Jdi na obsah Jdi na menu

Aerys II. Targaryen

23. 6. 2014

561px-house_targaryen_crest.pngAerys II. Targaryen561px-house_targaryen_crest.png

aerys_ii.jpg

Aerys II Targaryen, také zvaný Šílený Aerys, Šílený král a nebo Král Kazisvět byl sedmnáctým králem a posledním Targaryenem na Železném trůně. Vládl od roku 262AL do roku 283AL.

Ze začátku jeho vláda vypadala slibně, Aerys přinesl říši mír a prosperitu, ale po povstání známém jako Defiance Duskendalu se rozvinula jeho krutá a paranoidní povaha. Během tohoto povstání byl Aerys na několik měsíců uvězněn rebelujícím lordem a „zešílel“.

 

Vzhled a charakter

V mládí byl Aerys okouzlující, velkorysý, pohledný a rozhodný, i když poněkud náladový. Když zestárl, stal se nepřiměřeně žárlivým, podezíravým, krutým a náchylným k výbuchům vzteku.

Po rebelii v Duskendale se jeho negativní vlastnosti staly ještě více výraznými. Každou pochybnější událost či čin proti němu chápal jako zradu koruny a vymýšlel brutální tresty pro ty, ve kterých viděl nepřátele.

Aerys byl fascinován ohněm a jeho záliba v něj se stala tak silnou, že dosáhl sexuálního vzrušení pouze tehdy, když viděl někoho uhořet. Jeho manželství s jeho sestrou Rhaellou nebylo nikdy šťastné a v pozdějších letech jejich soužití ji sexuálně zneužíval.

Ke konci jeho života si Aerysovo šílenství na něm vybralo daň, takže když mu bylo pouhých čtyřicet let, vypadal o mnoho starší, byl neuvěřitelně vyhublý, poněvadž se bál, že jídlo, které mu podávají by mohlo být otrávené.

Poté, co se opakovaně řezal o Železný trůn, vypěstoval si fobii k nožům a všem ostrým věcem. Jediné ostré předměty, které mohly okolo něho být, byly meče členů Královské gardy. Odmítal si dokonce i stříhat vlasy a nehty. Z jeho nehtů se staly žluté, popraskané drápy, jeho vous byl dlouhý a neudržovaný a jeho zlato-stříbrné vlasy mu dosahovaly až k pasu v divoké spleti. Jeho ruce a nohy byly vždy pokryty strupy a napůl vyléčenými ránami od Železného trůnu. Na hlavě nosil propracovanou dračí korunu svého předka, Aegona IV.

 

Mládí

Aerys se narodil princi Jehaerysu, druhému synovi krále Aegona V. Ještě jako teenager byl podle Targaryenské tradice oženěn se svou sestrou, Rhaellou. Tento sňatek byl uskutečněn na přání jejich dědečka, Aegona V., který věřil, že by se jim mohl narodit „Princ, který byl slíben“. Podle sera Barristana Selmyho, který byl přítomen na jejich svatbě, mezi těmito dvěma sourozenci nikdy nebyla láska.

V roce 259AL Rhaella porodila jejich prvního syna, prince Rhaegara, který byl narozen „ve smutku a krvi“ v době, kdy v tragédii u Summerhallu zemřel král Aegon V., jeho dědic, princ Duncan a mnozí další členové rodiny. Aerysův otec, Jehaerys poté vládl pouhé tři roky, předtím, než zemřel. Po smrti jeho otce se Aerys stal králem Sedmi království.350px-aerys_wedding.jpg

Aerys a Rhaella měli později druhého syna, Viseryse a nakonec i dceru, Daenerys, která se narodila až po Aerysově smrti.

 

Počátky vlády

Aerysova vláda začala v roce 262AL a začátky vypadaly velmi slibně. Během prvních deseti mírumilovných let se říše vzpamatovala z tragédie u Summerhallu, vzrůstala a sílila. Nicméně, problémy nastaly, když se kompletně změnilo Aerysovo chování.

Za dob jeho otce a dědečka bylo v Králově Přístavišti poněkud dusno, poněvadž bylo zaplněno úzkoprsými, konzervativními starci. Aerys s sebou přivedl rozsáhlé změny, mnoho starých mužů nahradil novými, mladými tvářemi. Aerys velmi obdivoval, jak snadno se mladý lord Tywin Lannister vypořádal s rebelií okolo Casterlyovy Skály, a jmenoval ho svým pobočníkem.

Nicméně vztah mezi Aerysem a Tywinem Lannisterem začal v pozdějších letech skřípat. Když byl Aerys stále princem, byl zamilovaný do Tywinovy sestřenice, Joanny Lannister, kterou si měl Tywin brát. Aerys byl přítomen na jejich svatbě a během hostiny dost pil, což vedlo k tomu, že začal prohlašovat sprosté narážky ohledně práva první noci a během bedding ceremoniálu hrál hlavní roli ve svlékání nevěsty. Říká se, že Tywin nikdy nezapomněl na Aerysovo sprosté chování.

Později Aerys začal litovat svého rozhodnutí ohledně volby pobočníka krále, poněvadž Tywin byl v tomto úřadu až příliš úspěšný a tradovalo se, že Tywin místo Aeryse řídí celé království. Ser Illyn Payne, který sloužil jako kapitán stráží lorda Tywina kvůli rozhlašování těchto povídaček přišel o jazyk. Aerys Tywinovi velmi záviděl respekt a strach, který k němu všichni chovali.

V roce 276AL Tywin uspořádal v Lannisportu turnaj na počest krále Aeryse, na kterém učinil nabídku sňatku prince Rhaegara se svou krásnou dcerou, Cersei. Aerys, který měl strach z Tywinovy narůstající síly jeho nabídku odmítl a prohlásil, že princ Rhaegar si v žádném případě nevezme dceru jeho sluhy. Turnaj skončil bez závěrečné hostiny a Aerys odjel za dost vypjaté atmosféry.

 

Defiance v Duskendalu

Okolo roku 276AL lord Denys Darklyn z Duskendalu ovlivněn svou Myrskou manželkou, Seralou přestal odvádět koruně povinné daně. Aerys se rozhodl situaci sám vyřešit, aby ukázal, že nepotřebuje Tywina, což se šeredně zvrtlo. Vzal si s sebou jen malé množství mužů a sám osobně se vydal do Duskendale, aby lorda Darklyna potrestal. Lord Darklyn zpanikařil, se svým vojskem pobil královy muže a Aeryse zatknul.

Lord Tywin Lannister musel tuto krizi vyřešit. Shromáždil armádu a začal obléhat Duskendale. Toto obléhání trvalo šest měsíců, jelikož lord Darklyn Tywinovi vyhrožoval, že jakmile se přiblíží k městu, zabije krále Aeryse. Nakonec se seru Barristanu Selmymu z Královské gardy podařilo do města vplížit a krále zachránil.

Lord Denys se okamžitě vzdal a prosil o milost, ale Aerys zuřil a okamžitě ho nechal popravit. Tím jeho hněv neskončil, a Aerys nechal zničit celý rod Darklynů a Hollardů, kteří se k nim připojili. Každého člena těchto dvou rodů nechal Aerys příšerně dlouho mučit a pak je upálil zaživa. Jediným člověkem, kterého ušetřili, byl malý chlapec, Dontos Hollard za kterého se přimluvil ser Barristan. Ser Barristan později tak trochu litoval toho, že Aeryse zachránil, poněvadž kdyby býval Aerys v Duskendale zemřel, na trůn by nastoupil princ Rhaegar, což by říši ušetřilo spoustu starostí.

Defiance v Duskendalu byla začátkem Aerysových sklonů k šílenství. Těžce otřesen ze svého věznění odmítal po mnoho následujících let opustit Rudou Baštu. Jeho žárlivý a podezřívavý charakter se prohloubil do paranoie a Aerys všude viděl nepřátele a zradu. Už nevěřil ani Rhaelle a svému synovi, Rhaegarovi a už vůbec ne Tywinu Lannisterovi, o kterém si myslel, že by ho nejraději nechal hnít v cele pod Duskendalem a sám vládl říši. Později se Aerys dozvěděl o talentovaném našeptávači, eunuchovi Varysovi, kterého povolal z Essosu a udělal ho mistrem našeptávačů. Věřil, že Varys ho bude informovat o jakýchkoli potencionálních zradách jeho osoby.

Aerys byl stále více fascinován ohněm, zejména vysoce hořlavou látkou, zvanou wildfire (divoký oheň), kterou používal na upalování lidí zaživa. Upalování lidí zaživa Aeryse vzrušovala natolik, že i přesto, že už několik let spali s královnou Rhaellou v oddělených místnostech a vyhýbali se jeden druhému i přes den, vždy, když někoho upálil zaživa, brutálně Rhaellu zneužil.

Vztah Aeryse a lorda Tywina se rapidně zhoršoval. Podle sera Barristana Selmyho všechno odstartoval Aerysův dobře známý chtíč po Tywinově ženě, Joanně Lannister. Tywin stále doufal v to, že se Aerys rozmyslí a přece jen svého syna Rhaegara ožení s jeho dcerou Cersei, ale Aerys dva roky po turnaji v Lannisportu Rhaegara oženil s Dornskou princeznou, Eliou Martell.

Později Aerys povolal Tywinova nejstaršího (a jediného tělesně schopného) syna, Jaimeho Lannistera do Královské gardy. Tywin i Jaime věřili, že to udělal naschvál, aby Tywina oloupil o dědice a držel jeho syna jako rukojmí. Tywin, vzteky bez sebe, odstoupil z funkce pobočníka krále a odstěhoval se i s odmítnutou Cersei zpět do Casterlyovy Skály. Aerys na Tywinovo místo dosadil lorda Owena Merrywatera, přívětivého, ale nijak zvlášť chytrého starce. Nejlepšími vlastnostmi lorda Owena byo pořádání hostin a lichocení králi.

 

Robertova rebelie

Poprvé, kdy Aerys opustil Rudou Baštu od záležitosti v Duskendalu, byl turnaj v Harrenhallu, kterého se král Aerys zúčastnil na naléhání Varyse. Varys tvrdil Aerysovi, že Rhaegar plánuje turnaj využít k najmutí rytířů, kteří by mu pomohli sebrat Aerysovi trůn. V turnaji soutěžil mysteriózní neznámý rytíř, který si říkal „Rytíř chechtajícího se stromu“. Aerys se domníval, že rytíř schovává svou identitu, protože je nepřítelem koruny a nařídil Rhaegarovi, aby zjistil kdo to je. To se ovšem nepodařilo. Princ Rhaegar se nakonec stal vítězem tohoto turnaje a všechny přítomné šokoval, když královnou lásky a krásy jmenoval Lyannu Stark, i před zraky své manželky – Princezny Eliy Martell.

O nějaký čas později princ Rhaegar zmizel s Lyannou Stark a všichni se domnívali, že ji unesl. Lyannin nejstarší bratr, Brandon, jel do Králova Přístaviště, chtěl svou sestru zpět a vyhrožoval princi Rhaegarovi. Ukázalo se, že Rhaegar v Králově Přístavišti vůbec nebyl – zato Aerys ano. Král nechal Brandona i jeho společníky zatknout a předvolal jejich otce, aby se dostavili do Králova Přístaviště a zodpovídali se z jejich činů. Později nechal Aerys všechny upálit za živa. Lord Rickard Stark byl upálen Divokým ohněm přímo ve svém brnění, zatímco se jeho syn, Brandon díval a uškrtil se na mučícím zařízení, když se snažil otci pomoct. Aerysova paranoia byla ale silnější a tak poslal vzkaz Jonu Arrynovi, aby zabil své dva svěřence – Eddarda Starka (bratra Brandona Starka) a Roberta Baratheona (snoubence Lyanny Stark) o kterých se domníval, že se plánují proti němu spiknout. Jon Arryn odmítl a královo brutální chování spustilo celý řetězec událostí, které vedly k rebelii. Rody Arrynů, Starků, Baratheonů a Tullyů se spojili a vzbouřili se proti trůnu.

250px-gorangligovic_mad_king_aerys.jpgAerysův pobočník, Oswen Merrywater byl rychle nahrazen lordem Jonen Conningtonem, kvůli své nečinnosti v začátcích rebelie. Jon Connington, který byl dobrým přítelem prince Rhaegara, slíbil Aerysovi, že mu přinese hlavu Roberta Baratheona. V Battle of the Bells ale utrpěl porážku a za to ho král Aerys vyhnal ze Západozemí. Jeho novým pobočníkem byl jmenován lord Qarlton Chelsted. V tu dobu už měl král Aerys strach z prohry a tak vymyslel plán s Divokým ohněm. Nařídil pyromancerům, aby vyrobili obrovské množství této esence a rozložili ji do tunelů pod městem. Měl v plánu město raději vypálit, než ho přenechat rebelujícím lordům.

Po zjištění tohoto plánu lord Qarlton Chelsted odstoupil z funkce pobočníka, poněvadž s ním nesouhlasil. Řetěz pobočníka hodil králi k nohám a chtěl odejít. Aerys ho za tuto „zradu“ upálil zaživa. Cech alchymistů se od Duskendalu těšil z královy přízně, díky jeho závislosti na Divokém ohni. Za svého následujícího pobočníka Aerys zvolil hlavního pyromancera, Rossarta.

Po Bitvě u Trojzubce (Battle of Trident), ve které byl princ Rhaegar zabit a královské vojsko rozprášeno, bylo už skoro jisté, že rebelující lordi válku vyhrají. Aerys pro jistotu poslal těhotnou královnu Rhaellu a prince Viseryse do Dračího Kamene. Nicméně, Rhaegarovu manželku, Eliu a jejich dvě děti – Princeznu Rhaenys a prince Aegona si ponechal ve své blízkosti v Rudé Baště, jelikož předpokládal, že Dorne mu kvůli nim zůstane loajálním. Toto rozhodnutí později vedlo k jejich brutální vraždě rukou Amoryho Lorche a Gregora Clegana.

 

Smrt

Hodiny předtím, než do města přijel Eddard Stark s vojskem rebelů jako předvoj Roberta Baratheona, dorazilo tam dvanáct tisíc vojáků pod vedením Tywina Lannistera ze Západu a tvrdili, že jdou na pomoc králi Aerysovi. Varys králi radil, aby Tywina s vojskem nepouštěl do města, ale velmistr Pycelle tvrdil, že Lannisterům král může věřit. Aerys se tedy rozhodl otevřít brány města a svého starého „přítele“ Tywina vpustit dovnitř. Lannisterské síly okamžitě začaly plenit město ve jménu krále Roberta.

V tu chvíli si Aerys uvědomil, že je konec a povolal k sobě Rossarta a jediného rytíře Královské gardy, který mu zbyl – Jaimeho Lannistera. Aerys Jaimeho po celou dobu války držel u sebe a naivně si myslel, že Tywin Lannister si kvůli tomu nedovolí přidat se na stranu rebelů. Aerys Jaimemu přikázal zabít svého otce a donést králi jeho hlavu a Rossartovi dal dlouho očekávaný příkaz, zapálit město.

Jaime později zjistil, že Aerys, stejně si jako jeden z jeho šílených předchůdců – prastrýc Aerion, myslel, že Divoký oheň ho nezabije, ale promění v draka, což mu dá sílu k tomu, aby rozdrtil své protivníky.

Nicméně, předtím, než mohl být plán uskutečněn, Jaime Lannister zabil Rossarta a poté i krále Aeryse, zabránil tak katastrofě a zachránil veškerou populaci Králova Přístaviště. Robert Baratheon se stal novým králem a téměř tři sta let dlouhé panování Targaryenské dynastie bylo zničeno.