Jdi na obsah Jdi na menu

Jaime Lannister

16. 6. 2014

house_lannister.pngJaime Lannisterkingsguard.png

 

350px-kingslayer_michael_komarck.jpg

Ser Jaime Lannister, také známý pod přezdívkou Kingslayer (Králokat) je rytíř z rodu Lannisterů. Je druhé dítě a první narozený syn Tywina Lannistera, lorda Casterlyovy skály a jeho ženy, lady Joanny. Jaime je dvojčetem královny Cersei Lannister. V patnácti letech byl králem Aerysem II. povolán jako rytíř Královské gardy a stal se tak nejmladším členem této prestižní jednotky v historii. Získal nelichotivou přezdívku Králokat, když zradil krále Aeryse II, kterého měl chránit, a ke konci Robertovy rebelie ho zabil.

 

Vzhled a charakter

Jaime se narodil jako bojovník a drtivá většina z jeho schopností se pohybuje v oblasti bojových znalostí. Má jen velmi malý zájem o politiku a o intriky, které se odehrávají u královského dvora a podle jeho slov je v životě dobrý jen ve dvou věcech – bojování a milování. Jaime má typický Lannisterský vzhled – je vysoký, má zářivě zelené oči a zlaté vlasy. Je považován za extrémně pohledného. Když je ve službě, obléká se do bílé, stejně jako zbytek členů královské gardy, avšak při jiných příležitostech rád nosí barvy Lannisterů – červený plášť, zlaté brnění a helmu zdobenou lvími hlavami.

Při návštěvě Zimohradu se všem jeví jako arogantní, nemorální, nečestný a všichni se domnívají, že má podobnou povahu jako jeho sestra Cersei. Nicméně, jeho pozdější uvěznění Robbem Starkem a dlouhodobé soužití s Brienne z Tarthu, která dbá na dodržení kodexu, jeho chování od základu změní.

Vzhledem k jeho trestuhodným činům má tak špatnou pověst, že cokoliv co řekne nebo udělá je hned obráceno proti němu a viděno v tom nejhorším možném světle. Když jde o čest, ačkoli Jaime složil přísahu a stal se členem Královské gardy, často se řídí svými instinkty, když jsou v rozporu s přísahou.

 

Mládí

Jaime je nejstarším synem lady Joanny a lorda Tywina Lannistera, který je hlavou rodiny Lannisterů z Casterlyovy Skály a nejbohatším mužem v Sedmi královstvích a lordem západu. Jaime a jeho starší dvojče Cersei byli už od malička nerozluční a už v útlém dětství spolu sexuálně experimentovali. Jednou byli ale načapáni služebnou, která jejich tajemství prozradila jejich matce, což zapříčinilo to, že Jaime s Cersei byli každý přesunut na jiný konec hradu a Cersein pokoj byl strážen. Joanna jim kladla na srdce, aby toto už niky nedělali.

Když bylo Jaimemu a Cersei devět let, jejich matka zemřela při porodu jejich mladšího bratra Tyriona. Na rozdíl od Tywina a Cersei, měl Jaime Tyriona rád a vž350px-jaime_tourney.jpgdy ho ochraňoval.

V jedenácti letech byl Jaime poslán do hradu Crakehall, aby tam společně s Merrettem Freyem sloužil jako panoš lordu Sumneru Crakehallovi. O dva roky později, stále jako panoš, vyhrál svůj první turnaj.

 

Rytířství

V patnácti letech se Jaime účastnil tažení proti bratrstvu Královského lesa, při kterém zachránil lordu Crakehallovi život a utkal se s psychopatickým Usmívajícím se rytířem (The Smiling knight). Poté byl Jaime pasován na rytíře přímo na bitevním poli. Pasoval ho ser Arthur Dayne.

Při návratu do Casterlyovy Skály se zastavil v Králově Přístavišti, aby navštívil svou sestru Cersei, od které byl roky odloučen. Cersei ho informovala o tom, že jejich otec Tywin plánuje Jaimeho oženit s Lysou Tully, druhou dcerou lorda Hostera Tullyho z Řekotočí. Cersei Jaimeho přesvědčovala, aby se stal členem královské gardy a zaplnil tak místo nedávno padlého sera Harlana Grandisona. Zabránil by tak nechtěnému manželství s Lysou a navíc by mohl být Cersei po zbytek života nablízku. Pomocí sexu se jí podařilo Jaimeho zviklat, avšak ani jeden z nich nepředpokládal, že jejich otec Tywin se kvůli tomu rozzlobí a i s Cersei odjede zpět do Casterlyovy Skály.

Jaime byl pasován na rytíře Královské gardy při turnaji v Harrenhalu a stal se tak v patnácti letech nejmladším členem v historii. Král Aerys II Jaimeho okamžitě poslal do Králova Přístaviště, aby hlídal královnu Rhaellu a malého prince Viseryse, což mu znemožnilo účast v turnaji. Jaime později zjistil, že král Aerys ho přijal do Královské gardy pouze z toho důvodu, aby připravil jeho otce Tywina o dědice. Tywin se neskutečně rozzlobil, odstoupil z funkce pobočníka krále a i s Cersei se odstěhoval zpět do Casterlyovy Skály. Jaime byl nucen zůstat v Králově Přístavišti a hlídat krále a jeho rodinu.

 

Královská garda

Během Jaimeho působení v Královské gardě rapidně rostla brutalita a krutost krále Aeryse II. Jaime s mnoha jeho rozhodnutími nesouhlasil. Jedné noci stál Jaime společně se serem Jonem Darrym stráž před pokojem královny Rhaelly, a slyšeli přes dveře jak ji Aerys znásilňuje a týrá. Jaime poznamenal, že přísahali ochránit královskou rodinu, a měli by tak jít královně Rhaelle na pomoc. Ser Darry odpověděl, že sice přísahali ochránit celou královskou rodinu, ale ne před králem.

Podobné pocity měl Jaime i ohledně popravy Brandona a Rickarda Starka a ser Hightower mu musel připomenout, že přísahal, že krále ochrání a ne že ho bude soudit.

Když započala Robertova rebelie, Aerys nařídil Jaimemu zůstat v Králově Přístavišti, místo toho, aby mu dovolil vstoupit do královské armády. Chtěl totiž mít Jaimeho stále nablízku a držel ho jako „rukojmí“, protože jeho otec Tywin si stále nevybral, na kterou stranu se přidá. Jaime byl jediným bílým pláštěm v hlavním městě.

Po bitvě Battle of the Bells, kdy už bylo jasné, že Královo Přístaviště by mohlo padnout, Aerys začal společně s hlavním pyromancerem snovat plán, a chtěl, aby byl divoký oheň rozmístěn po podzemí pod celým městem. Plánoval Královo Přístaviště i se všemi obyvateli raději spálit a srovnat se zemí, nežli ho předat Robertovi. Lord Qarlton Chelsted, který v té době sloužil jako pobočník krále, si s tímto plánem dovolil nesouhlasit, odstoupil z funkce a následně byl upálen zaživa. Novým pobočníkem krále se stal Aerysův oblíbený pyromancer, Rossart. Jaime byl celou dobu přítomen, bránil krále a v tichosti držel jeho tajemství.

Když princ Rhaegar opouštěl hlavní město a jel do Bitvy u Trojzubce, Jaime ho prosil, aby ho vzal s sebou a nechal sera Barristana Selmyho hlídat krále. Rhaegar odmítl, ale slíbil Jaimemu, že až se vrátí z bitvy, nastanou změny v Jaimeho prospěch. Jenže Rhaegar byl v Bitvě u Trojzubce zabit a do králova Přístaviště se nevrátil. Král Aerys poté nechal svou těhotnou královnu Rhaellu a syna Viseryse poslat do Dračího kamene.

 

Králokat

Po Bitvě u Trojzubce, lord Tywin svolal své vazaly a vydal se se svou armádou na cestu do Králova Přístaviště. Tywin byl i s celou armádou pod falešnou záminkou přátelství vpuštěn za hradby Králova Přístaviště, jelikož Aerys si myslel, že se Tywin hodlá přidat na jeho stranu. Varys radil králi, aby Tywina do města nepouštěl, ale Aerys dal na radu velmistra Pycella, který tvrdil, že Tywinovy úmysly jsou čisté. Opak byl ale pravdou, a Tywinova armáda začala plenit město.

Jelikož byl Jaime jediným členem Královské gardy, který zůstal v Přístavišti, jeho povinností bylo střežit Rudou Baštu, ve které se nacházel trůnní sál. Jaime věděl, že nemá šanci sám Rudou baštu ubránit a poprosil Aeryse, aby mohl jít vyjednávat se svým otcem. Aerys mu přikázal, aby přinesl hlavu jeho otce, aby dokázal, že není zrádce. Zároveň poslal Rossarta, aby dal Tywinově armádě „teplé přivítání“. Jaime, který věděl o veškerých plánech, Rossarta okamžitě zabil, aby nemohl vypálit město. Aerys, který všechno viděl, ztratil kontrolu nad svými svěrači, pošpinil se a utíkal po schodech nahoru ke svému trůnu. Jaime mu vrazil meč do zad a pro jistotu mu ještě podřízl hrdlo, aby nemohl vypálení města nařídit nějakému jinému pyromancerovi.

Muži lorda Tywina, pod vedením sera Elyse Westerlinga a lorda Rolanda Crakehalla vtrhli do Rudé Bašty přesně ve chvíli, když Jaime zabíjel Aeryse, čímž zhatili možnost, aby Jaime svedl vinu na někoho jiného. Jaime jim poté řekl, ať informují všechny, kteří stále bojují o tom, že král je mrtev a ať ušetří každého, kdo se vzdá. Lord Crakehall se poté Jaimeho zeptal, kdo bude korunován následujícím králem. Jaime si chvilku pohrával s myšlenkou, že novým králem by se měl stát princ Viserys a nebo Rhaegarův syn, Aegon, ale pak si uvědomil, že jsou ze stejné krve jako Aerys a prohlásil, že by se klidně novým králem mohl stát on sám. Jaime následně usedl na železný trůn a čekal, kdo přijde a přihlásí se o něj. Eddard Stark našel Jaimeho, jak sedí na trůně, když přijel aby zabral trůn pro Roberta Baratheona.

V následujících dnech Jaime tajně vystopoval a zabil zbývající dva pyromancery, kteří byli zahrnuti do Aerysova plánu. Ikdyž Eddard Stark naléhal na Roberta Baratheona aby Jaimeho svlékl z bílého pláště a při nejmenším ho poslal na Zeď pro zradu své přísahy, Robert raději poslechl Jona Arryna a sprostil Jaimeho všech obvinění. Jaime a ser Barristen Selmy zůstali v nové Královské gardě. Robert dal Jaimemu přezdívku Králokat.

Ačkoli Jaimemu za zabití Aeryse všichni nadávali, považuje Jaime tento čin za svůj nejlepší.

 

Pod králem Robertem300px-lannister_twins_by_arkoniel.jpg

I když byla jeho sestra Cersei provdána za nového krále, Roberta, a stala se královnou, vztah Jaimeho s Cersei pokračoval. Postupem času Cersei porodila tři děti – Joffreyho, Myrcellu a Tommena. Celá říše věřila, že tyto děti jsou Robertovy, ale opak byl pravdou a všechny tři jsou Jaimeho a velmi se mu podobají.

Jednoho dne byli Jaime a jeho bratr Tyrion, kterému v té době bylo třináct let, po setmění na cestě z Lannisportu do Casterlyovy Skály a zachránili čtrnáctiletou dívku Tyshu, kterou pronásledovali psanci. Zatímco Jaime trestal psance, Tyrion vzal Tyshu do hostince. Vše dopadlo tak, že se ti dva spolu vyspali. Pro oba to bylo poprvé. Tyrion se do Tyshy, která byla chalupářův sirotek, zamiloval a tajně si ji vzal. Jenže zanedlouho potom, se lord Tywin o všem dozvěděl a donutil Jaimeho, aby si vymyslel historku o tom, že Tysha je děvka, a že celá akce s psanci byla předem domluvena, poněvadž Jaime chtěl, aby Tyrion konečně okusil dívku. Tywin také Jaimemu nařídil, aby Tyrionovi řekl, že Tyshe zaplatil dvojnásobek za její panenství. Jaime udělal vše, co mu bylo řečeno. Tywin později nechal Tyshu přivést do Casterlyovy skály a nechal všechny své stráže, aby ji před Tyrionovýma očima znásilnili. Poté jí za každého muže zaplatil stříbrňákem a nakonec donutil Tyriona, aby ji znásilnil také a zaplatil jí za něj zlaťákem. Tento čin měl Tyriona poučit, ale ve skutečnosti se jen prohloubila nenávist k jeho otci a značně se pozměnily jeho představy o lásce. Jaime Tyrionovi nikdy neřekl, že si celý příběh vymyslel a že Tysha ve skutečnosti opravdu byla jen chalupářův sirotek, kterého zachránili před psanci.

 

Nedávné události

Po smrti Jona Arryna Jaime společně s polovinou královského dvora cestoval na sever na Zimohrad. Byl také Robertem vybrán jako nový strážce východu, namísto Jonova syna Roberta, který byl právoplatným nástupcem.

Při návštěvě Zimohradu se Jaime účastnil slavnostní hostiny, kterou pořádal lord Eddard Stark. Když se většina mužů vydalo následujícího dne na lov, Jaime zůstal v hradu a v neobydlené věži měl sex s Cersei. Tito dva byli ale nachytáni malým Branem Starkem, který byl známý tím, že rád šplhal po zdech. Jaime si všiml, jak je Bran pozoruje oknem, rychle ho z okna vystrčil a doufal, že ho pád zabije, aby nemohl prozradit jejich tajemství. Bran pád přežil, ale upadl do komatu.

Eddard Stark přijal Robertovu nabídku, stát se novým pobočníkem krále, a začal vyšetřovat smrt Jona Arryna. Během tohoto vyšetřování zjistí fakt o Jaimeho vztahu s Cersei tím, že si dal dohromady to, že pokaždé, když si Baratheon vzal Lannistera a měli děti, tak všechny děti měli tmavou barvu vlasů, což se nedalo říct ani o jednom z královniných dětí.

Mezitím Catelyn Stark, lady Zimohradu a manželka Eddarda Starka na severu zajala Tyriona Lannistera, poněvadž si myslela, že byl zapojen do pokusu o vraždu jejího syna Brana. Jaime reagoval na Tyrionovo zatčení tím, že porušil pravidla královské gardy o nestrannosti a přímo v ulicích Králova Přístaviště napadl Eddarda Starka, kterého ošklivě zranil, a jeho muže. Poté odjel z hlavního města a přidal se na stranu svého otce Tywina. Jaime dostal na starosti vedení poloviny mužů lorda Tywina a vydal se drancovat Říční krajiny – domov lady Catelyn Stark.

300px-thomas_denmark_tywin_jaime.jpgJaimeho armáda zaútočila na Říční krajiny a porazila armádu Edmura Tullyho – bratra lady Catelyn, uvěznili také lorda Edmura a obklíčili Řekotočí. Nicméně Jaimeho skupinu překvapila armáda Robba Starka v Bitvě u Šeptajícího Lesa. Robb rozdělil své muže na dvě části a tím odlákal pozornost Tywinovy části Lannisterské armády. Jaime v průběhu bitvy viděl, že prohrávají, ale i přesto se snažil ze všech sil a ještě předtím, než byl zajat, zabil lorda Daryna Hornwooda a syna lorda Rickarda Karstarka. Armáda složená z mužů Robba Starka a Edmura Tullyho rozdrtila Lannisterské bojovníky kteří obléhali Řekotočí a Jaime je tam následně uvězněn. Během Jaimeho věznění byl ser Barristan Selmy propuštěn z Královské gardy a Jaime byl namísto něho jmenován jejím velitelem.

V době, kdy Tyrion Lannister působil namísto svého otce v Králově Přístavišti jako pobočník krále, pokusil se Jaimeho vysvobodit ze zajetí, ovšem neúspěšně. Edmure Tully se po tomto pokusu o Jaimeho útěk rozčílil, a věznil ho s ještě mnohem větší ostrahou ve sklepeních Řekotočí. V Jaimeho nepřítomnosti Cersei pojala jako milence jejich bratrance Lancela Lannistera.

Robb Stark později dostal od Tyriona nabídku, vyměnit  Sansu a Aryu Stark za Jaimeho svobodu, to ovšem Robb odmítl. Později, když se Catelyn dozvěděla o údajné smrti Brana a Rickona v zoufalství Jaimeho propustí a věří, že alespoň její dcery jí budou navráceny.

Lady Lysa Tully si v Orlím hnízdě vzala za manžela lorda Petyra Baelishe a tím zpečetila mír s hlavním městem. Na oplátku za tento čin lord Tywin souhlasil s tím, že Robert Arryn se místo Jaimeho stane právoplatným strážcem východu.

Catelyn Tully propustila Jaimeho společně s jeho bratrancem Cleosem Freyem a jako doprovod a aby dohlédla na výměnu za Sansu a Aryu Catelyn s nimi poslala na cestu Brienne z Tarhtu. Jelikož byl Jaime v Řekotočí uvězněn skoro rok, velmi zhubl, měl dlouhé neudržované vlasy a vousy. Během cesty do Králova Přístaviště se rozhodl oholit si hlavu, a nechat si vousy, aby bylo těžší ho poznat. Trio se díky Brienninu plánu později vyhnulo pokusu o znovu uvěznění tím, že na loď, která je stíhala, naházeli balvany. Jaime od té doby začal respektovat Briennina rozhodnutí. Později, na cestě mezi Maidenpoolem a Duskendalem byl Cleos zabit bandity. Jaime v nestřežené chvilce Brienne ukradl svůj vlastní meč, utkal se s ní a doufal, že se tak vysvobodí z jejího dohledu. V průběhu jejich boje byli ale chyceni skupinou vedenou Vargem Hoatem, který přešel z Tywinovy skupiny na stranu nově korunovaného krále severu - Robba Starka.

Vargo Hoat si myslel, že poté, co síly Tywina Lannistera rozdrtily armádu Stannise Baratheona v Bitvě u Černovody, bude chtít jeho lenní pán, lord Roose Bolton přejít na stranu lorda Tywina. Proto preventivně nařídil jednomu z mužů ve své skupině, aby Jaimemu usekl jemustamirri_jaime_nohand.jpgho pravou ruku, ruku, ve které drží meč, a doufal, že vina za tento čin spadne na lorda Boltona.

Ztráta jeho pravé ruky udělala z Jaimeho trosku. Jaime byl psychycky na dně, poněvadž s rukou ztratil také své schopnosti bojovat a boj byl vše, co ho kdy zajímalo a v čem byl dobrý. Brienne byla ta, co ho držela nad vodou a připomínala mu, že přece jen má pro co žít a zmiňovala jeho rodinu a touhu po pomstě.

V době, kdy byli Jaime s Brienne uvězněni v Harrenhalu, sdíleli spolu lázeň. Jaime Brienne vyprávěl události kolem vyplenění Králova Přístaviště, příběh o divokém ohni a jak to vlastně celé bylo, což značně změnilo Briennin názor na Jaimeho k lepšímu.

Později, při večeři lord Bolton propustil Jaimeho, aby se vrátil zpět na cestu do Králova Přístaviště pod podmínkou, že odpřísáhne svému otci, že Roose Bolton nemá nic společného se ztrátou jeho ruky. Brienne zůstala v Harrenhallu jako trofej Varga Hoata. Lord Bolton poté odjel zpět k armádě Robba Starka a na cestu s Jaimem poslal sera Waltona a bývalého maestra Qyburna. V noci se Jaimemu zdálo o Brienne, což v něm vyvolalo výčitky svědomí a pro Brienne se vrátil, aby ji vysvobodil před Vargem Hoatem a vzal ji s sebou do Králova Přístaviště.

Ve chvíli, kdy skupina dorazila do králova Přístaviště, narazila přímo na Lorase Tyrella, nového člena Královské gardy, který Brienne okamžitě obvinil z vraždy Renlyho Baratheona. Jaime ji v tu chvíli osvobodil podruhé, nedovolil Lorasovi aby ji zabil. Poté Jaime vyrazil rovnou do Baelorova septa, navštívit Cersei, která tam truchlila nad jejich mrtvým synem, Joffreym. Bez ohledu na situaci měli Jaime s Cersei sex přímo vedle těla jejich mrtvého syna.

Od této chvíle jejich vztah začal velmi upadat, jelikož Jaime se v důsledku svých nedávných zkušeností velmi změnil a Cersei už mu nepřipadá tak dokonalá a neomylná jako dřív. Tywin Jaimemu věnoval čerstvě ukovaný meč z Valyrijské oceli, který byl vytvořen z obrovského meče Eddarda Starka, Ledu. Jaime se cítí poněkud uražen otcovým darem, jelikož bez své pravé ruky s mečem zachází dost neohrabaně. Po celkem veliké hádce s Tywinem , Jaime odmítl odstoupit z Královské gardy.

Později Jaime věnoval meč z Valyrijské oceli Brienne, která mu dala jméno Oathkeeper. Jaime jí nařídil, aby našla Sansu Stark a ochránila ji před Cersei s ocelí jejího vlastního otce, Eddarda. Také se ujistil, že Brienne má dostatek zlata, bnění, zbroj, koně a také jí dal dopis podepsaný novým králem – Tommenem, ve kterém stálo, že Brienne jedná na rozkaz krále a nikdo jí v jejích úmyslech nesmí bránit.

Po Joffreyho smrti Cersei z jeho vraždy obvinila Tyriona. Když Tyrion prohrál soud a byl vlastním otcem odsouzen k smrti, Jaime stále nevěřil, že je Tyrion vinen. Ještě předtím, než mělo dojít k Tyrionově popravě Jaime navštívil Varyse a společně se domluvili na tom, že Tyriona dostanou z města. Když Jaime Tyriona propouštěl, prozradil mu dávné tajemství o tom, jak to opravdu bylo s jeho bývalou ženou Tyshou. Tyrion se velmi urazil a v afektu Jaimemu řekl, že opravdu zavraždil Joffreyho, když to nebyla pravda, a také mu prozradil, že Cersei měla v jeho nepřítomnosti poměr s jejich bratrancem Lancelem a s Osmundem Kettleblackem. Poté Jaimeho opustil a s pomocí Varyse se dostal do komnaty svého otce Tywina a zavraždil ho, spolu s jeho milenkou Shae.

Vzhledem k vraždě jejich otce, Tywina, nabídla Cersei Jaimemu post pobočníka krále, ale on ji odmítl. Jaime zůstal v Králově Přístavišti a držel stráž nad tělem svého mrtvého otce. Během noci za ním Cersei znovu přišla a žádala ho o to, aby přijal funkci pobočníka, ale Jaime ji znovu odmítl. Cersei naštvaně odešla a prohlásila, že byla blázen, když ho kdysi milovala. Druhého rána, pach z Tywinova hnijícího těla mladého Tommena znechutil natolik, že musel opustit místnost. Jaime ho utěšoval. Během několika pár dní Jaime zjistil, že má v mnohých věcech odlišné názory než jeho sestra Cersei a strýc Kevan. Snaží se oběma dát co nejlepší rady, stejně tak jako svému mladému kolegovi z Královské gardy, Lorasu Tyrellovi.

Po Tywinově pohřbu Cersei Jaimemu přikázala, aby opustil Královo Přístaviště a vydal se do Řekotočí, za účelem dobití hradu. Jaime s radostí přijal, pod podmínkou, že si s sebou vezme královského popravčího – sera Ilyna Payna, se kterým se trénoval v boji levou rukou. Řekotočí bylo drženo lordem Bryndenem Tullym a bylo jedním z mála pevností, které byly stále loajální králi severu – Robbu Starkovi. Ještě předtím, než Jaime opustil město, zbrojíř mu ukoval novou odendatelnou ruku, vyrobenou ze zlata, která Jaimemu umožňovala (nemotorně) držet štít.

Jaime s sebou také vzal Lewyse Pipera a Garretta Paege, kteří byli jeho panoši/rukojmími – oba z rodin, které byli loajální Starkům. Josmyn Peckledon byl také jménován Jaimeho panošem, za svou odvážnost v Bitvě u Černovody.

Během cesty do Řekotočí se Jaime po nocích trénoval v boji se serem Ilynem Paynem. Po cestě se skupina zastavila v Harrenhalu, kde Jaime jmenoval nového kastelána, sera Bonifera Hastyho a propustil pár zajatců, jako například lorda Wylise Manderlyho. Jaime má v harrenhalu ošklivou hádku s Ronnetem Conningtonem ohledně Brienne. Aby se sera Ronneta zbavil, poslal ho i s celou jeho skupinou jako doprovod lorda Manderlyho.

Poté, co Jaimeho skupina opustila Harrenhal, zastavili se v hradu Darry, jehož lordem byl Jaimeho bratranec Lancel, který se později pod nátlakem přiznal k tomu, že měl poměr s Cersei, čímž potvrdil Tyrionova slova, kterým do té doby Jaime nechtěl úplně věřit.

Zanedlouho poté Jaime dorazil do Řekotočí, kde Emmon Frey, který vedl obležení, den co den stavěl mladého Edmura Tullyho na šibenici, a vyhrožoval Bryndenovi, že ho oběsí. Brynden i přesto odmítal hrad vydat. Jaime viděl, že je potřeba změnit taktiku a tak Edmurovi nabídl, že ho propustí v případě, že se hrad vzdá a všem mužům uvnitř umožní vstoupit k mužům Noční hlídky na Zeď. V případě, že se hrad nevzdá, budou všichni zabiti, hrad vypálen a dítě, které očekávala Edmurova manželka Roslin bude zavražděno. Edmure se rozhodl vzdát hrad a byl odvezen do Casterlyovy Skály jako vězeň. Lordu Bryndenovi se podařilo podplavat Vodní Bránu a z Řekotočí utéct.

Brzy po dobití Řekotočí Jaime dostal dopis od Cersei, ve kterém ho prosila, aby rychle přijel do Králova Přístaviště, a že potřebuje jeho pomoc. Jaime neodpověděl a dopis nechal spálit.

Jaime přijel do Raventree Hall, posledního hradu, který zůstal loajální Starkům. Hrad byl v obležení lordem Jonosem Brackenem. Jaime zjistil, že obležení je v kritickém stavu a doufal, že ho brzy ukončí a hrad se vzdá. Jeho příchod proběhl neočekávaně a Jaime se vplížil do Brackenova stanu zrovna v tu chvíli, když byl Bracken s děvkou. Bracken později seznámí Jaimeho s celou situací ohledně obležení a starého sváru mezi Brackeny a Blackwoody.

Jaime poté vyjednává s lordem Tytosem Blackwoodem, který souhlasí s tím, že bude loajální králi Tommenovi a ruší svou podporu Starků a Tullyů. Lord Blackwood musí také dát část svých pozemků lord Brackenovi a poslat svého syna, Hostera, do Králova Přístaviště jako rukojmí. Vzhledem k Brackenově dávné podpoře Starků je i lord Jonos Bracken donucen poslat jednu ze svých dcer do Králova Přístaviště.

Poté, co Jaime vyřešil záležitosti v Raventree, vydala se celá jeho skupina zpět do Řekotočí. Utábořili se v Pennytree, ale místní obyvatelé byli stále na pozoru před „královými muži“ a nevpustili je do pevnosti. Zatímco byl Jaime v Pennytree, nečekaně ho navštívila Brienne z Tarthu a tvrdila, že našla Sansu Stark, která byla prý den jízdy odtamtud. Trvala na tom, aby s ní jel Jaime sám, jinak by prý Ohař (Sandor Clegane) Sansu zabil.