Jdi na obsah Jdi na menu

Sansa Stark

21. 6. 2014

house_stark.pngSansa Starkhouse_lannister.png

 

300px-carriebest_sansa_and_lady.jpgSansa Stark je starší dcerou lady Catelyn Tully a lorda Eddarda Starka. Má tři bratry – Robba, Brana a Rickona, mladší sestru, Aryu a polobratra, Jona Sněha.

 

Charakter a vzhled

Sansa je popisována jako pohledná, vysoká dívka s ženskými tvary. Zdědila matčiny vysoko posazené lícní kosti, živé modré oči a husté kaštanové vlasy. Na počátku příběhu je jí jedenáct let.

Sansa byla vychovávána jako dáma, má typické holčičí zájmy jako je hudba, tanec, poezie, zpěv a vyšívání. Stejně jako většina dívek jejího věku je Sansa fascinována písněmi a příběhy o romanci a dobrodružství, zejména pak těmi, ve kterých hrají roli krásní princové, čestní rytíři a láska. Zpočátku byly tyto písně Sansinou představou o tom, jak vypadá svět za hranicemi Zimohradu, svět, který zoufale chtěla prozkoumat. Později se z těchto dětinských představ velmi rychle poučila. Věří jak ve staré bohy, tak v Sedm.

Sansin vztah s její sestrou, Aryou je mnohdy napjatý, jelikož tyto dvě dívky se od sebe v mnoha ohledech dost liší. Po vcelku krátkou dobu byla doprovázena zlovlčím štěnětem jménem Lady. O Sanse je známo, že miluje citronové koláčky.

 

Historie

Sansa je nejstarší dcerou, a druhým dítětem lady Catelyn Tully a lorda Eddarda Starka, hlavy rodu Starků ze Zimohradu a strážce severu. Byla vychována v Zimohradu. Ve svých jedenácti letech byla poučena o tom, jak se má chovat řádná dáma a byla vyučována septou Mordane. Sansa má mladší sestru, Aryu, staršího bratra Robba, dva mladší bratry, Brana a Rickona a staršího polobratra Jona Sněha.

 

Nedávné události

Díky Eddardovu jmenování do pozice pobočníka krále je Sansa potěšena představou o tom, že bude žít přímo u dvora v Králově Přístavišti a je nadšená ze svého zasnoubení s princem Joffreym. Během jejich cesty do Králova Přístaviště se Joffrey na naléhání své matky Sanse dvoří. Jednoho večera se spolu tito dva procházeli, když narazili na Sansinu sestru, Aryu, jak si s dřevěnými klacky hraje na rytíře s Mycahem – synem řezníka. Joffrey vytasil svůj meč a začal s ním Mycaha ohrožovat, ale Arya se mu postavila a následně její zlovlčice – Nymeria - Joffreyho odzbrojila a lehce poranila. Později Joffrey tvrdil králi Robertovi, že ho Arya, Mycah a Nymeria napadli bez vyprovokování. Arya mu ovšem tvrdí opak a tak je na Sanse, aby rozhodla, jak to vlastně bylo. Sansa nechtěla zradit svého nastávajícího manžela a tak tvrdila, že už si nepamatuje, jak to vlastně bylo. Královna Cersei požadovala, aby byla Aryina vlčice zabita, ale Arya to předpokládala a přikázala Nymerie utéct. Jelikož Nymeria nebyla nikde k nalezení, utratili Sansinu vlčici, Lady.

V Králově Přístavišti měla Sansa spory se svou sestrou, jelikož ji vinila ze smrti své vlčice. Zůstala také nadále okouzlena Joffreym, slepě přehlížela jeho brutální chování a výkyvy nálad a rozvinula si blízký vztah s královnou Cersei. Sansa se jako divák zúčastnila turnaje na oslavu Eddardova jmenování do funkce a platonicky se zamilovala do Lorase Tyrella, který ji po své výhře věnoval červenou růži.

Poté, co se Eddard dozvěděl pravdu o Joffreyho původu, rozhodl se i s děvčaty odjet zpět do Zimohradu. Sansa z toho byla zoufalá, poněvadž se jí v Králově Přístavišti velmi líbilo a byla do Joffreyho zamilovaná. Rozhodla se tedy zajít za královnou, prozradila jí otcův plán a prosila ji, aby mohla zůstat v hlavním městě a mohla si vzít Joffreyho. Tímto nevědomky pomohla Cersei naplánovat spiknutí proti Eddardu Starkovi. Po jeho zajetí byla Sansa donucena přede všemi prohlásit svého otce za zrádce. Před celým královským dvorem Joffreyho, který se po Robertově smrti stal králem, prosila, aby byl k jejímu otci milosrdný. Joffrey jí to přislíbil, a i přesto nechal Eddarda popravit na schodech Baelorova Septa, přímo před Sansinýma očima.300px-ned-s_execution.jpg

Dokonce i po Eddardově popravě Cersei trvala na tom, aby se Sansa vdala za Joffreyho, až dovrší tělesné dospělosti. Sansa již byla touto vyhlídkou zděšena, ale nezbylo jí nic jiného, než zůstat v Králově Přístavišti, jako rukojmí a prohlásit svého otce a bratra Robba za zrádce.

Joffrey později často nechával Sansu mlátit a vinil ji z činů jejího bratra Robba, který mezitím na severu svolal své vazaly a vydal se do války proti trůnu. Jednou Joffrey seru Borosovi Blountovi nařídil, aby Sansu před celým dvorem za trest svlékl donaha, ale byl zastaven vlastním strýcem, Tyrionem Lannisterem. Jindy zase donutil Sansu dívat se na useknutou hlavu jejího otce, která byla napíchnuta na bodci Rudé Bašty, což vedlo Sansu k pokusu o Joffreyho vraždu. Sandor Clegane ale vycítil její úmysly a jemně ji zastavil.

Na turnaji při příležitosti oslavy Joffreyho narozenin Sansa zcela ztratila své dětské iluze o rytířství a spravedlnosti. S pomocí Sandora Clegana se jí podařilo zachránit život sera Dontose Hollarda, kterého chtěl Joffrey nechat popravit za to, že byl příliš opilý na to, aby mohl bojovat.

Tyrion Lannister se k Sanse choval až překvapivě mile a zakazoval Joffreymu Sansu mlátit a týrat, za což mu byla vděčná. Sansa si také vybudovala jedinečný vztah se Sandorem Cleganem, který se k Sanse i přes svou nemilou pověst vždy choval jemně, a odmítal ji mlátit, když mu to Joffrey přikázal. Sandor si ze Sansy často utahoval kvůli jejím naivním představám, ale zároveň se mu líbila její nevinnost a nevědomost. Dokonce jí jednou zachránil život během nepokojů v Králově Přístavišti. Tyrion Lannister zpanikařil, když si všiml, že Sansa byla ztracena během výtržnictví, ale tím, kdo jednal, byl právě Sandor Clegane, který ji našel a dovez do bezpečí.

350px-luaprata91_sandor_sansa_eve_of_battle.jpgJednoho večera našla Sansa u sebe v ložnici vzkaz, ve kterém stálo, že pokud chce utéct z Králova Přístaviště, má přijít do Božího háje. Ten vzkaz byl od Dontose Hollarda, kterému zachránila život a se kterým se poté často scházela v Božím háji, a plánovali její útěk z hlavního města.

Když Stannis Baratheon a jeho armáda zaútočili na město, Sansa zjistila, že má své první krvácení, což z ní dělalo plnohodnotnou ženu. Během obléhání byla společně s královnou Cersei a dalšími urozenými ženami zavřena v Rudé Baště, kde uklidňovala ostatní ženy a zpívala s nimi písně. Po bitvě do Sansiných komnat přišel zlomený Sandor Clegane a nabídl jí, že ji vezme pryč z města a doveze ji do bezpečí. Sansa, která měla plány s Dontosem Hollardem jeho nabídku odmítla. Sandor ji pod výhružkou donutil zazpívat mu píseň „Florian a Jonquil“, nechal jí v komnatě svůj bílý plášť a opustil Královo Přístaviště.

Po Lannisterském vítězství nad Stannisem je zrušeno Sansino zasnoubení s Joffreym a Joffrey byl přislíben Margaery Tyrell, jejíž otec Lannisterům pomohl vyhrát válku. Sansa byla tímto rozhodnutím potěšena, ale Joffrey ji ujistil, že s ní stejně bude mít sex, poněvadž král může mít koho chce. Sansa nadále zůstala v hlavním městě jako Lannisterský rukojmí. Ser Dontos Sansu ujistil, že jejich plán utéci z města se uskuteční krátce po Joffreyho svatbě, dal Sanse čelenku zdobenou ametysty a naléhal, aby si ji oblékla na Joffreyho svatbě.

Později je Sansa požádána, aby povečeřela s Margaery Tyrell a její babičkou, lady Olennou Redwyne. Na tuto večeři je doprovázena Lorasem Tyrellem, do kterého se znovu zamilovala. Po cestě mu připomněla rudou růži, kterou jí daroval na turnaji, ale Loras vypadal, že si to ani nepamatuje. Lady Olenna se při jídle snažila ze Sansy dostat nějaké informace o Joffreym, ale Sansa byla tak vystrašená, že se ze začátku bála cokoli prozradit, aby se nic nemohlo otočit proti ní. Později ji ale Margaery přesvědčila a Sansa jim řekla, že Joffrey je monstrum a prosila Margaery, aby si ho nebrala. Margaery ji informovala o tom, že její bratr Loras plánuje vstoupit do Královské gardy a udrží Margaery v bezpečí.

Lady Olenna nabídla Sanse možnost, aby si vzala Margaeryna staršího bratra, Wyllase, a byla tak osvobozena od Lannisterů a přestěhována do Vysoké Zahrady. Wyllas je sice zmrzačený a nucený chodit o berli, ale je laskavý a tak se Sansa rozhodla souhlasit.

S tímto plánem se Sansa svěřila Dontosu Hollardovi, který to prozradil Petyru Baelishovi. Petyr Baelish pospíchal tuto zprávu říci Lannisterům, což vedlo k tomu, že lord Tywin rychle oženil Sansu se skřetem, Tyrionem Lannisterem, aby Sansu udržel pod jejich vlivem. Sansa, které bylo v té době třináct let se ze všech sil snažila nedat najevo své pocity ohledně svého manžela. Tyrion po ní na oplátku za její laskavost nevyžadoval ztvrzení jejich manželství pohlavním stykem, obzvlášť poté, co do Králova Přístaviště dorazily zprávy o smrti Sansiny matky Catelyn a bratra Robba.300px-flawed_by_algesiras.jpg

Na Joffreyho a Margaeřinu svatbu si na přání Dontose Hollarda Sansa oblékla čelenku s ametysty. Když se Joffrey udusil při svatební hostině, Sansa během rozruchu okolo uprchla s Dontosem do přístavu, kde se setkala s Petyrem Baelishem, který ji vzal na svou loď a dovezl do své domoviny – Prstů. Ještě před vyplutím nechal Petyr zavraždit Dontose a hodil ho přes palubu. Během cesty Petyr vysvětlil Sanse, že ametysty v její čelence byly napuštěny jedem, který Olenna Redwyne následně dopravila do Joffreyho poháru a že tedy vlastně za Joffreyho vraždu může on sám a lady Olenna.

Sansa přistoupila na Malíčkovo přání a vydává se za jeho bastardní dceru, Alayne Kámen, aby bylo složitější ji najít, jelikož byla hledána za pomoc při vraždě, ze které obvinili jejího manžela, Tyriona. V Prstech se Sansa poprvé setkala se svou tetou, Lysou Arryn, která si ještě téhož večera vzala Malíčka za manžela. Zatímco ti dva si užívali svou svatební noc, Sansa se rozhodla jít se projít, přemýšlela o své zmařené svatební noci s Tyrionem a dumala nad tím, kde asi skončil Sandor Clegane. Po návratu do postele ji navštívil zpěvák Marillion a pokusil se ji znásilnit. Zachránil ji rytíř Lothor Brune, Malíčkův osobní strážce, který ten večer hlídal Sansin pokoj. Té noci se Sanse zdálo o svatební noci se Sandorem Cleganem a o smrti Robba Starka.

V dopoledních hodinách je Sansa poslána za Lysou, která ji informovala o tom, že ví o její pravé identitě a pomůže jí udržet její tajemství. Lysa nechala Sanse obarvit její kaštanové vlasy na černo, aby nebyla tak nápadná a zasnoubila ji se svým nemocným synem, Robertem. Sansa byla tímto zasnoubením zděšena, ale své pocity si raději nechala pro sebe. Později, v Orlím Hnízně je Sansa nucena uklidňovat malého Roberta, který už nesměl spát v posteli své matky, od té doby, co je v ní Petyr. Robert pravidelně lezl do Sansiny postele a ona byla znechucená jeho třesavkou, kvůli které se jí do postele často pomočoval. Sansa po večerech tajně snila o sexu s Marillionem, kterého stále odmítala.

Sanse se v Orlím Hnízdě velmi stýská po Zimohradu, a když napadl sníh, rozhodla se z něj postavit na nádvoří jeho zmenšeninu. Byla velmi překvapena, když jí Petyr se stavbou pomohl a poté ji i políbil. Než měla Sansa čas strávit co se právě stalo, přišel na nádvoří Robert a rozbil sněhovou pevnost, což Sansu rozhodilo ještě víc a vedlo ji k tomu, že rozbila jeho panenku. Robert poté opět dostal jeden ze svých záchvatů.

350px-sansa_by_akizhao.jpgPozději toho dne se ukázalo, že Lysa viděla, jak Petyr Sansu políbil, a vinila z toho ji. V záchvatu žárlivosti se pokusila Sansu shodit z Měsíčních dveří. Petyr stačil včas zasáhnout a místo Sansy shodil dolů Lysu, což vedlo k její smrti. Později z tohoto činu obvinil zpěváka Marilliona a donutil Sansu, aby jeho historku kryla.

Po Lysině smrti se Sansa neboli „Alayne Kámen“ stane defakto lady Údolí Arryn, stará se o mladého Roberta a je informována lordem Petyrem o všemožných intrikách co se děly a dějí u dvora v hlavním městě.

Když Lyn Corbray vytasil svůj meč během hádky Petyra Baelishe a lordů deklarantů, Baelish se dožadoval toho, aby mu bylo svěřeno dočasné regentství nad Údolím Arryn a mladým Robertem. Sansa se tehdy správně domnívala, že Corbray je ve skutečnosti ve službě lorda Petyra. Petyr později Sanse prozradí svůj plán – vdát Sansu za dalšího dědice Údolí Arryn, Harrolda Hardynga, a pak v jejím jméně převzít zpět Zimohrad.