Jdi na obsah Jdi na menu

Joanna Lannister

3. 6. 2014

house_lannister.pngJoanna Lannisterhouse_lannister.png

 

347px-lady_joanna_by_wolverrain.pngJoanna Lannister byla lady Casterlyovy skály a manželkou Tywina Lannistera, hlavy rodu Lannisterů a strážce západu. Porodila tři děti – dvojčata Cersei a Jaimeho a mladšího syna Tyriona. Zemřela při Tyrionově porodu.

 

Život

Joanna Lannister se narodila do hlavní větve rodu Lannisterů z Casterlyovy skály. Měla nejméně jednoho sourozence, Stafforda. Později se vdala za svého bratrance Tywina. Byla nepatrně starší než Tywin. V den jejich svatby se Tywin usmíval, což bylo velice vzácným úkazem. Toto manželství bylo velice šťastné; Joanna se stala Tywinovou důvěryhodnou rádkyní a společnicí. Její vliv na jejího manžela vyl tak veliký, že si lidé šeptali, že Tywin sice vládne království jako pobočník krále, ale doma byl ovládán jeho lady manželkou.

V době, kdy byli Joanna s Tywinem stále zasnoubení, zajala lady Tarbeck Joannina bratra Stafforda, společně s dalšími dvěma členy rodiny Lannisterů, v reakci na to, že lord Tytos uvěznil jejího manžela.

Joannina služebná jednou nachytala Jaimeho Cersei, jak se líbají a osahávají. Když se o tom Joanna dozvěděla, přesunula Jaimeho na druhý konec Casterlyovy skály a před Cerseiny dveře postavila stráže. Pak varovala dvojčata, že už nikdy takovou věc nesmí dělat, nebo bude nucena informovat jejich otce. Zanedlouho po této události Joanna zemřela při Tyrionově porodu.

Joanna se kamarádila s dornskou princeznou, se kterou jako mladé sloužívaly princezně Rhaelle v Králově Přístavišti. Její přítelkyně měla syna Oberyna a dceru Eliu, a tak se s Joannou domluvily, že provdají a ožení své děti navzájem. Ještě předtím, než se toto jejich přání mohlo vyplnit, Joanna zemřela.

 

Vzpomínky na Joannu

Tywin o své ženě mluvil jen zřídka a byl velice smutný z její smrti. Nikdy se znovu neoženil. Podle jeho bratra, Geriona Lannistera, ta nejlepší část z Tywina zemřela s Joannou. Další bratr, Kevan, později převzal Joannino místo nejdůvěryhodnějšího rádce.

Podle sera Barristana Selmyho král Aerys II po Joanně velmi toužil a to bylo něco, co způsobovalo napětí mezi králem a jeho pobočníkem.

Na svatbě Tywina a Joanny opilý Aerys II hloupě tlachal o tom, jaká je škoda, že bylo zakázáno pravidlo první noci a při Bedding rituálu hrál hlavní roli při svlékání nevěsty.

O mnoho let později v Mereenu, když se Aerysova dcera Daenerys ptá sera Barristana, jestli existovala nějaká žena, kterou její otec miloval více než svojí královnu, odpověděl ser Barristan: „Neřekl bych, že miloval, ale spíš chtěl.. Ale to byla jen taková kuchyňská povídačka.“

Ser Barristan volil slova velmi opartně, a pokračoval ve vyprávění toho, co se odehrávalo o Joannině svatební noci.

Během obléhání Řekotočí se Jaimemu zdá o ženě, kterou sotva poznává. Nejprve si myslel, že jde o Cersei, ale pak se ho žena zeptá, jestli zapomene na svého otce stejně tak rychle, jako zapomněl na ni. Mluví také o budoucnosti, kterou chtěl Tywin pro své děti – syn aby byl rytířem a dcera královnou. Žena se rozpláče, když jí Jaime řekne, že jeho sen se vyplnil.