Jdi na obsah Jdi na menu

Catelyn Tully

3. 6. 2014

561px-house_tully.pngCatelyn Tullyhouse_stark.png

 

catelyn_stark.jpgCatelyn Tully je ženou Eddarda Starka a lady Zimohradu. S Eddardem má pět dětí: Robba, Sansu, Aryu, Brandona a Rickona. Catelyn byla narozena do rodu Tullyů z Řekotočí, lordů Riverlands. Je dcerou lorda Hostera Tullyho a Minisy Whent a jejími sourozenci jsou Edmure a Lysa.

 

Vzhled

Catelyn je popisována jako krásná, s kaštanovými vlasy, modrýma očima a dlouhými prsty. Obléká se jednoduše, a vyhýbá se okázalosti královského dvora v Králově Přístavišti. Preferuje šedé barvy rodu Starků nebo modro-červené rodu Tullyů.

 

Charakter

Catelyn je hrdá, silná, laskavá a velkorysá žena. Je vnímána jako velmi čestná a ve svém žebříčku hodnot drží vždy povinnosti nad touhou. Má také skvělé pochopení pro politiku a výborný rozhled o tom, co drží Západozemí v chodu. Nicméně, Catelyn je také velmi ochranitelská a spíše následuje své srdce, než rozum, a to zejména pokud jde o její rodinu, kterou hluboce miluje. Silně následuje slova svého rodu - Rodina, povinnost, čest, ačkoliv Eddardovi nikdy neodpustila, že do Zimohradu přivedl bastarda Jona. Drží se víry v Sedm bohů.

 

Historie

Catelyn je nejstarší dcerou lady Minisy Whent a lorda Hostera Tullyho, hlavy rodu Tullyů a lorda Řekotočí. Má mladší sestru Lysu a mladšího bratra Edmura.

Své dětství strávila v Řekotočí, kde se skamarádila se svěřencem svého otce, Petyrem Baelishem.  Petyr se do ní zamiloval a požádal jí o ruku, ale ona nikdy jeho city neopětovala, dívala se na něho jako na svého mladšího bratra a nic víc. Když jí bylo dvanáct, bylo oznámeno její zasnoubení s Brandonem Starkem, dědicem Zimohradu, za účelem posílení vztahů mezi těmito dvěma rody.

Když se Brandon přijel do Řekotočí s Catelyn seznámit, mladý Petyr Baelish ho vyzval na souboj o Catelyninu ruku. Brandon lehce vyhrál, ale na žádost Catelyn ušetřil jeho život. Jakmile se Baelish dostatečně zotavil z boje, byl z Řekotočí vykázán zpět do svého domova v Prstech. Poté, co Brandon Stark zemřel v Králově Přístavišti, poslal Baelish Catelyn dopis, ona ho ale bez přečtení spálila.

Catelynino zasnoubení s Brandonem náhle skončilo, když byl zabit, spolu se svým otcem v Králově Přístavišti. Během rebelie, která po tomto činu následovala, se Hoster Tully rozhodl pokračovat ve spojenectví se Starky, a oženil Catelyn s Brandonovým mladším bratrem, Eddardem. Catelyn se přestěhovala na Zimohrad, kde později s Eddardem vybudovali silné a láskyplné manželství. Pro svou čestnost a spravedlivost byli milování jak urozenými, tak chudými lidmi bez rozdílu. Catelyn má s Eddardem pět dětí – syny Robba, Brandona a Rickona a dcery Sansu a Aryu. Také vychovávají Eddardova bastarda Jona, kterého Catelyn nikdy nepřijala do rodiny a nenávidí ho.

 

Nedávné události

Poté, co na Zimohrad dorazila královská delegace z Králova Přístaviště, dostala Catelyn dopis od své sestry Lysy, ve kterém stálo, že Lannisterové zavraždili jejího zemřelého manžela Jona Arryna, bývalého pobočníka krále. Tato zpráva Starky zalarmovala, poněvadž Eddardovi byla právě dána nabídka stát se novým poučníkem krále. Catelyn Neda dotlačila k tomu, aby tuto nabídku přijal, spolu s dohodou o sňatku jejich dcery Sansy Robertovým synem Joffreym. Eddard nakonec nabídku i přes pochybnosti přijal a odstěhoval se se Sansou a Aryou do hlavního města.300px-thomas_denmark_ned_cat_hart_tree.jpg

Když její syn Bran upadl do komatu, poté co zřejmě při šplhání spadl ze Zimohradské věže, zůstala s ním Catelyn osm dní. Osmou noc na Brana zaútočil nájemný vrah a předtím, než ho stačil Branův zlovlk Léto zabít, dýkou ošklivě poranil Catelyniny ruce, když se snažila svého syna bránit. Poté, co se Catelyn zotavila, spolu s Rodrikem Casselem cestovala do Králova Přístaviště, aby informovala Eddarda. V hlavním městě potkala Petyra Baelishe, svého přítele z dětství, který jí řekl, že dýka, kterou se někdo snažil zavraždit jejího syna patří Tyrionu Lannisterovi.

Na zpáteční cestě Catelyn v hostinci Na rozcestí potkala a za pomoci vazalů svého otce zajala Tyriona Lannistera. V hostinci všem důrazně naznačila, že ho odvede na Zimohrad, ale místo toho ho odvezla ke své sestře Lyse do Orlího hnízda. V Orlím hnízdě byl Tyrion zavřen do nebeské cely a unikl popravě díky tomu, že podplatil Bronna, jednoho z prodejných mečů, aby bojoval o jeho život. Mezitím se Tyrionovo zatčení stalo pilířem k rozdmýchání války. Tywin Lannister poslal sera Gregora Clegana, aby vyplenil vesnice podél hranic Západu s Riverlands.

Kvůli Eddardově zatčení v Králově Přístavišti Catelynin syn Robb na severu svolal vazaly a pochodoval na jih. Catelyn se mezitím v doprovodu svého strýce Bryndena Tullyho, který kvůli znechucení Lysiným rozhodnutím, neposkytnout Robbovi své muže, odešel z jejích služeb, setkala v Moat Cailin s lordem Manderlym. Když se Robb rozhodne umístit lorda Umbera na post velitele pěchoty, Catelyn mu to rozmluví a na tento post dosadí Roose Boltona. Robb chce, aby se Catelyn vrátila zpět na Zimohrad, ale Catelyn se rozhodne zůstat s armádou a navštívit v Řekotočí svého umírajícího otce. Když armáda potřebuje přejít řeku Trojzubec, je Catelyn vyslána vyjednávat s lordem Walderem Freyem, který je strážcem přechodu Dvojčata.  Walder Frey umožní armádě Robba Starka přechod a dá jim navíc své muže, pod podmínkou, že si po válce Robb Stark vezme za ženu jednu z jeho dcer.

Catelyn sledovala Robbovo vítězství v bitvě u Šeptajícího lesa. Potom, co se doslechla zvěsti o Eddardově popravě v Králově Přístavišti, byla naplněna smutkem, ale kvůli svému synovi zůstala silná. Během válečné porady v Řekotočí Catelyn argumentuje pro mír s jihem, aby mohly být její dcery Sansa a Arya propuštěny ze zajetí. Robb a ostatní lordi zamítnou a jsou odhodláni pokračovat ve válce a pomstít Eddardovu smrt. Robb je svými vazaly prohlášen za Krále severu.

Catelyn radila Robbovi, aby neposílal svého přítele a Eddardova svěřence Theona Greyjoye vyjednávat se svým otcem Balonem za účelem spojenectví a získání jeho lodí. Robb ho i přesto vyslal. Catelyn poté napadlo pokusit se spojit i s mladším bratrem krále RobertaRenlym. Odcestovala tedy jako Robbův vyslanec na jih do Bitterbridge, kde Renly zrovna pořádal turnaj. Když se Renly dozvěděl, že jeho starší bratr Stannis vyhrožuje zaútočit na Renlyho sídlo Bouřlivý konec, vydal se na cestu tam, i s Catelyn v závěsu. Catelyn pak byla přítomna u bezvýchodného vyjednávání mezi znepřátelenými bratry, a později ten večer byla svědkem Renlyho vraždy, způsobenou mysteriózní stínovou postavou. Catelyn poté ve společnosti Brienne z Tarthu uprchla z místa činu a vydala se zpět do Řekotočí, kde se dozvěděla, že její dva synové, Bran a Rickon byli v Zimohradu zavražděni Robbovým „přítelem“ Theonem Greyjoyem. V návalu nesnesitelného smutku za Robbovými zády propustila Jaimeho Lannistera, kterého drželi jako rukojmí, za účelem jeho výměny za svobodu Sansy a Aryi, které byly drženy v Králově Přístavišti.

Její bratr Edmure jí za tuto zradu v Řekotočí uvrhne do domácího vězení. Catelyn je později Robbem omluvena, poté, co ji informuje o své utajené svatbě s Jeyne Westerling. Catelyn později navštěvuje svatbu svého bratra Edmura, který si místo Robba musí vzít jednu z Freyových dcer, Roslyn, aby uklidnil rozčileného lorda Waldera. Tento obřad se později stal známým jako Rudá svatba, poněvadž lord Frey porušil právo hostů a přímo při obřadu za pomoci Roose Boltona, který tajně přešel na stranu Tywina Lannistera, nechal zavraždit Catelyn, Robba a zbytek přítomných urozených lordů. Catelyn ještě před svou smrtí v šílené snaze zachránit život svého syna zabila malomyslného Aegona Freye. Těsně potom jí Raymund Frey podřízl hrdlo.

O tři dny později bylo její mrtvé tělo vytaženo z řeky lordem Bericem Dondarrionem, který okamžitě za pomoci Boha Světla položil svůj život za její a vzkřísil jí. Její zranění se ale zahojily jen částečně, takže zůstala zmrzačena bez schopnosti mluvit. Vzala si nové jméno „lady Stoneheart“ a stala se posedlou touhou po pomstě. Převzala velení nad Dondarrionovou skupinou psanců Brotherhood without banners (bratrstvo bez znaků), nemilosrdně stíhala a zabíjela všechny, které považovala za zrádce svojí rodiny, včetně veškerých členů rodiny Freyů.

V době kdy vedla bratrstvo, narazila na malou skupinu vedenou Brienne z Tarthu. Brienne ji informovala o tom, že na popud Jaimeho Lannistera po celém Západozemí hledá Sansu a Aryu, které uprchly z Králova Přístaviště. Stoneheart prohlásila, že se Brienne stala zrádkyní v tu chvíli, co si od Jaimeho vzala meč z valyrijské oceli – Oathkeeper, který byl ukován z Ledu, meče Eddarda Starka. Brienne přísahala, že zůstala věrná rodu Starků, ale Stoneheart chce, aby jí věrnost dokázala tím, že jí přinese hlavu Jaimeho Lannistera. Brienne tvrdila, že se Jaime změnil, a odmítla. Ve chvíli, kdy byl pověšen Briennin společník, Podrick Payne, Brienne vykřikla jedno jediné slovo (neznámé), které jí zachránilo život.

 

Lady Stoneheart

Smrt Catelyn velmi změnila. Je méně laskavá a shovívavá, než byla v životě a je pohlcena touhou po pomstě. Jejím záměrem je potrestat každého, kdo se podle ní dopustil zrady její rodiny. Věší každého, kdo má něco společného s rodem Freyů, Boltonů nebo Lannisterů, dokonce i velmi mladé chlapce – například Podricka Payna, bývalého panoše lorda Tyriona Lannistera. Její vzhled byl 350px-zippo514_ladystoneheart.jpgtaké velmi změněn, jelikož bylo její tělo několik dní ponořeno ve vodě, změklo a má barvu sraženého mléka. Polovina jejích vlasů je pryč, a zbytek z nich je bílý a křehký. Navíc její rány se neuzdravily úplně, takže jí na tvářích zůstaly škrábance a její hrdlo je stále otevřené. Chce-li mluvit, musí si zakrývat ránu na krku, ale i tak je těžké ji pochopit.