Jdi na obsah Jdi na menu

Arya Stark

6. 7. 2014

house_stark.pngArya Starkhouse_stark.png

 

 

250px-cat_of_the_canals_by_reneaigner.jpegArya Stark je třetím potomkem a druhou dcerou lorda Eddarda Starka a lady Catelyn Tully. Na počátku příběhu je jí devět let. Má pět sourozenců: Robba, Sansu, Brana, Rickona a nevlastního bratra Jona.

Stejně jako někteří z jejích sourozenců, má Arya „vlčí sny“, ve kterých vidí očima své vlčice, Nymerii.

 

Vzhled a charakter

Arya je temperamentní dívka, která má na rozdíl od své starší sestry, Sansy, zájem o bojování a turnaje. Arya se chce naučit bojovat s mečem a účastnit se turnajů, což Sansu docela děsí, jelikož ona se zajímá o tradiční dívčí aktivity, jako je vyšívání a zpěv. Arya si je velmi blízká s Jonem, který ji velmi podporuje. Jon Arye dokonce daroval její první meč, Jehlu. V průběhu svých cest Arya vykazuje velkou mazanost, vynalézavost a neohroženost. Říká se o ní, že svůj ohnivý temperament zdědila po tetě Lyanně.

Aryin vzhled se spíše podobá Starkům než Tullyům. Má protáhlý obličej, šedé oči a hnědé vlasy. Je hubená a má atletickou postavu. V Zimohradu Arye přezdívali „Arya Koňský ksicht“ a lidé si ji často pletli s chlapcem. O Arye se nikdy nikdo moc nevyjadřoval jako o krásce, poněvadž v porovnání s krásnou Lyannou prý vypadala jako kuchyňská děvečka. Nicméně Laskavý muž jí v Braavosu řekl, že má nádherný obličej.

Je levák, rychlá a obratná. Základnímu šermu se naučila od Braavoského mistra Vodních tanců a později se naučila, jak zacházet s noži. Arya je měnič, vidí očima zlovlčice Nymerii a koček v Braavosu. V Zimohradu byla vyučována maestrem Luwinem a septou Mordane. Říká se, že Arya byla vždy dobrá v matematice a byla výbornou jezdkyní na koni. Dokázala, že umí i základy Vznešené Valyrijštiny. Také mluví Braavosky, ale má silný přízvuk. Má rychlou a zvídavou mysl a je velmi přizpůsobivá.

 

Historie

Arya je nejmladší dcerou a třetím potomkem lady Catelyn Tully a lorda Eddarda Starka, který je lordem Zimohradu a strážcem Severu. Byla narozena zanedlouho po Eddardově návratu z Greyjoyské rebelie a byla vychována v Zimohradu. Má staršího bratra, Robba, starší sestru, Sansu a dva mladší bratry, Brana a Rickona. Dále pak jednoho nevlastního bratra, bastarda Jona Sněha.

Ve svých devíti letech rychle dokázala, že je temperamentní a svérázná dívka. Na rozdíl od své sestry se Arya odmítla stát vznešenou dámou a vdát se jen kvůli pozemkům a politickému postavení. Odmítala se učit zpívat, tančit a vyšívat a raději se zajímala o průzkum a bojování. Její rodiče a septa Mordane z toho nebyli nadšení.

 

Nedávné události

Arya spolu se svým otcem, Eddardem a sestrou, Sansou putovala na jih do Králova Přístaviště. Ještě předtím, než opustila Zimohrad, zastavil se za ní Jon Sníh a daroval jí její první meč, Jehlu. Jon ji nabádal, aby se trénovala v boji a stala se tak dobrou bojovnicí. Po cestě se Arya skamarádila s prostým chlapcem, Mycahem, se kterým si často hrávali s dřevěnými klacky a představovali si, že to jsou meče.300px-arya_stark_by_teiiku.jpg

Když se spolu jednoho večera Sansa s pricem Joffreym procházeli, narazili na Aryu a Mycaha, jak si hrají s klacky u řeky Trojzubec. Joffrey začal Mycahovi ubližovat a tak Arya Joffreyho uhodila a Nymeria ho kousla do ruky. Arya věděla, že za toto by musela Nymeria být utracena a tak ji za pomoci Joryho Cassela odehnala. Arya byla večer předvedena před krále Roberta, který nařídil Eddardovi, aby potrestal svou dceru, jak uzná za vhodné. Královna Cersei nebyla s tímto výsledkem spokojena a tak nechal král Robert utratit Sansinu vlčici Lady, když Nymeria nebyla nikde k nalezení. Mycah, který utekl, byl uštván a zabit Joffreyho strážcem, Sandorem Cleganem. Od této chvíle Arya Clegana nenáviděla.

Když byli v Králově Přístavišti, Eddard zjistil, že má Arya Jehlu. Arya mu odmítla říct, kdo jí Jehlu daroval a Eddardovi nezbylo nic jiného, než se smířit s tím, že Arya se s ní chce naučit bojovat. Domluvil ji Braavoského mistra Vodního tance – Syria Forela, se kterým denně trénovala. Arya většinu času trávila zdokonalováním svého balancu a šermířských dovedností. Během jednoho z cvičení, kdy má za úkol honit kočky, Arya objevila tajnou chodbu, která vedla do sklepení. Arya se tam schovala a slyšela rozhovor dvou mužů – Varyse a magistera Illyria. Bavili se o Eddardu Starkovi, královně Cersei a malých informátorech, které Varys najímá.

Během zatčení lorda Starka Arya trénovala vodní tanec se Syriem. Syriovi došlo, že Lannisterští muži, kteří pro ni přišli, neposlal její otec, jak tvrdili, a tak s nimi bojoval a dal tak Arye možnost utéct. Arye se povedlo z Rudé Bašty utéct tajnou chodbou, kterou dříve našla, ale nebyla schopná odejít z města, jelikož brány byly silně stráženy. Od té doby žila v Bleším Zadku, lovila holuby a krysy a vyměňovala je za misku hnědého. V den popravy jejího otce, Eddarda, jí našel Yoren, muž z Noční hlídky, který v hlavním městě sháněl rekruty. Yoren ji poznal a v přestrojení za chlapce ji dostal z města.

Arya odešla z město s Yorenem a asi třiceti rekruty. Yoren měl v plánu ji po cestě na Zeď nechat v Zimohradu. Ostříhal Arye vlasy a nařídil ji, aby se vydávala za chlapce, jménem Arry. Nedaleko Králova Přístaviště, v opuštěném městečku blízko Božího oka byla skupina rekrutů napadena Zlatými plášti z městské hlídky vedenými serem Amorym Lorchem. Arye, Gendrymu, Lommymu, Lasičce a Horkému koláči se podařilo z bitvy uprchnout. Ještě před útěkem Arya zachránila život Jaqena H’ghara, Kousače a Rorgea.

Aryina skupinka byla v dalším městě odchycena muži Gregora Cegana. Lechtač po osm dní ve městě mučil a vyslýchal obyvatele. Sladký Raff zabil zraněného Lommyho a zbytek dovlekli do hradu Harrenhall. Na cestě do Harrenhallu si Arya vytvořila seznam lidí, které nesnáší, a o kterých si přeje, aby zemřeli. Arya byla v Harrenohallu zaměstnaná jako služebná v Kvílející věži. Po několika dnech se znovu setkala s Jaqenem, který jí řekl, aby mu dala tři jména třech lidí, které chce mít mrtvé – jako protislužbu za to, že jemu a jeho dvěma společníkům zachránila život.

Po několika dnech si Arya Jaqena našla a řekla mu první jméno. Chiswycka, kterého přistihla, jak brutálně znásilňuje mladé děvče. O tři dny později Chiswyck zemřel. Jako dalšího Arya jmenovala svého nadřízeného, Weese, který ji šikanoval. Weesovu smrt si nikdo nedokázal vysvětlit a vina spadla na jeho psa, kterého si vychoval už od štěněte. Arya se všemožně snažila vymyslet třetí jméno a v duchu si nadávala za to, že nejmenovala nějaké důležitější lidi, jako například lorda Tywina nebo sera Amoryho Lorche. Nakonec jmenovala samotnéjo Jaqena. Jaqen ji prosil, aby jeho jméno odvolala a slíbil jí, že když ho odvolá, vysvobodí severské muže ze žaláře. K Aryině překvapení si Jaqen poté přímo před jejíma očima změnil vzhled obličeje a styl chování a prohlásil, že bylo načase, aby Jaqen zemřel. Dal Arye železnou minci, aby ho mohla znovu najít a zmizel. Příštího rána do Harrenhallu dorazil vazal jejího otce, Roose Bolton a převzal velení nad hradem. Arya, která nyní sama sebe nazývala Nymerya, nebo Nan, se stala Roosovým panošem. Neplánovaně také potkala Freyského chlapce, za kterého se podle Robbova slibu měla vdát, což samozřejmě netušila.

Arya si uvědomila, že Roose Bolton se k ní choval celkem slušně a pod jeho vedením se jí vedlo docela dobře. Uvažovala nad tím, že ho poprosí, aby si ji na cestě na sever vzal s sebou, pod záminkou dostat se do Zimohradu. Když se ale Roose Boltona zeptala, co s ní bude, byl na ni nepříjemný. Poté, co Harrenhall zůstal pod vedením Varga Hoata, rozhodla se Arya z hradu utéct. Zabila hradní stráže 400px-valar_morghulis_by_tim_tsang_ii.jpga vzala s sebou i Gendryho a Horkého koláče.

Zatímco byli Arya, Gendry a Horký koláč na cestě na sever, Arya mívala vlčí sny, ve kterých viděla očima své vlčice Nymerii. Viděla také jak Nymeria zabila Statečné Společníky (Brave companions), kteří byli posláni, aby je našli. Zanedlouho poté byla malá skupinka nalezena Bratrstvem bez Znaků (Brotherhood without Banners) a zavedena do Hostince u Klečícího muže. V hostinci Aryu poznal Harwin, jeden z Eddardových bývalých stráží. Arya s Bratrstvem cestovala do jejich úkrytu a tam okamžitě uviděla čerstvě zajatého Sandora Clegana. Obvinila ho z vraždy Mycaha a tím mu zajistila soud bojem. Sandor Clegane ale nad Bericem Dondarrionem vyhrál a tím se osvobodil.

Arya byla časem z Bratrstva zklamaná a stýskalo se jí po Horkém Koláči a Gendrym, kteří šli každý svou cestou. Později se rozhodla utéct a téměř hned byla odchycena Sandorem Cleganem, který se potloukal kolem. Sandor měl v plánu Aryu odvézt do Dvojčat, kde měla probíhat svatba Aryina strýce Edmura a její matka Catelyn a bratr Robb měli být přítomni. Sandor doufal, že za ni dostane tučné výkupné. Do Dvojčat dorazili přesně ve chvíli, kdy začalo hromadné vraždění všech seveřanů. Sandor musel Aryu omráčit svým kladivem, aby nevběhla do sálu a zachránila jí tak život.

Sandor se poté rozhodl, že jediným místem, kam by mohl Aryu dovézt je Údolí Arryn, ve kterém vládla Aryina teta, Lysa. Při cestě na východ Arya našla osedlanou klisnu. Chytila ji, nechala si ji a pojmenovala ji Zbabělá. Nicméně brzy zjistili, že do Údolí Arryn se nedostanou, a tak se Sandorem zamířili do Řekotočí, kde byl lordem strýc Aryiny matky, Catelyn – Brynden Tully.

Na cestě do Řekotočí se Arya se Sandorem zastavili v hostinci, ve kterém potkali Pollivera a Lechtače, kteří byli oba na Aryině seznamu. Clegane se opil a rozpoutal rvačku. Arye se podařilo bodnout mladého panoše do břicha, zatímco Sandor zabil Pollivera, ale byl při souboji ošklivě zraněn. Lechtač se k Sandorovi rychle přibližoval, a tak ho Arya bodla nožem do zad. Poté ho začala bodat opakovaně a ve vzteku opakovala jeho otázky, které pokládal obyvatelům městečka, zatímco je mučil. Poté jí Sandor nařídil dorazit ještě panoše a tak ho Arya bodla přímo do srdce. Od mrtvého Pollivera si vzala zpět Jehlu, kterou jí dříve ukradl.

Arya se se Sandorem později vydala směrem k přístavu Saltpans. Sandor byl moc slabý na to, aby mohl pokračovat a spadl ze svého koně. Arya vytasila Jehlu s úmyslem ho zabít, ale nakonec si to rozmyslela a nechala ho tam zamřít pomalou a bolestivou smrtí. Poté prodala Zbabělou a pomocí železné mince a slov „Valar Morghulis“ se dostala na loď jménem Titánova Dcera, která plula do Braavosu.

Během plavby do Braavosu používala Arya jméno Solnička. Spousta námořníků a kapitán Ternesio Terys, Aryu prosili, aby si zapamatovala jejich jména a měli z ní strach. Na konci cesty kapitánův syn Yorko dostal Aryu na břeh tak, aby nemusela procházet kontrolou.

V Braavosu Arya došla do Domu černé a bílé, kde ji laskavý starý muž přijal do cechu Mužů bez tváře (Faceless men). Bylo nutné, aby Arya zavrhla svou starou osobnost, včetně veškerých svých věcí. Arya to udělala a odevzdala všechny své věci, kromě Jehly, kterou schovala na bezpečné místo.

Aryin trénink vyžadoval, aby chodila ven do města, a pod jménem „Kočka z kanálů“ zjišťovala pro laskavého muže informace. Také se začala učit Braavosky a umění lhaní od mistra Waifa. Během tohoto období zavraždila Dareona – zběha z Noční hlídky a letmo se setkala se Samwellem Tarlym, kterému se ale nepředstavila. Měsíce po tomto incidentu300px-thaldir_the_blind_girl.jpg jednoho večera přijala mléko, na kterém bylo napsáno „Pro Aryu“, druhý den se probudila slepá.

Arya i ve slepotě zůstala ve službách Domu bílé a černé a každý večer pila mléko, které její slepotu způsobovalo. Arya stále měla své vlčí sny, ve kterých viděla očima Nymerii, ale nikomu o svých snech neříkala. Stále se potýkala se zavržením její staré identity. Po dobu své slepoty vystupovala jako žebračka Beth a potulovala se ulicemi. Při žebrání poslouchala rozhovory lidí, zdokonalila se ve lhaní a o dost lépe dokázala rozeznat lži jiných lidí.

Arya dostala za odměnu svůj zrak zpět v chvíli, kdy rozeznala Laskavého muže a uhodila ho tyčí, když se ji chystal zneužít. Laskavý muž si myslel, že jeho přítomnost vycítila, ale Arya ho viděla očima kočky, která se skrývala v rohu její místnosti.

Poté, co Arya získala svůj zrak zpět, dostala svůj první úkol. Dát starému muži, který pojišťoval lodě „dárek“. Laskavý muž Aryu vzal do tajného sklepení Domu bílé a černé, kde na zdech viselo tisíce obličejů. Arye byl přiřzen obličej ošklivé dívky, kterou její otec bil a která kdysi přišla do Domu bílé a černé, aby získala dar. Arya se po několik dní na její obličej pozorně dívala. Později si všimla, že starý muž, kterého měla za úkol zabít, měl u sebe na každém kroku stráže, a že peníze, které dostal od zákazníků vždy testoval tak, že do nich kousl.

Nakonec se Arye podařilo ukrást měšec s penězi, rozdělala měšec a jednu z mincí vyměnila za svou vlastní, kterou vykoupala v jedu. Později se starcovo srdce z neznámého důvodu zastavilo. Laskavý muž poté Arye dal učednické roucho a poslal ji na její první hodinu s Izembarem.

300px-marc_simonetti_houseofb-w.jpgArya, nyní známá pod jménem „Mercedene“ nebo „Mercy“ je herečnou v pouličním divadle Brána, které patří Izembarovi. Stále prožívá své vlčí sny a v těch pozdějších ji pozoruje strom srdce.

Když ser Harys Swyft přijel do Braavosu, herci z Brány mu předvedli představení „Krvavá ruka“ ve kterém Arya hrála mladou pannu, Sansu Stark, která byla znásilňována skřetem, Tyrionem Lannisterem.

Ještě před začátkem představení Arya uviděla Swyftovy stráže. Jedním z nich byl Sladký Raff, který byl na jejím seznamu. Arya ho svedla a odvedla si ho do své místnosti. Unavila ho tím, že do místnosti utíkali. Poté se jí naskytla příležitost bodnout ho do stehna, čímž přeťala jeho stehenní tepnu a on už nebyl schopen chůze. Raff ji prosil, aby ho nechala donést k léčiteli, ale Arya mu na to odpověděla: „Myslíš?“ a probodla mu hrdlo, přesně tak, jako on kdysi Lommymu. Jeho mrtvolu Arya hodila do kanálu a utíkala zpátky k Bráně, aby stihla začátek představení.

 

 

Aryin seznam:

 

Joffrey (otráven lady Olenou Tyrell)

Ser Amory Lorch (sežrán medvědem Varga Hoata)

Lechtač (zabit Aryou v Hostinci Na Rozcestí)

Polliver (zabit Sandorem Cleganem v Hostinci Na Rozcestí)

Ser Gregor Clegane (zemřel v obrovských bolestech na následky otrávení princem Oberynem Martellem)

Sladký Raff (zabit Aryou v Braavosu)

Chiswyck (svržen ze zdi Jaqenem H’gharem)

Weese (zabit Jaqenem H’gharem)

Královna Cersei

Ilyn Payne

Meryn Trant

Dunsen