Jdi na obsah Jdi na menu

Lysa Tully

3. 6. 2014

561px-house_tully.pngLysa Tully544px-baelish-harrenhal-coa.png559px-house_arryn.png

 

lysa_arryn.jpgLysa Tully, také známá pod jménem Lysa Arryn je členem rodu Tullyů z Řekotočí. Je mladší dcerou lorda Hostera Tullyho a Minisy Whent a manželkou Jona Arryna, pobočníka krále. Od té doby, co její manžel zemřel, je lady regentkou Údolí.

 

Vzhled a osobnost

Lysa je bledá, má silné tělo a buclatý obličej. Má modré oči rodu Tullyů a úzké, nedůtklivé rty. Má také dlouhé, husté kaštanové vlasy.

V průběhu jejího mládí v Řekotočí bývala štíhlou, plachou a jemně sladkou dívkou, která nechtěla nic víc, než se vdát za muže svých snů. Obdivovala svou starší sestru, Catelyn kvůli jejímu zasnoubení s dědicem Zimohradu, lordem Brandonem Starkem a doufala, že jednoho dne si také vezme někoho tak statečného a krásného jako byl mladý Brandon.

 

Historie

 

-život před Robertovou rebelií

Lysa byla narozena jako druhá dcera Minisy Whent a lorda Hostera Tullyho, hlavy rodu Tullyů z Řekotočí a lorda Riverlands. Měla starší sestru Catelyn a mladšího bratra Edmura. Jejich matka zemřela při porodu jejího čtvrtého dítěte, které zanedlouho také zemřelo.

Lysa byla vychována v Řekotočí ve společnosti svých sourozenců a svěřence jejího otce, Petyra Baelishe. Když byli mladé, cvičily se Lysa a Catelyn v líbání tak, že se líbaly s Petyrem. Catelyn se s ním líbala velmi nevinně, ale s Lysou Petyr zašel dál a líbal se s ní jazykem. Během tohoto období se Lysa do Petyra zamilovala, ale její city nebyly opětovány. Jedné noci se Petyr pokusil líbat Catelyn, ale ta se mu vysmála a odmítla ho. Petyr se kvůli tomu opil, a Lysa té noci vlezla do jeho postele, aby ho „uklidnila“. Petyr jí té noci připravil o panenství a řekl jí, že jí miluje. Předtím, než usnul, omylem ji nazval „Cat“. Když bylo oznámeno datum svatby Catelyn a Brandona, Petyr vyzval Brandona na souboj o Catelyninu ruku. Brandon ho lehce porazil a díky tomu, že ho Catelyn uprosila, Petyra nezabil. Petyr ovšem utrpěl několikerá zranění, a tak se Lysa nabídla, že o něj bude po čtrnáct dní pečovat. Během těch čtrnácti dní spolu znovu spali a Lysa otěhotněla. Poté, co Hoster nařídil Petyrovi, aby se vrátil do Prstů, Lysa se přiznala k těhotenství, a doufala, že jí otec dovolí provdat se za Petyra. Avšak Hoster místo toho donutil Lysu vypít měsíční čaj a její dítě tak zabil.250px-lysa_tully_by_daenerys_mod.jpg

Některé dřívější pokusy zasnoubit Lysu byly neúspěšné. Diskutován byl sňatek s Jaimem Lannisterem, ale z toho sešlo v tu chvíli, kdy se Jaime stal členem královské gardy. Lord Tywin Lannister poté nabídl ke sňatku svého mladšího syna – trpaslíka Tyriona, ale byl Hosterem Tullym odmítnut. Během Robertovy rebelie byla Lysa provdána za Jona Arryna, lorda Orlího hnízda a strážce Údolí. Jon Arryn byl už starší muž, ale jejich manželství zajistilo potřebné spojenectví v době války. Kromě toho, Jon potřeboval manželku, o které se vědělo, že je plodná, protože svého posledního dědice ztratil v Battle of the Bells a z předchozích dvou manželství neměl žádné potomky. Lysa si Jona vzala v Řekotočí, na obřadě známém jako „dvojitá svatba“, kde si její sestra Catelyn brala Eddarda Starka, nového dědice Zimohradu. Jon a Eddard strávili v Řekotočí jen pár dní a poté se vrátili do války. Catelyn otěhotněla, Lysa nikoliv. Po válce si nový král Robert Baratheon vybral Jona Arryna za svého pobočníka, což znamenalo, že se Lysa odstěhovala do Králova Přístaviště.

 

-život po svatbě

Jon byl už poměrně starý muž, když si bral Lysu. Žili spolu v Králově Přístavišti. Jejich manželství nebylo kvůli vysokému věkovému rozdílu příliš šťastné. Stejně jako její matka, Lysa mnohokrát potratila (dvakrát v Orlím hnízdě, třikrát v Králově přístavišti). Nakonec porodila syna, Roberta Arryna, ale začala být velmi paranoidní a viděla všude nepřátele.

Robert byl neduživé dítě, trpící třesavkou. Lysa vůči němu byla přehnaně ochranitelská, velmi ho rozmazlovala, nic mu neodepřela a kojila ho až do jeho šesti let. Jon byl zklamaný z toho, jak slabý je jeho syn, a navrhoval ho poslat jako svěřence do Dračího kamene ke Stannisu Baratheonovi.

Po Jonově náhlé smrti chtěl král Robert poslat Roberta jako svěřence do Casterlyovy skály k Tywinu Lannisterovi, poněvadž se bál, že když bude jeho mladý jmenovec dál vychováván svou matkou, bude příliš slabý. Lysa stroze zamítla, a bez rozloučení i se synem odjela do Orlího Hnízda.

 

Nedávné události

Vražda Jona Arryna je jedním z mnoha důvodů zahájení války v Sedmi královstvích. Stejně jako Lysin dopis, ve kterém napsala Catelyn, že Jona zavraždili Lannisterové. Catelyn Stark zajme Tyriona, když ho náhodou potká v hostinci Na rozcestí při cestě z Králova Přístaviště zpět na Zimohrad. Aby setřásla případné pronásledovatele, dovleče Tyriona do Orlího Hnízda ke své sestře. Catelyn Lysu už několik let neviděla a je šokována její proměnou. Lysa velmi ztloustla, je emočně nestabilní, paranoidní a vidí nepřátele všude.

Lysa bere Tyriona jako svého vlastního vězně a snaží se ho odsoudit za vraždu jejího manžela. Tyrion unikne popravě díky najatému rytíři Bronnovi, který porazí sera Vardise, Lysina šampiona.Catelyn se snaží donutit svou sestru, aby zformovala armádu a připojila se k Robbu Starkovi, ale Lysa odmítne. Jejich strýc Brynden je znechucen jejím rozhodnutím, odejde z jejích služeb, připojí se ke Catelyn a hodlá bojovat za Řekotočí. Catelyn ještě před odchodem nabízí Lyse, že jejího syna Roberta vezme s sebou na Zimohrad, kde by vyrůstal se svými bratranci Branem a Rickonem, ale Lysa striktně zamítne a pohrozí Catelyn, že jí nechá shodit z měsíčních dveří.

I přesto, že její příbuzní bojují proti Lannisterům, Lysa se rozhodne zůstat neutrální.

V době, kdy byli Starkové pozabíjeni na Rudé svatbě, má Petyr Baelish velmi vysoké postavení v Lannisterské radě, a ta mu daruje hrad Harrenhall a celé Riverlands. Teď už má dost vysoké postavení na to, aby si mohl vzít ovdovělou Lysu za ženu a stát se tak i lordem Údolí. Petyr s sebou do Orlího Hnízda přivezl i Sansu Stark, které obarvil vlasy na černo a prezentoval ji jako svou nemanželskou dceru Alayne Stone. Lyse ale její pravou identitu prozradil.

Sansa silně připomíná svou zemřelou matku Catelyn. Jednoho rána Lysa přistihne Petyra jak Sansu líbá. Lysa obviňuje Sansu a během emocionálního výlevu ji málem shodí z měsíčních dveří. Sansa je zachráněna Petyrovým včasným zásahem, který ji zachrání od jisté smrti.

Sansa se poté dozvěděla, že Lysa s Petyrem udržovala dlouhodobý vztah a přesvědčila Jona Arryna, aby Petyra dosadil do malé rady v Králově Přístavišti. Petyr věděl o Jonově plánu, poslat Roberta ke Stannisovi do Dračího Kamene a přesvědčil Lysu, aby Jona otrávila a svedla vinu na Lannistery.

Poté, co Petyr Lysu uklidnil, shodil ji z měsíčních dveří a tento čin svedl na jejího zpěváka Marilliona. Ještě předtím, než ji shodil, prohlásil, že jedinou ženou, kterou kdy miloval, byla Catelyn.