Jdi na obsah Jdi na menu

Cersei Lannister

3. 6. 2014

house_lannister.pngCersei Lannister544px-house_baratheon.png

 

cersei.jpgCersei Lannister je nejstarším potomkem Tywina a Joanny Lannister. Má o pár minut mladšího bratra – dvojče Jaimeho a ještě jednoho mladšího bratra, Tyriona. Po Robertově rebelii se provdala za nového krále, Roberta Baratheona a stala se královnou Sedmi království. Je matkou Joffreyho, Myrcelly a Tommena a je členkou královské rodiny Baratheonů z Králova Přístaviště.

 

Vzhled a charakter

Cersei je tvrdohlavá, ambiciózní a mazaná. Dle jejího názoru má smysl pro politiku a ráda o sobě přemýšlí jako o opravdové dceři jejího otce a cítí se opovrhována, když lidé neskáčou přesně tak, jak ona píská. Cersei vykazuje určité množství vychytralosti ohledně politických nepokojů a intrik, které jsou spojeny se smrtí krále Roberta a započetím války pěti králů. Ačkoliv strávila většinu života uvažováním o tom, jak získat moc, zdá se, že má jen malou představu o tom, co s mocí dělat, když už ji má.

Její prchlivost a lehce zranitelná hrdost ji často vedou k unáhleným rozhodnutím, ze kterých vznikají nechtěné důsledky. Ironií je, že i přes její pohrdání Robertovým životním stylem, začíná nevědomky jeho zvyky napodobovat a uchyluje se k alkoholu, nadměrné konzumaci potravin a sexuálnímu harašení.

Cerseiny pocity vůči jejímu otci jsou velmi složité. Na jednu stranu ho obdivuje a snaží se napodobit jeho politické počiny, a na druhou stranu ho proklíná za to, že ji provdal za Roberta Baratheona a za to, že jí nikdy neudělil tolik moci a respektu, kolik vyžadovala. Svého mladšího bratra Tyriona nesnášela už od jeho narození, protože při jeho porodu zemřela jejich matka.

Jediným člověkem, o kterém lze říci, že ho Cersei kdy milovala je její dvojče Jaime, se kterým už od dětství a raného dospívání udržovala sexuální vztah. Všechny její děti (i když nesou jméno Baratheon) jsou výsledkem tohoto incestu.

Cersei je nápadně krásná žena s klasickým Lannisterským vzhledem – blonďatými vlasy, zářivě zelenýma očima, světlou pletí a štíhlou, elegantní postavou. Nicméně čas a mateřství začínají mít vliv na její tělo a Cersei začne v důsledku přejídání a nadměrné konzumaci alkoholu tloustnout.

 

Mládí

Technicky vzato je Cersei nejstarším potomkem svých rodičů, ačkoli její bratr Jaime se narodil pouze o pár okamžiků později a držel se přitom Cersei za patu. Dvojčatům bylo devět let, když se narodil jejich mladší bratr Tyrion, při jehož porodu jejich matka Joanna zemřela.

Cersei byla už od mládí pronásledována proroctvím moudré ženy Maggy Žáby, která předpověděla její sňatek s budoucím králem a také jejich vzájemnou nevěru. Předpověděla také, že Cersei ztratí všechny své děti, které zemřou jako králové a královny, a že jednoho dne přijde mladší a krásnější královna a svrhne ji z trůnu. Poslední částí předpovědi bylo, že valonqar („malý bratr“) jednoho dne přijde a ukončí její život. Mladá Cersei byla tímto proroctvím tolik vyděšena, že ze strachu, aby někomu její tajemství neprozradila, zavraždila svou společnici Melaru Hetherspoon, která byla u proroctví přítomna. Cersei vždy považovala Tyriona za valonqara a postupem času začala mít strach, že mladší a krásnější královnou by mohla být Margaery Tyrell.

Když byla Cersei malá holčička, slíbil jí její otec, že se jednoho dne provdá za prince Rhaegara a stane se královnou. Cersei měla z této zprávy radost a při jejím prvním setkání s Rhaegarem, které se uskutečnilo na turnaji v Králově Přístavišti, se do něj platonicky zamilovala. Nicméně, král Aerys II odmítl Tywinovu nabídku a prince Rhaegara oženil s Eliou Martell.

Během dětství spolu Cersei s Jaimem sexuálně experimentovali, ale byli přitiženi služebnou, a následně separováni. Když bylo Cersei dvanáct, její otec ji vzal s sebou do Králova Přístaviště, odmítal veškeré Cerseiny nabídky k sňatku a doufal ve spojení s některým z Targaryenských princů. Cersei velice chyběl Jaime a nesmírně žárlila, když se dozvěděla o jeho možném zasnoubení s Lysou Tully. Jaime byl v patnácti letech pasován na rytíře a cestou domů z Královského lesa se zastavil na návštěvu v Králově Přístavišti, kde ho Cersei svedla a přesvědčila ho, aby se stal rytířem Královské gardy, aby mohli být pořád spolu. Ikdyž její plán, dosadit Jaimeho do Královské gardy vyšel, celá akce byla zruinována Tywinovým odstupem z funkce pobočníka krále a odstěhováním se zpět do Casterlyovy Skály, což znamenalo, že dvojčata byla opět rozdělena. 375px-robert_baratheon_cersei_lannister_wedding.jpg

Krátce po skončení Robertovy rebelie byl uzavřen Cersein sňatek s Robertem Baratheonem. Cersei byla nejprve okouzlena skandujícími davy a tím, že každá mladá dívka v Západozemí jí Roberta záviděla. Avšak toto nadšení velmi brzy skončilo, když při jejich svatební noci opilý Robert šeptal do jejího ucha „Lyanno..“. Manželství se rychle bortilo a Cersei pokračovala v incestním vztahu s Jaimem. Porodila Jaimemu tři děti – Joffreyho, Myrcellu a Tommena, které úspěšně prohlašovala za Robertovy. Později prozradila Eddardu Starkovi, že jednou čekala Robertovo dítě, ale zabila ho hned, jak na to přišla.

Skutečný původ Cerseiných dětí zůstal přísně utajovaným tajemstvím až do té doby, než Stannis Baratheon (který byl velmi dobře seznámen se vzhledem Roberotvých bastardů – černovlasí, modrocí) pojal podezření. Poté se Stannis Baratheon se svým podezřením svěřil Jonu Arrynovi a společně začali tuto záhadu vyšetřovat. Zanedlouho byl Jon Arryn otráven, zemřel a Stannis se rozhodl odjet do Dračího Kamene.

 

Nedávné události

Po smrti Jona Arryna se Cersei spolu se svým manželem, dětmi a polovinou královského dvora účastní cesty na Zimohrad. Když Robert a polovina skupiny vyrazí na lov do okolí Zimohradu, Cersei zůstane v hradu a stejně tak Jaime. Tito dva jsou později osmiletým Branem Starkem přistiženi při sexu. Poté, co Cersei nařídí Jaimemu, aby udělal něco pro to, aby Bran nikomu nic neřekl, Jaime ho okamžitě vystrčí z okna věže. Později Cersei Jaimemu nadává, že pokus o vraždu chlapce byl neuvážený a že by bývalo stačilo Brana vyděsit natolik, že by nikomu nic neprozradil.

Když se královské procesí vrací do Králova Přístaviště, po cestě Joffrey šikanuje řezníkova syna Mycaha, což dožene Aryu Stark a jejího zlovlka k tomu, aby Joffreyho napadli a odzbrojili. Joffrey tvrdí svým rodičům, že Arya a její zlovlk ho napadli bez příčiny. Cersei se postaví za Joffreyho a přeje si, aby Arya za napadení prince přišla o ruku. Když Robert zamítne její požadavek, Cersei pomocí sexu vydírá Jaimeho a ovlivňuje ho k tomu, aby Aryu našel a zabil. Jaime se ji později opravdu vydá hledat, ale Arya je naštěstí nalezena muži Eddarda Starka. Robert znovu odmítne Aryu potrestat a tak Cersei docílí alespoň toho, že je zabit Sansin zlovlk (jelikož Aryin není nikde k nalezení).

Ku příležitosti oslavy nového pobočníka krále je v Králově Přístavišti zorganizován turnaj. Cersei veřejně zakáže Robertovi účast v melee, což ho k účasti ještě více podněcuje, avšak na poslední chvíli je zastaven Eddardem Starkem a serem Barristanem Selmym. Varys tvrdí, že Cersei chtěla záměrně podnítit Robertovu účast a nechat ho „náhodou“ při melee zabít.

Když je Tyrion Lannister zajat Catelyn Stark, Cersei nadává Robertovi a uráží jeho mužství pro neschopnost ubránit rodinu své ženy. Robert se rozčílí a uhodí Cersei do obličeje. Ta prohlásí, že tu modřinu bude nosit jako „odznak cti“.

Později Eddard Stark odhalí tajemství ohledně otcovství Cerseiných dětí, a informuje Cersei o svých poznatcích. Ta se Eddardovi přizná a zaručí mu bezpečí, pokud její tajemství zachová. Eddard její nabídku odmítne a seznámí ji se svým plánem, odhalit tuto zprávu Robertovi, který je zrovna na lovu, a dává Cersei šanci na to, aby vzala své děti a utekla s nimi ze Západozemí.

Místo úniku ale Cersei zorganizuje „nehodu“, donutí svého bratrance Lancela, který slouží jako Robertův panoš, aby mu podával třikrát silnější víno. Robert se tedy velmi rychle opije a při lovu je smrtelně zraněn divokým kancem. Robert na smrtelné posteli svěří Eddardovi pozici regenta, dokud jeho syn Joffrey nedosáhne patřičného věku. Když Eddard vidí, v jakých je jeho přítel bolestech, nechce mu ještě přitěžovat a Cerseino tajemství mu neprozradí, avšak do závěti místo „dokud Joffrey“ napíše „dokud můj právoplatný dědic“. Následujícího rána Robert zemře a Cersei nechá Eddarda zatknout za královskou zradu.

375px-henning_ludvigsen_jaimecersei.jpgCersei má v plánu donutit lorda Eddarda aby se přiznal ke zradě a poté mu dovolit přidat se k mužům Noční hlídky. Uspořádá veřejné přiznání na schodech Baelorova septa, nicméně podcení Joffreyho, který nechá Eddarda popravit dřív, než stihne Cersei něco namítnout. Tímto počinem si Lannisteři znepřátelili celý sever.

Aby Tywin ukončil šňůru bláznivých rozhodnutí, která byla v poslední době v Králově Přístavišti uskutečněna, jmenuje dočasným pobočníkem krále svého mladšího syna Tyriona, než bude sám schopen vykonávat tuto funkci. Aby se Tyrion na pár dní dostal z Cerseina nátlaku, přilije jí do vína jed, který jí na pár dní způsobí žaludeční potíže.  Mezitím zruší několik jejích rozhodnutí. Například odvolá městskou hlídku, aby už nezabíjela Robertovy bastardy, jak jim Cersei poručila.

Jaimeho nepřítomnosti si Cersei začne do postele brát jiné milence, například bratrance, Lancela Lannistera. Poté, co Tyrion propustí její osobní stráže se Cersei snaží pronajmout si tři prodejné rytíře – Osneye, Osmunda a Osfryda Kettleblack, jenže Tyrion na to přijde a koupí si jejich loajalitu pro sebe. Ve skutečnosti jsou tito tři loajální Petyru Baelishovi, o čemž ani Cersei ani Tyrion neví.

Ve snaze získat na svou stranu Dorne, zasnoubí Tyrion Myrcellu s princem Trystanem Martellem a posílá ji do Slunečního Oštěpu.

Když se Stannis začal přibližovat se svou armádou ke Královu Přístavišti, rozhodla se Cersei poslat svého mladšího syna Tommena do hradu Růženín. Avšak Tyrionovi muži po cestě skupinu přepadli a Tommena zajali v Tyrionově jméně. Na protest proti němu, nechala Cersei zajmout Alayayu, prostitutku, o které si myslela, že má něco s Tyrionem. Dále také propustila sera Borose z Královské gardy a na jeho místo dosadila Osmunda Kettleblacka.

Když začala bitva u Černovody, Cersei pořádala pro vznešené dámy banket v Rudé Baště, za účelem udržení klidu. Na banket přizvala i královského kata, sera Ilyna Payna, aby je v případě vyplenění města zabil. Když Cersei zaslechla, že Blátivá brána je v obležení, přikázala Joffreymu schovat se do bezpečí Rudé Bašty, což způsobilo obrovskou morální ránu pro všechny vojáky bránící Královo Přístaviště. Nebýt včasného zásahu armády Tywina Lannistera spojenou se silami Mace Tyrella, obléhání by skončilo prohrou Lannisterů. Během Tyrionova zotavování ze zranění, které utrpěl v bitvě se Cersei snaží co nejvíce Tyriona před otcem očernit.

Tywin si okamžitě podvoluje Cersei, nadále ji nechce v malé radě a seznámí jí se svými plány, znovu ji vdát. Tentokrát buď za Willase Tyrella, Balona Greyjoye (který má starou a nemocnou ženu) nebo za Oberyna Martella. Poté, co Joffrey velmi neslušně uráží Tywina, je Tywin vzteky bez sebe a nadává Cersei za její neschopnost ve výchově.

Poté, co je Joffrey zabit na své vlastní svatební hostině, Cersei neprávně obviňuje Tyriona a jeho mladou ženu, Sansu Stark. Šampionem zvolí sera Gregora Clegana, proti kterému se při božím soudu jako Tyrionův šampion postavil princ Oberyn Martell. Oberyn je během souboje zabit a ser Gregor smrtelně zraněn.400px-magalivilleneuve_clannister.jpg

Poté, co je její otec Tywin zavražděn, Cersein nárok na vládnutí se obnovuje. Cersei sama sebe jmenuje regentkou svého mladšího – osmiletého syna, Tommena. Jako nejstarší potomek lorda Tywina je jmenována také Lady Casterlyovy Skály. Cersei cítí, že má jedinečnou příležitost ukázat, že je ještě lepším vládcem, než byl její otec. První věcí, kterou Cersei udělá je, že zaplní Tommenovu malou radu svými „přáteli“ a přívrženci.

V Cersei také roste obrovské podezření, že jejich silní spojenci Tyrellové, kteří jsou teď díky Tommenově sňatku s Margaery příbuzní královské rodině, se snaží převzít kontrolu nad královstvím. Cersei se spřátelí s lady Taennou Merryweather, která ji později informuje o tom, že Cerseina služebná, Senelle, na ni donáší královně Margaery. Senelle je později darována mistru Qyburnovi, který na ní provádí své zvrácené experimenty. Lady Taenna se stane Cerseinou milenkou a důvěrnicí.

Cerseina paranoia ji odcizuje od Jaimeho, který ji nakonec opouští kvůli jejím nesmyslným politickým machinacím. Cersei odmítá platit dluhy, které má koruna u Železné banky v Braavosu a přestává podporova víru v Sedm, což způsobuje, že nejvyšší septon odmítá požehnat Tommenovi a Železná banka v Braavosu odmítá poskytnout další půjčky. Toto má za následek obrovský ekonomický zmatek v Sedmi královstvích. Za zbylé peníze nechá Cersei vytvořit novou královskou flotilu.

Další z jejích nesmyslných rozhodnutí bylo pověřit sera Balona Swanna z Královské gardy, aby dopravil do Dorne hlavu mrtvého Gregora Clegana. Ser Balon s sebou také nesl dopis pro prince Dorana Martella, ve kterém stojí žádost o to, aby dovolil Myrcelle krátkou návštěvu Králova Přístaviště a aby se dostavil a obsadil zbylé místo v malé radě. Doran se brzy dozví i o utajené misi sera Balona, přesvědčit prince Trystana, který je zasnouben s Myrcellou, aby doprovodil Myrcellu do hlavního města, kde ho Cersei plánovala tajně zabít a svést vinu na svého zmizelého bratra Tyriona.

Ve snaze zmírnit dluhy a znovu získat podporu Víry a jejich požehnání, povolí rozvinout militantní víru, o které prakticky nic neví a která jde striktně proti panovníkům.

Také přijímá do svých služeb bývalého mistra Qyburna a používá ho jako mučitele. Povoluje mu dělat nemorální experimenty na živých lidech. Cersei se také pokouší zmanipulovat Falyse Stokeworth a jejího muže k tomu, aby zavraždili sera Bronna, který si vzal za ženu Falysinu malomyslnou sestru Lollys a je Tyrionovým přítelem. Plán se ale ošklivě zvrhne, když Falysin manžel pošetile vyzve Bronna na souboj muž proti muži a je zabit. Falyse pak uteče do Králova Přístaviště a svěřuje se Cersei, že těsně před smrtí Bronnovi její manžel Balman prozradil, že ho k souboji zmanipulovala Cersei, ve snaze se Bronna zbavit. Cersei reaguje tak, že Falyse daruje Qyburnovi, aby se nikdo nemohl dozvědět o jejích pošetilých machinacích.

Pro Cersei je velice obtížné vyrovnat se se vším tlakem, kterému je vystavena a tak začne dost pít. V důsledku nadměrné konzumace alkoholu začne tloustnout, což si ale v žádném případě nechce připustit a obviňuje pradlenu z toho, že smršťuje její šaty.

Cersei plánuje spiknutí proti Margaery za nevěru a zradu, a poté, co se jí povede svést Osneye Kettleblacka, zmanipuluje ho tak, že se přizná nejvyššímu septonovi, že měl sexuální poměr s Margaery a jejími dvěmi sestřenicemi. Nejvyšší septon na to reaguje přesně podle očekávání a nechá Margaery zatknout. Cersei navštíví Baelorovo septum, aby ukázala falešný zájem o osvobození Margaery, ale ve skutečnosti dělá vše pro to, aby byla Margaery shledána vinnou. Nicméně všechny Cerseiny plány odstranit Tyrelly selžou, ve chvíli, kdy ji nejvyšší septon nechá také zavřít za několik prohřešků. Například za vraždu předchozího nejvyššího septona. Nejvyššímu septonovi bylo Osneyho přiznání příliš podezřelé, a tak ho nechal mučit tak dlouho, dokud neodhalil pravdu.

Její vlastní ministři převzali kontrolu nad vládou, zatímco ona čekala na soud v Baelorově septu. Ministři povolali Cerseina strýce Kevana, aby převzal její roli regenta, zatímco její „spojenec“ admirál Aurane Waters uprchl s novou drahou královskou flotilou. Cerseinou jedinou šancí je šampion z Královské gardy, který by byl ochoten za ni bojovat a tak Cersei posílá emocionální dopis svému bratru Jaimemu, který její dopis bez odpovědi spálí.

Cersei stále zůstává zajatkyní Víry. Pokusí se přemluvit nejvyššího septona, aby jí povolil návštěvy a tak se přizná ke svému pohlavnímu styku s Lancelem Lannisterem a bratry Kettleblacky. Pokračuje přiznáním, že donutila sera Osneyho Kettleblacka k tomu, aby zvraždil předchozího nejvyššího septola k tomu, že se podílela na zosnování smrti krále Roberta. Nejvyšší septon jí povolí jednu návštěvu denně. Cersei se pak dozví o Myrcellině zranění a o smrti sera Aryse Oakheartha, což znamenalo volné místo v Královské gardě. Cersei pošle zprávu mistru Qyburnovi, že nadešel čas.

Ještě před vykonáním soudu Víra vyžaduje, aby Cersei absolvovala velmi ostudný trest a přešla nahá od Baelorova septa k Rudé baště. Cersei je zbavena veškerého ochlupení, včetně vlasů a vysvlečena. Těsně před začátkem pochodu si uvědomí, že kolem sebe nebude mít žádné Lannisteři, kteří by jí pomohli, a že je na to opravdu sama. Cersei byla doprovázena válečníky a několika septami, které ji chránily před posmívajícími se davy, které se přišly podívat na její hanbu. Cersei se ze všech sil snažila zachovat svoji pýchu, ale těsně před Rudou Baštou se zhroutila v slzách.

Po vstupu do Rudé Bašty jí Jocelyn Swift oblékl do svého pláště a Cersei je mistrem Qyburnem představena jejímu šampionovi a nejnovějšímu členu Královské gardy – Silnému Robertovi.

Cersei později večeří se svým strýcem Kevanem v předvečer jeho smrti. Když Kevan nemá žádné zprávy o Jaimem, Cersei si je zcela jistá tím, že s jeho zdravím nemá jeho zmizení co dělat. Tvrdí, že kdyby byl Jaime mrtvý, poznala by to.