Jdi na obsah Jdi na menu

Joffrey Baratheon

3. 6. 2014

joffrey_sigil_coat.pngJoffrey Baratheonjoffrey_sigil_coat.png

 

300px-joffrey_baratheon.jpgPrinc Joffrey Baratheon je v sedmi královstvích známý jako nejstarší syn a dědic krále Roberta Baratheona a královny Cersei Lannister. Je členem královské rodiny Baratheonů z Králova Přístaviště a má dva mladší sourozence – sestru Myrcellu a bratra Tommena.

 

Charakter a vzhled

Při návštěvě Zimohradu je Joffreymu dvanáct let. Joffrey je velmi tvrdohlavý a stejně jako jeho matka má dost nezvladatelnou povahu a jen těžko se nechá o něčem přesvědčit. Má také sklony k sadismu. Má jen malý přehled o tom, co je dobré a co je špatné, což ho velmi často dostává do potíží, zvláště když ztratí nervy. Když se něco pokazí, vždy z neúspěchu obviní někoho jiného. Je velmi tvrdohlavý, nezodpovědný, zlý, krutý a nepříliš inteligentní a kombinace těchto vlastností ho dělá náchylným k iracionálním a špatným rozhodnutím.

Joffrey má typický Lannisterský vzhled a na chlapce svého věku je velmi vysoký. Má delší kudrnaté zlaté vlasy. Je o něm známo, že je velmi pohledný, má zelené oči a plné rty s ďábelským úšklebkem. Jon Snow jednou řekl, že vypadá jako dívka. Joffrey vždy nosí nejlepší oblečení a používá ten nejvybranějším přízvuk, který je hodný dědice trůnu.

 

Dětství

Joffrey vyrůstal jako rozmazlené a zkažené dítě s náznaky krutosti. Jeho otec, král Robert jím byl velice zklamán a choval k němu jen velmi malé množství citů. To také způsobilo, že Joffrey toužil po Robertově respektu a uznání, a mnoho jeho hrozných činů je provedeno ve snaze dostát Robertovým normám.

Poté, co se Joffrey dozvěděl, že jedna z kuchyňských koček je březí,  rozřízl její břicho aby se podíval na mláďata. Jedno z nich ukázal Robertovi a ten Joffreyho v záchvatu vzteku uhodil tak silně, že vyrazil dva jeho mléčné zuby. Cersei také poznamenala, že kdyby to Robertovi dovolila, mlátil by Joffreyho mnohem víc. Toto také způsobilo, že Joffrey později šikanoval svého mladšího bratra Tommena.

K Joffreyho dvanáctým narozeninám Robert zorganizoval turnaj, kterého ze zúčastnili mimo jiné i Jon Arryn, Stannis Baratheon, Davos Seaworth a Waldey Frey.

 

Nedávné události

Joffrey a zbytek královské rodiny se po smrti Jona Arryna vydali na dlouhou cestu do sídla rodu Starků – Zimohradu. Tam se začal dvořit dceři lorda Eddarda, krásné Sanse, se kterou je později zasnouben.  Jedno odpoledne se Joffrey na nádvoří Zimohradu cvičí v souboji s Robbem (synem Eddarda) a uráží ho přitom. Potom, co je Bran Stark kriticky zraněn po pádu z věže, Joffreyho strýc Tyrion Lannister ho uhodí za to, že se posmíval Branovu stavu. Později je na Brana, který je v komatu poslán nájemný vrah, kterému se jeho úkol nepovede, a vina je svalena na Tyriona. Později se ukáže, že vraha poslal Joffrey, poněvadž chtěl udělat dojem na svého otce Roberta. Tímto činem započala nenávist mezi Starky a Lannistery.

Na cestě ze Zimohradu do králova přístaviště Joffrey tráví den jízdy se Sansou. Joffrey si ten den náramně užívá a pije letní víno. Najednou narazí na Sansinu mladší sestru Aryu, zrovna když se svým kamarádem Mycahem trénuje boj s mečem. Opilý Joffrey vyzve Mycaha aby  trénoval i s ním. Mycah odmítá a Joffrey ho za trest řízne svým mečem a ponižuje ho, což se nelíbí Arye, která Joffreyho uhodí dřevěnou tyčí, sebere mu meč a hodí ho do řeky. Joffrey se jí snaží ublížit, ale Aryina vlčice Nymeria ho pokouše. Později u královského dvora Joffrey tvrdí, že ho Arya s Mycahem a Nymeriou bezdůvodně napadli, což má za následek smrt Mycaha a Sansiny vlčice Lady. Od této chvíli Arya Joffreyho nenávidí. Renly Baratheon se svému synovci otevřeně směje kvůlu tomu, že se nechal odzbrojit dívkou mladší než je on sám.

Když Eddard Stark sloužil jako pobočník krále, zjistil, že Joffrey, Myrcella a Tommen jsou bastardi Jaimeho Lannistera. Cersei se bojí, že by Eddard mohl Robertovi toto tajemství vyzradit a tak nechá Roberta zabít během lovu. Po Robertově smrti je Joffrey korunován novým králem sedmi království a Eddard Stark je vsazen do vězení za zradu, poněvadž prohlašoval, že Joffrey nemá právo na Železný trůn a že dědicem a tím pádem i dalším králem by měl být Robertův bratr Stannis.

Po korunovaci Joffrey jmenoval pobočníkem krále svého dědečka Tywina Lannistera, svou matku Cersei jmenoval členkou malé rady a svého strýce/otce Jaimeho jmenoval kapitánem královské gardy a propustil legendárního válečníka Sera Barristana Selmyho z funkce, což ho rozčílilo natolik, že si nedokázal odpustit poznámku o tom, že si Joffrey nedokáže ani představit, jak snadno by mu Stannis sebral železný trůn, kdyby chtěl a hned poté utekl přes Úzké moře do exilu.350px-magalivilleneuve_jofflannister.jpg

Když Sansa poklekla před Joffreym a před celým dvorem ho žádá o milost pro svého otce, Joffrey jí slíbí, že pokud se Eddard přizná ke zradě, pak bude milosrdný. Poté, co se Eddard přiznal ke svým činům a prohlásil, že Joffrey je právoplatný král sedmi království, ačkoli Cersei radila Joffreymu, aby Eddarda poslal na Zeď, Joffreyho milosrdenství se projevilo tak, že mu dopřál rychlou smrt a nechal ho před Sansinýma očima popravit. Tento čin vedl k otevřené rebelii severu, kde Eddardův nejstarší syn Robb svolal vazaly, prohlásil sám sebe králem severu a vyrazil do války proti koruně.

Joffrey pokračoval v týrání Sansy tím, že ji nutil dívat se na useknutou hlavu jejího otce a poroučel členům královské gardy, aby ji mlátili.

Joffrey vládnul tak jak se mu zrovna zachtělo a i pro jeho vlastní matku bylo téměř nemožné ho ovládat. Sansa byla uvězněna v Králově Přístavišti a bylo s ní zacházeno podle Joffreyho vůle. Často nutil své stráže, aby ji mlátili, když s ní nebyl spokojený. Jednou se ji pokusil před celým dvorem svléknout, ale jeho strýc, Tyrion ho zastavil. Joffrey by ale rozhodnutý mít Sansu ve své posteli ať už si ji vezme, nebo ne. Jeho krutost a snížená kvalita života v Králově Přístavišti, kvůli nedostatku potravin a dalším útrapám, dělaly z Joffreyho velmi nepopulárního krále, a jednou byl málem zabit ve vzpouře. Jediným, kdo ho dokázaů alespoň trochu korigovat, je Tyrion, kterého Joffrey nenáviděl.

Poté, co se rod Tyrellů zapojil do vládnutí říše, Joffrey zapudil Sansu a zasnoubil se s Margaery Tyrell, velmi mladou bývalou ženou jeho mrtvého strýce Renlyho. Joffrey hrubě prohlašuje, že své číslo se Sansou si odbyde jindy, navzdory tomu, že byla provdána za Tyriona.

Joffrey byl zrovna ve společnosti velmistra Pycella, Cersei, Tyriona, Tywina a Kevana Lannistera, když do Králova Přístaviště dorazila zpráva a smrti Robba Starka. Joffrey chtěl, aby mu lord Frey poslal Robbovu hlavu, aby ji mohl naservírovat Sanse na jeho vlastní svatební hostině. Tento nápad byl ale razantně zamítnut ostatními členy malé rady, což Joffreyho rozčílilo natolik, že Tywina osočil z toho, že je to zbabělec, který se schovával v Casterlyově skále, zatímco jeho otec vyhrál válku.

Svatba Joffreyho a Margaery Tyrell se uskutečnila prvního dne nového století. Ráno toho dne měli Lannisterové se svými spojenci menší posezení, na kterém budoucí novomanželé dostávali dárky. Joffrey dostal od Tywina meč z Valyrijské oceli, kterým později rozcupoval velmi vzácnou knihu, kterou dostal od Tyriona a Sansy.

Během svatební hostiny je Joffreyho víno otráveno a on umírá, před zraky celého dvora. Cersei okamžitě obviňuje Tyriona a Sansu, ale později se ukázalo, že za smrtí krále Joffreyho stál Petyr Baelish a Olena Redwyne, babička Margaery Tyrell.

Joffrey je pochován v Baelorově septu, oblečen v pozlaceném brnění. Kromě jeho matky Cersei není snad nikým oplakáván, dokonce i jeho otec Jaime si myslí, že si zasloužil takovýto osud. Tyrion tvrdí, že Joffrey by se stal ještě horším králem, než byl král Aerys II Targaryen.