Jdi na obsah Jdi na menu

Eddard Stark

3. 6. 2014

house_stark.pngEddard Starkhouse_stark.png

 

 

  Edda300px-john_picacio_ned_stark.jpgrd Stark, také vlídně nazýván "Ned", je hlavou rodu Starků, lordem Zimohradu a strážcem severu. Je také blízkým přítelem krále Roberta Baratheona, se kterým vyrůstal a kterému pomohl vybojovat Železný trůn a časem byl jmenován jeho pobočníkem. Oženil se s Catelyn Tully se kterou má pět dětí - Robba, Sansu, Aryu, Brandona a Rickona.

 

 

 

Vzhled a charakter

Eddardovi je kolem pětatřiceti let, má protáhlý obličej, tmavé delší vlasy a šedé oči. Jeho nakrátko střižený plnovous začíná pomalu šedivět, takže vypadá o trochu starší, než doopravdy je. Jeho tmavě šedé oči přesně vyjádřují jeho pocity a mění se ne měkké jako mlha nebo naopak na tvrdé jako kámen. Eddard prý není ani tak vysoký, ani tak hezký jako jeho zemřelý starší bratr Brandon, ale jeho manželka Catelyn tvrdí, že to jí vůbec nevadilo, jakmile jednou poznala jeho laskavé srdce pod tou pevnou maskou jeho obličeje.

Eddard je známý svým neochvějným smyslem pro čest a spravedlnost, a jeho rodina ho považuje za velmi laskavého.

 300px-ned_-_ice.jpg

Mládí

Ve věku osmi let byl Eddard společně s Robertem Baratheonem poslán jako svěřenec do Údolí k lordu Jonu Arrynovi. Ned se s Robertem velmi brzy skamarádil a Jona Arryna, který neměl vlastní děti, brali za něco jako vlastního otce.

Když bylo Eddardovi osmnáct, zúčastnil se turnaje v hradu Harrenhall, kde byli mimo jiné přitomni i Robert Baratheon, Jon Arryn a Nedovi sourozenci Brandon, Lyanna a Benjen. Na tomto turnaji Ned také poprvé potkal Howlanda Reeda – vazala svého otce, se kterým se pak přátelil až do konce života. V neposlední řadě zde také poprvé spatřil lady Asharu Dayne, se kterou protančil celou noc, ovšem až poté, co s ní Nedův bratr Brandon místo Neda promluvil. Ned říká, že si navždy zapamatuje moment, kdy princ Rhaegar, který vyhrál turnaj, minul svou manželku Eliu a královnou lásky a krásy jmenoval Lyannu Stark.

Po údajném únosu Lyanny princem Rhaegarem jel Brandon Stark do Králova Přístaviště, vyžadoval spravedlnost a vyhrožoval princi Rhaegarovi, za což byl vsazen do žaláře a do Králova Přístaviště byl povolán Brandonův a Nedův otec Rickard, aby se zodpovídal z činů svého syna. Poté, co byli Brandon i Rickard popraveni, započala Robertova rebelie.

 

Robertova rebelie

Když byli otec i starší bratr mrtví, Ned se stal novým lordem Zimohradu. Ned chtěl svolat své vazaly a připojit se k rebelii, ale dostat se z Údolí do Zimohradu nebylo jednoduché, poněvadž Gulltown – největší přístav Údolí zůstal loajální koruně. Ned musel překonat hory, aby se dostal k Prstům a tam si najmout rybáře, aby ho na své lodi převezl do Bílého Přístavu. Avšak po cestě je zastihla bouře, a rybář se utopil. Jeho dceři se podařilo Neda dopravit do Tří Sester, a když Ned dorazil na hrad Sisterton, mistr lorda Borrella ho nabádal, aby okamžitě poslal Nedovu hlavu do Králova Přístaviště. Jenže Jonu Arrynovi se mezitím podařilo podrobit Gulltown, což přesvědčilo lorda Borrella, aby nechal Neda jít. Potom, co Ned svolal své vazaly, vydali se na jih, aby se spojili s Robertovou armádou. Do města Stoney Sept dorazili právě včas, aby osvobodili Roberta v Battle of the Bells. Po výhře ve Stoney Sept se Ned a Jon Arryn vydali do Řekotočí na dvojitou svatbu. Ned Stark se oženil se snoubenkou svého zemřelého bratra Brandona - Catelyn Tully a Jon Arryn si vzal za manželku její mladší sestru Lysu, čímž získali veškeré síly Tullyů na svou stranu.

Rebelové vyhráli rozhodující bitvu – Battle of Trident (Bitva u Trojzubce), kde Robert Baratheon v souboji muž proti muži porazil a zabil prince Rhaegara Targaryena. Protože Robert utrpěl v bitvě zranění, které neumožňovalo okamžitou cestu do Králova Přístaviště, byl Ned s celou armádou vyslán místo něho. Než Ned s armádou dorazil do Králova Přístaviště, síly lorda Tywina Lannistera už vyplenily město. Ned si během rebelie vypěstoval averzi na rod Lannisterů, poněvadž zůstali co nejdelší dobu neutrální, a stranu si vybrali až teprve když bylo naprosto jasné, kdo vyhraje. Eddardovo pohrdání se ještě zvýšilo, když se dozvěděl, že lord Tywin byl se svou armádou vpuštěn do města pod falešnou záminkou přátelství s Targaryeny, a když zjistil, že Tywinovi muži brutálně znásilnili a zabili princeznu Eliu Martell – manželku prince Rhaegara, a obě jejich děti popravili. Kromě toho všeho nad Rudou Baštou plápolaly Lannisterské vlajky. Eddard jel přímo do trůnního sálu, aby potvrdil Robertův nárok na trůn a našel tam Jaimeho Lannistera sedícího na Železném trůně, a mrtvého krále Aeryse II u jeho nohou.400px-eddard_jaime_aerys_iron_throne_room.jpg

Ned měl pocit, že celý způsob vyplenění Králova Přístaviště zneuctil Robertův případ a byl velmi zklamaný, když Robert po příjezdu nesdílel jeho morální pohoršení nad vraždou princezny Eliy a jejích dětí, Rhaenys a Aegona. Robert také ignoroval Nedovu radu, aby Jaimeho Lannistera za zradu vlastní přísahy poslal na Zeď. Jejich hádky o těchto otázkách vedly k dočasnému rozporu mezi Nedem a Robertem.

Rozzuřený Ned jel sám se svými vazaly vyřešit pár posledních záležitostí. Nejprve zamířil do Storm’s End (Bouřlivého Konce), který byl v obležení lordem Macem Tyrellem a ve kterém byl uvězněn Robertův mladší bratr, Stannis Baratheon. Mace Tyrell se Eddardovi vzdal a bez boje rozpustil obléhání.

Eddard se šesti společníky poté pokračoval do Dorne, kde byla ve věži Tower of Joy držena jeho sestra Lyanna. Věž byla bráněna posledními třemi členy staré královské gardy, včetně sera Arthura Dayna. Potyčka skončila smrtí všech, kromě Neda a jednoho jeho vazala – Howlanda Reeda. Když ovšem konečně našli Lyannu, zrovna umírala. Předtím, než umřela, donutila Neda slíbit něco, co zřejmě nikdy nikomu neprozradil. Tato vzpomínka na umírající Lyannu Neda dlouho pronásledovala. Nicméně sdílený smutek nad Lyanninou smrtí spojil Eddarda s Robertem opět dohromady.

 400px-ned_lyanna_death_promise.jpg

Lord Zimohradu

 Když se Eddard vrátil domů na Zimohrad, přivezl s sebou bastarda Jona Sněha. Toto poněkud ztížilo vztah s jeho ženou Catelyn, která mu mezitím porodila prvního syna Robba, kterého počali během své svatební noci. Eddard s ní odmítl o Jonově původu mluvit. Nicméně když Catelyn zaslechla zvěsti o tom, že Jonova matka je Dornská lady Ashara Dayne, začala se Eddarda vyptávat a ten jí příkře odpověděl, že Jon je jeho krev, a že to je to jediné co potřebuje vědět. Lord Edric Dayne věří, že spíš než jeho teta Ashara je matkou bastarda Jona žena jménem Wylla, která sloužila rodu Daynů jako služebná. Pravdou také je, že Eddard zmínil Wyllino jméno, když se ho Robert vyptával na Jonův původ. Avšak lord Godric Borrell tvrdí, že Jonovou matkou je dcera rybáře, která Eddarda dopravila do Sistertonu.

Ned strávil dalších patnáct let jako lord Zimohradu, což nikdy neočekával a ne vždy se cítil hoden takové zodpovědnosti. Jen výjimečně opouštěl své území a nezapojoval se do problémů, které se odehrávaly na jihu. Ačkoli jeho vazalové byli loajální, když se objevil problém, Eddard ho vždy velice rychle vyřešil. Například když vyhnal lorda Joraha Mormonta, za prodávání otroků. Jen jednou za celých patnáct let opustil sever, a to když Robert potřeboval jeho pomoc při rebelii rodu Greyjoyů. Poté, co Robert s Nedem obsadili Pyke (Štít) a Balon Greyjoy kapituloval, odvezl si Ned na Zimohrad Balonova jediného přeživšího syna, Theona, jako „rukojmí“, a udělal z něho svého svěřence. Vychovával ho společně s vlastními syny a naučil ho bojovat.

 

Nedávné události

Lord Eddard je nucen popravit dezertéra Noční hlídky, který tvrdí, že byl napadnut Bílými chodci. Po cestě domů skupina objeví mrtvou samici zlovlka se šesti štěňaty, která přežila. Na naléhání Jona Sněha Eddard dovolí, aby si každé z jeho dětí jedno štěně ponechalo. Zanedlouho na Zimohrad přiletí havran se smutnou zprávou o smrti Jona Arryna, který vychoval Roberta Baratheona i Neda, a sloužil v Králově Přístavišti jako Robertův pobočník. Brzy nato Robert s polovinou královského dvora přijíždí na Zimohrad a Eddard, sice nerad, ale přijímá jeho nabídku stát se jeho novým pobočníkem, a také zasnoubí svou starší dceru Sansu Robertovým synem Joffreym. Další havran přinesl na Zimohrad zprávu od Lysy Arryn, Catelyniny sestry a vdovy po Jonu Arrynovi, o tom, že za Jonovu smrtí stojí Lannisteři. Po příjezdu do Králova Přístaviště je Eddard šokován, když zjistí, že království je silně zadlužené kvůli Robertovým rozmarům. Ačkoli  Ned protestoval, nechal Robert uspořádat obrovský turnaj na počet jeho jmenování do funkce králova pobočníka, na který se sjeli rytíři i freerideři z celého království.

Poté, co se Eddard zabývá činnostmi, které Jon Arryn dělal těsně před smrtí, dozví se, že trávil spoustu času se Stannisem Baratheonem a několikrát navštěvoval Robertovy bastardy. Od Yorena z Noční hlídky se také dozví, že jeho žena Catelyn zajala Tyriona Lannistera.

Když Robert svolá zasedání malé rady, za účelem rozhodnutí o smrti Daenerys Targaryen, o které se právě dozvěděli, že otěhotněla, jediný kdo s její vraždou nesouhlasí je Eddard a ser Barristan Selmy. Robert, poháněn svojí nenávistí k Targaryenům trvá na její smrti a Eddard na protest odstupuje z funkce pobočníka krále. Ještě před plánovaným odjezdem zpět na Zimohrad navštíví v Králově Přístavišti bordel, ve kterém žije Robertova nejmladší bastardní dcera, Barra. Při návratu z tohoto setkání je napaden a těžce zraněn Jaimem Lannisterem, který se mu chce pomstít za uvěznění svého bratra Tyriona. Při léčení zraněné nohy se za Eddardem zastaví Robert, odpouští mu, a vrací ho do funkce pobočníka.

Eddard sedí na Železném trůně a vládne, zatímco Robert je venku na lovu. Tři říční lordi přinášejí zprávy o tom, že několik vesnic poblíž hranic se západem bylo vypleněno serem Gregorem Cleganem. Eddard posílá Berica Dondarriona, Thorose z Myru, pár dalších rytířů a několik vlastních mužů, aby Gregora Clegana přivedli ke dvoru, aby se zodpovídal ze svých činů.

Při snaze zjistit, proč se Jon Arryn tolik zabýval Robertovými dětmi, ke svému úděsu Ned zjistí, že všechny tři Robertovy legitimní potomci – Joffrey, Myrcella a Tommen jsou bastardi narozeni z incestu mezi královnou Cersei a jejím bratrem Jaimem. Ned se rozhodne povědět Cersei o tomto zjištění, aby jí dal možnost utéct i s dětmi z města, než se Robert vrátí z lovu. Cersei ale raději naplánuje Robertovu vraždu a podplatí městskou hlídku. Ihned po Robertově smrti Eddard před celým dvorem prohlásí, že Joffrey není právoplatným dědicem trůnu a pokouší se na post krále dosadit Robertova bratra Stannise. Za toto prohlášení je okamžitě vsazen do žaláře pro zradu.

Varys Eddarda navštěvuje ve vězení, a informuje ho o tom, že pokud se před dvorem přizná ke zradě a prohlásí Joffreyho za právoplatného dědice, bude propuštěn a poslán na Zeď jako muž Noční hlídky. Kvůli tomu, aby zachránil život svým dcerám Sanse a Arye skutečně přizná svou zradu, avšak Joffrey se rozhodne tak i tak Eddarda popravit. Před Sansinýma očima nechal Eddardovi useknout hlavu jeho vlastním mečem – Ledem a následně ji napíchl na kůl.

Na rozkaz Tyriona Lannistera je jeho hlava i zbytek těla poslán na Zimohrad, aby mohl být pohřben v kryptách pod hradem vedle svého otce, bratra, sestry a dalších předků.

Mnoho severských rodů vzpomíná na Eddarda Starka s láskou a úctou, kvůli jeho spravedlivému a čestnému rozhodování, přesto, že se Eddard nikdy necítil tak dobrý jako by býval byl jeho bratr Brandon.

300px-ned-s_execution.jpg