Jdi na obsah Jdi na menu

Robert Baratheon

3. 6. 2014

544px-house_baratheon.pngRobert Baratheon544px-house_baratheon.png

 

robert_baratheon.jpgRobert Baratheon je král Sedmi království Západozemí a hlavou rodu Baratheonů z Králova Přístaviště. Robert byl korunován králem po výhře ve Válce uchvatitele a korunu přebral Aerysu II Targaryenovi – bratranci vlastního otce.  Robert bojoval v této válce, aby si udržel ruku své snoubenky Lyanny Stark, za pomoci jejího bratra a svého dobrého přítele Eddarda Starka. Protože Lyanna zemřela, oženil se s Cersei Lannister aby zajistil politickou stabilitu v Sedmi královstvích. Robert má s Cersei tři děti – Joffreyho, Myrcellu a Tommena.

 

Vzhled a osobnost

Rozměrný muž, nijak zvlášť inteligentní. Robert kdysi býval proslulým válečníkem s úžasným projevem na bojišti. V mládí byl popisován jako vysoký, ramenatý, velmi svalnatý a udržoval svoji tvář hladce oholenou – byl snem každé panny. Nicméně po získání Železného trůnu začal být obézní kvůli obrovskému množství hostin a nadměrné konzumaci alkoholu. Nechal si narůst plnovous aby schoval další brady, které mu narostly.

Některé z jeho oblíbených písní jsou „A Cask of Ale“ nebo „Fifty-Four Tuns“. Je známý svým šarmem, společenskou a družnou osobností a pozoruhodnou schopnostní obrátit své odpůrce v přátele.

Robertova touha po ženách se stala předmětem nemravných písní po celé říši. Podle Eddarda Starka by Robert byl schopný v noci ženě slíbit celý svět, a ráno zapomenout vše, včetně ní.

 

Dětství

Robert byl prvním synem lady Cassany a lorda Steffona Baratheona, hlavy rodu Baratheonů ze Stormlands. Byl narozen a vychován v rodině Baratheonů v jejich sídle Storm‘s End (Bouřlivém Konci). Byl o necelý rok starší než jeho bratr Stannis. O mnoho let později se mu narodil druhý bratr Renly.

Když byli stále velmi mladí, Robert a Stannis na vlastní oči z  věže Storm’s End viděli zemřít své rodiče při ztroskotání lodi, což způsobilo, že se Robert stal lordem Stormslands. Lord Robert se zanedlouho poté odstěhoval do The Eyrie (Orlího Hnízda) k Jonu Arrynovi – lordu Údolí. Společně s Eddardem Starkem se stali Jonovými svěřenci a velmi rychle se skamarádili. Jon Arryn, který neměl děti se k nim choval jako k vlastním synům.

Robert se zamiloval do Eddardovy sestry, Lyanny, která mu později bylo přislíbena jejím otcem Rickardem Starkem. V tu chvíli už Robert měl bastardní dceru Myu Stone, což vedlo Lyannu k tomu, aby o Robertovi prohlašovala, že se nikdy nebude držet pouze v jedné posteli. Nějaký čas po této skutečnosti byla Lyanna patrně unesena korunním princem Rhaegarem Targaryenem. Tento únos uvedl do pohybu řetězec událostí, které vedly k počátku Robertovy rebelie.

 

Robertova rebelie350px-robert_slays_rhaegar.jpg

Zprávy o únosu Lyanny vedly jejího staršího bratra Brandona, a později i jejich otce Rickarda k cestě do Králova Přístaviště a vymáhání spravedlnosti. Oba byli popraveni „Šíleným králemAerysem II. Aby Aerys II zabránil hrozící rebelii, poslal zprávu Jonu Arrynovi do Údolí, aby mu poslal hlavy svých dvou svěřenců Roberta a Eddarda. Jon Arryn se místo toho přidal k Robertovi a Eddardovi přidal v rebelii a spojili tak Stormlands, Údolí a celý sever (jelikož se Eddard po svém zemřelém otci a bratru stal novým Lordem Zimohradu a strážcem severu). Robert, jehož krevní příslušnost z těchto tří lordů vykazovala nejvyšší nárok na trůn, se brzy stal vůdcem této vzpoury. V bitvě u Gulltownu zabil Marqa Graftona, který nesouhlasil s rebelií, a zůstal věrný Targaryenům.

Robert odjel a začal svolávat své vazaly v Stormlands, ale tím se oddělil od svých spojenců ze severu. Navíc někteří vazalové zůstali loajální ke koruně, začali se shromažďovat v Summerhallu a plánovali Roberta zradit. Robert se ale dozvěděl o jejich plánu a všechny porazil. Vyhrál tenkrát tři bitvy v jediný den. Při pokusu spojit se se silami ze severu utrpěl Robert porážku v bitvě u Ashfordu, a byl později uvězněn ve městě Stoney Sept, kde se ukryl v bordelu a spal se skoro každou děvkou, která tam byla.

Nakonec do města přijela Targaryenská armáda vedená lordem Jonem Conningtonem, a začala prohledávat město s cílem najít Roberta. Ten byl na poslední chvíli zachráněn severskými spojenci, kteří tam právě dorazili a začala Battle of the Bells. Robert později vedl kombinované síly Baratheonů, Starků, Arrynů a Tullyů k vítězství nad královskou armádou, vedenou samotným princem Rhaegarem v Battle of Trident (Bitva u Trojzubce). Robertovi se podařilo porazit Rhaegara v bitvě muž proti muži, čímž zajistil vítězství. Ještě než byly Robertovy síly schopny dorazit do Králova Přístaviště, bylo město vypleněno vojskem Tywina Lannistera ze západu. Během tohoto vyplenění byl Jaimem Lannisterem zabit král Aerys II.

Ačkoliv vyhrál rebelii a zabil prince Rhaegara, Robertova nenávist v poraženého nepřítele se nezměnila. Když Tywin přinesl Robertovi mrtvá těla Rhaegarovy manželky, Eliy a jejich dvou malých dětí - Rhaenys a Aegona, byl rád, že jsou mrtví. Na druhé straně Eddard Stark byl pohoršen a znechucen tímto činem, nazval to vraždou a řekl, že malá princezna a princ nebyli nic víc než jen malé děti, které mohli klidně nechat naživu. Robertova odpověď byla: „Nevidím žádná mimina, jen dračí potěr.“

Ani Jon Arryn nemohl uklidnit potyčku, která následně vznikla mezi Eddardem a Robertem. Eddard v hněvu opustil Královo Přístaviště a vydal se sám se svými vazaly osvobodit Storm’s End, který byl stále v obležení, i se Stannisem a jeho rodinou uvnitř. Až Lyannina smrt opět spojila Eddarda s Robertem dohromady, když sdíleli smutek. Robert byl poté pronásledován vzpomínkou na ni a touhou po další pomstě.

 

Vláda350px-henning_ludvigsen_kingshonorguard.jpg

Robertův nárok na Železný trůn byl postaven na tom, že jeho babička, Rhaelle byla dcerou krále Aegona V, což zajišťovalo větší nárok, než měl kdokoli ze Starků, Tullyů a Arrynů.

Když byli Aerys II a Rhaegar oba mrtví a Královo Přístaviště padlo, lordi sedmi království přísahali Robertovi věrnost a přijali ho jako nového krále. Robert omluvil spoustu svých bývalých nepřátel a přijal většinu z nich jako spojence. Robert dal Stannisovi za úkol postavit nové královské loďstvo, a získat pro něj Dragonstone (Dračí Kámen), ostrov na kterém stojí bývalé sídlo Targaryenů ve kterém se zdržovali poslední Targaryenští spojenci, včetně malých dětí mrtvého krále Aeryse II – princ Viserys a princezna Daenerys. Stannis splnil bratrovy požadavky, avšak děti byly ještě před dobytím Dračího Kamene lodí odvezený za Úzké moře do exilu, což Roberta velice rozzuřilo. Robert daroval Stannisovi Dračí Kámen a sídlo rodu Baratheonů Storm’s End přenechal mladšímu bratru Renlymu, což Stannis považuje za urážku.

Dorne nikdy neodpustilo Robertovi, že odmítl potrestat Lannistery za chladnokrevnou vraždu princezny Eliy a jejích dvou dětí. Jonu Arrynovi se podařilo uzavřít příměří s Dorne a přiměl je akceptoval Robertovu korunovaci. Robert poté Jona Arryna jmenoval pobočníkem krále. Jon Arryn a Stannis drželi království pohromadě, zatímco Robert jedl, pil, jezdil na lovy a děvkařil.

Robert započal svoji vládu tím, že se oženil s Cersei Lannister – dcerou Tywina Lannistera, a tím zajistil jakousi politickou rovnováhu v království. Toto manželství rozhodně nepatřilo k těm šťastným. Cersei začala Roberta nenávidět hned při jejich svatební noci, když Robert opilý omylem šeptal do jejího ucha „Lyanno…“. Cersei porodila tři děti: Joffreyho, Myrcellu a Tommena. Kvůli své nespokojenosti v manželství začal Robert pít, hodovat a spát s jinými ženami, což způsobilo to, že Robert měl několik nemanželských dětí.

Šest let po získání koruny byli Robert s Eddardem nuceni opět spojit své síly, aby potlačili rebelii rodu Greyjoyů. Tím, že Železné muže úplně rozdrtili se ještě více upevnilo Robertovo postavení na trůnu.

Robert postupně ožebračil říši na úkor četných turnajů a hostin, a to navzdory tomu, že Aerys II po sobě zanechal pokladnici přetékající zlatem. Robertovy výdaje nakonec způsobily obrovské zadlužení koruny, jelikož si ve velkém půjčovali peníze od Lannisterů, Tyrellů a Železné banky v Braavosu.

Vzhledem k jeho častému děvkaření, zplodil spoustu bastardů. Podle Donala Noye se Robert velmi změnil, když se stal králem, nikoliv ovšem k lepšímu. Robert Baratheon se také naučil prostě zavírat oči před skutečnostmi, které nechtěl vidět.

 

Nedávné události

Když Jon Arryn, Robertův pobočník náhle zemřel, vypravil se Robert s celým královským dvorem na dlouhou cestu na sever, k posledním člověku, kterému mohl důvěřovat – k Eddardu Starkovi. Po dlouhé separaci a následném setkání Eddardovi připadá, že Robert vypadá nezdravě a nešťastně. Jen neochotně přijme Robertovu nabídku stát se novým pobočníkem krále a spolu se svými dcerami Sansou a Aryou se stěhuje do Králova Přístaviště. Eddard, stejně jako Jon, dělá většinu Robertovy práce, poněvadž Robert se jen málokdy obtěžuje účastnit jednání malé rady. Robert se svěřuje Eddardovi, že často sní o tom, že se vzdá koruny a odpluje do Svobodných měst jako prodejný bojovník, aby mohl trávit svůj život bojováním a děvkařením, pro což byl podle vlastního názoru stvořen. Pouze myšlenka na Joffreyho na trůně a jeho matku Cersei jako regentku ho od toho odrazuje.

Když Robert svolal jednání malé rady a vyžadoval smrt těhotné Daenerys Targaryen, která si na druhé straně Úzkého moře vzala za muže Khala Droga – vůdce divochů, Eddard odmítá být součástí této vraždy a na protest rezignuje z funkce pobočníka. Poté, co je Eddard zraněn při přepadení vedeném Jaimiem Lannisterem ho Robert navštěvuje, dává mu zpět jeho odznak pobočníka a vyhrožuje mu, že pokud ho nepřijme, udělá pobočníkem Jaimeho. Když je Robert na dalším ze svých lovů, Eddard zjistí, že Joffrey, Myrcella i Tommen nejsou Robertovy děti, nýbrž Jaimeho bastardi.

Cersei zareaguje velmi rychle a poručí svému bratranci Lancelovi, který slouží Robertovi jako panoš, aby mu dal třikrát silnější víno, než na jaké je Robert zvyklý, což způsobilo, že se Robert velmi rychle opil. Když skupina lovců konečně objeví obrovského kance, Robert je tak opilý, že mine při snaze kance zabít a následně je jím smrtelně poraněn. Podle Varyse by Robert na lovu zahynul i kdyby se neobjevil tento velký kanec. Byl by to buď pád z koně, nebo nějaké jiné zranění, které by zaručilo jeho smrt, a to jen proto, že Cersei potřebovala, aby zemřel než mu Eddard stihne vyzradit její a Jaimeho tajemství.

Když se Robert, příšerně zraněn a skoro mrtvý vrátí do Králova Přístaviště, donutí Eddarda napsat za něho závěť, a jmenuje ho 400px-chris_dien_robert_deathbead.jpgLordem regentem a ochráncem říše, dokud Joffrey nedosáhne náležitého věku. Eddard viděl v jaké je Robert bolesti a nechtěl příteli přidělávat další, takže mu nevyzradil tajemství ohledně Joffreyho původu, ale při psaní závěti napsal „dokud můj dědic nedosáhne“ místo „dokud Joffrey nedosáhne“. Druhý den Robert zemřel a jeho smrt vedla k boji o moc a rozpoutala tak Válku pěti králů.

 

Robertovi bastardi

Podle proroctví Maggi Žáby by měl být Robert otcem šestnácti bastardů, avšak jen pár z nich je známých.

Mya Stone – Robertova první bastardní dcera, narozená v Údolí v době, kdy byl Robert svěřencem Jona Arryna. Podle Eddarda z ní byl Robert prvně velmi nadšen a měl jí moc rád, avšak později ji opustil, stejně jako ostatní své bastardy.

Bella – nepřiznaná bastardní dcera, která žije v botelu s názvem „the Peach“ ve městě Stoney Sept. Její matka jí řekla, že byla počata v době, kdy se tam zraněný Robert Baratheon schovával.

Gendry – nepřiznaný bastard, který se narodil hostinské v pivnici v Králově přístavišti. Když byl dost starý, neznámý lord za něho zaplatil poplatek, aby se mohl vyučit kovářem. Po Robertově smrti Varys zařídil, abymuži noční hlídky Gendryho vzali s sebou na Zeď. Gendry věděl, že ho Cersei chce mrtvého, ale nikdy nevěděl proč. Když na cestě potká Brienne of Tarth, je překvapena jak moc Gendry vypadá jako Renly a v první chvíli si ho s ním i splete.

Edric Storm – Robertův jediný přiznaný bastard. Narodil se vznešené lady Deleně Florent. Byl počat na svatbě Stannise Baratheona a Selyse Florent, když Robert Selissinu sestřenici zatáhl na jejich manželské lože. Edric vyrůstal v Storm’s End. Později ho rudá kněžka Melisandra chtěla obětovat Bohu ohně a tak byl Edric raději poslán do exilu lordem Davosem.

Dvě bezejmenná dvojčata – Narodila se jedné služebné v Casterly Rock (sídle rodu Lannisterů) a byla hned zabita na přání královny Cersei.

Barra – Robertova nejmladší bastardní dcera, narozená v bordelu v Králově přístavišti. Po Robertově smrti byla brutálně zabita na přání královny Cersei.