Jdi na obsah Jdi na menu

Robb Stark

4. 6. 2014

house_stark.pngRobb Starkhouse_stark.png

 

250px-robb_stark_by_riavel.jpgRobb stark je nejstarším potomkem Eddarda Starka a Catelyn Tully a dědicem Zimohradu. Vzhledem k zajetí jeho otce je Robb nucen svolat vazaly a pochodovat na jih. Po Eddardově popravě je jmenován králem severu. Mnoho lidí ho nazývá „Mladý vlk“.

 

Vzhled a osobnost

Robb se svým vzhledem podobá spíše rodu Tullyů, je podsaditý, má modré oči a husté kaštanové vlasy. Je rychlý a silný. V době, kdy král Robert navštěvuje Zimohrad, je Robbovi čtrnáct let.

Když je Robbovi šestnáct, jeho matka si konečně všimne, že už není dítě. Válka mu z obličeje vyhladila veškerou jemnost a zanechala ho tvrdého a suchého. Robb je vždy čistě oholený, ale jeho nestříhané vlasy mu spadají na ramena. Robb nosí jednoduchou korunu z bronzu a železa. Robb nosí přes své brnění přehozený plášť a v levé ruce nese dubový štít zdobený hlavou zlovlka.

Robb je pravým synem svého otce, má smysl pro čest a spravedlnost. Sdílí otcovu oddanost ke cti a skoro pokaždé je doprovázen svým zlovlkem Šedým Větrem.

 

Mládí

Robb byl počat během prvních čtrnácti dní manželství svých rodičů Eddarda a Catelyn, po kterých byl Eddard nucen Catelyn opustit, a jít opět do války. Po jeho návratu z války ho Catelyn přivítala už s malým synkem Robbem a všichni tři se odstěhovali na Zimohrad, kde Eddard vládl jako lord a strážce severu. Robb byl vychováván jako jeho dědic.

Robb spolu se svými sourozenci vyrůstal v Zimohradu a vypěstoval si jakousi přátelskou rivalitu se svým stejně starým bastardním bratrem Jonem. Velmi dobře také vycházel s otcovým svěřencem, Theonem Greyjoyem, kterého považoval za bratra.

 

Nedávné události

Robb se spolu s Jonem a Branem účastní popravy Gareda, zběha z Noční hlídky. Po cestě zpět na Zimohrad Jon najde na sněhu ležet šest štěňat zlovlka, Robb si jedno zabere pro sebe a pojmenuje ho Grey Wind (Šedý Vítr). Krátce poté, co královský dvůr dorazí na Zimohrad, Robb se utká s korunním princem Joffreym v souboji s dřevěnými meči. Joffrey pak chce laťku posunout nahoru a nabídne souboj s opravdovými meči, což Zimohradský zbrojmistr ser Rodrik Cassel zakáže.

Když je Eddard jmenován pobočníkem krále, zůstane Robb v Zimohradu a za pomoci své matky tam vládne jako lord. Poté, co Catelyn odcestuje do Králova Přístaviště, veškerá odpovědnost spadne výhradně na něj. Ihned poté, co na Zimohrad dorazí zpráva o Eddardově zatčení, svolá Robb vazaly a s armádou se vydá na jih, pomstít svého otce. Vazalové jeho otce mají zezačátku pochybnosti kvůli Robbovu věku, avšak po pár vyhraných bitvách už stojí pevně za ním a podporují ho.300px-christine_griffin_robbs.jpg

Po zjištění, že Řekotočí je v obležení armádou Jaimeho Lannistera, Robb rozdělí své síly, aby rozptýlil soupeřovu pozornost. Je ovšem nutné, aby se svými vojáky překročil Trojzubec a tak slíbí lordu Walderu Freyovi, strážci přechodu The Twins (Dvojčata), že pokud mu zajistí přechod, po válce se ožení s jednou z jeho dcer.

Robb poté svoje muže dovede do Řekotočí, kde se spojí se sílami svého prastrýce, Bryndena Tullyho. Díky momentu překvapení se jim podaří porazit a zničit armádu Jaimeho Lannistera, a samotného Jaimeho zajmout a držet jako rukojmí. Krátce poté, Robbova armáda úspěšně ukončí celé obléhání Řekotočí a donutí Tywina Lannistera, aby se stáhl zpět do Harrenhalu.

Poté, co je Eddard Stark v Králově Přístavišti popraven, veškeré šance na mír mezi Starky a Lannistery padají. Robb je posléze svými vazaly korunován na Krále severu.

V době, kdy Robbova armáda kempuje v Řekotočí, vyšle Robb svého přítele, Theona Greyjoye na Železné ostrovy, aby vyjednával se svým otcem a získal jeho lodě a muže na Robbovu stranu. Také posílá svou matku Catelyn na jih, vyjednávat s Renlym Baratheonem. Oba vyslanci ale selhali. Catelyn se sice podařilo domluvit s Renlym spojenectví, ale Renly byl hned toho večera zavražděn a Catelyn byla nucena uprchnout. Theon je Balonem odmítnut a reaguje na nabídku tak, že zorganizuje rozsáhlou invazi na Robbovu domovinu – sever.

Robb v té době zahajuje útok na Západ. Vyhraje bitvy u Ashemarku a Cragu. Při bitvě u Cragu je Robb zraněn a ošetřován lady Jeyne Westerling. V té samé době Theon Robba zradí, zaútočí na Zimohrad a údajně zavraždí Robbovy dva malé bratry, Brana a Rickona (ve skutečnosti se jim podaří uprchnout). Když se Robb tuto zprávu dozví, je neskutečně rozhozený a Jeyne Westerling se ho pokouší utěšit. Té noci ji Robb připravil o panenství a v zájmu její cti si ji hned následujícího dne vzal za manželku. Vojáci lorda Freye, kteří do této chvíle Robba podporovali, jsou vzteky bez sebe a opouštějí ho.

Robb se se svou novou manželkou vrací do Řekotočí. Catelyn je jeho svatbou zděšena a tvrdí, že toto je zrada, na kterou lord Walder jen tak nezapomene. V Řekotočí je čekají další problémy – lord Hoster Tully umírá. Catelyn v zármutku z údajné smrti jejích dvou synů Brana a Rickona tajně propouští Jaimeho Lannistera na svobodu pod podmínkou, že vrátí její dcery Sansu a Aryu, které jsou drženy jako rukojmí v Králově Přístavišti. (Arya odtamtud utekla, ale to nikdo ze Starků neví). Když to Robb zjistí, je na Catelyn nesmírně naštvaný a nechá hlídat každý její krok. Propuštění Jaimeho Lannistera ovšem nejvíce naštve lorda Karstarka, který poté tajně zabije dva mladé Lannisterské chlapce, kteří jsou v Řekotočí drženi jako rukojmí. Tato zrada Robba naštve natolik, že lorda Karstarka popraví, což způsobí, že Karstarkovy muži opouštějí armádu.

Robb se rozhodne vrátit na sever a znovu získat Zimohrad, ale po cestě se zastaví ve Dvojčatech, omluvit se lordu Walderovi za porušení slibu. Lord Walder jeho omluvu přijímá pod podmínkou, že místo Robba si jednu z jeho dcer vezme Catelynin bratr, Edmure. Edmure se nejprve brání, ale později souhlasí.

Ačkoli Šedý Vítr evidentně předem cítí zradu, Robb se spolu s Catelyn zúčastní Edmurovy svatby, která se později stala známou jako „Rudá svatba“. Lord Walder společně s Roosem Boltonem, který se za Robbovými zády přidal na stranu Lannisterů, nechá Robba, jeho zlovlka Šedého větra, Catelyn a valnou většinu jejich mužů popravit přímo při svatební hostině. Edmure i Robbova manželka Jeyne přežijí a jsou drženi v zajetí. Lord Walder pak velmi potupně odřízne Robbovu hlavu a na jeho tělo nechá přišít hlavu Šedého Větra.

350px-a_price_of_honor_nejna.png