Jdi na obsah Jdi na menu

Jon Snow

4. 6. 2015

50px-jon_snow_personal_arms.pngJon Snow50px-minigdn.png

 

 

Jon Snow je bastardní syn lorda Eddarda Starka. O tom, kdo je jeho matkou se spekuluje. Vyrůstal v Zimohradu, společně se svými polovičními sourozenci a otcem, Eddardem. Jen co dovršil dospělosti, přidal se k Noční hlídce. Je doprovázen svým albínským zlovlkem, Duchem. Na začátku příběhu je mu čtrnáct let.

 

 

300px-jon_snow_by_teiiku.jpgVzhled a charakter

O Jonovi se říká, že ze všech Eddardových dětí má nejvýraznější rysy Starků. Je hubený, má tmavě hnědé vlasy a šedé oči. Pohybuje se ladně ale velice rychle. Tyrion Lannister poznamenal, že Jon má typickou tvář Starků – protáhlou, vážnou a kontrolovanou, ironií je, že ale nemá jejich jméno. Pro sebe si také pomyslel, že ať je Jonovou matkou kterákoliv žena, moc ze sebe mu nepředala. Ze všech polosourozenců mu je prý nejpodobnější Arya.

Jon byl vychován jako Stark a seveřan a v mnoha ohledech si vzal za své jejich přísahy a závazky, které se snažil dodržovat pokaždé, když stál před těžkým rozhodnutím. Obdivoval svého otce, ale byl raněn tím, že nechtěl mluvit o jeho matce. Je velice vnímavý a pozorný a vyznačuje se statečností, vynalézavostí a rychlým rozhodováním.

Je o něm známo, že je zručným jezdcem a nadaným šermířem. S mečem trénoval prakticky od té chvíle, kdy se naučil chodit. Věří ve staré bohy.

Později Jon zjistil, že stejně jako jeho mladší bratr, Bran, má měničské schopnosti, a je schopen vidět očima svého zlovlka, Ducha.

 

Historie

Původ Jona zůstává záhadou. Narodil se koncem Robertovy rebelie, v době vyplenění Králova Přístaviště. Když se lord Eddard vracel domů z války, přinesl s sebou novorozeného Jona a rozhodl, že bude vychován společně s jeho legitimním synem, Robbem. Právě lord Eddard dal Jonovi jeho jméno.

Jon má staršího bratra, Robba, dvě mladší sestry, Sansu a Aryu, a dva mladší bratry, Brandona a Rickona. Už jako dítě byl učen maesterem Luwinem. Jeho přítomnost v Zimohradu byla příčinou občasných neshod mezi Eddardem a jeho ženou, Catelyn, která brala Jona jako urážku své osoby. Catelyn se k Jonovi vždy chovala chladně, což mu neustále připomínalo, že je to pouhý bastard. Eddard Jona tvrdohlavě ochraňoval a trval na tom, že bude vyrůstat vedle ostatních jeho dětí.

Jonovým nejlepším kamarádem a zároveň i rivalem se stal jeho bratr, Robb. Velice si také rozumněl s Aryou, která nezapadala do rodiny o nic víc než on sám. Robb jednou při šermování jedovatě poznamenal, že Jon je jen bastardem a nikdy nemůže být lordem Zimohradu. Na tuto hořkou vzpomínku Jon nikdy nezapomněl.

 

 

Nedávné události

Jonovi bylo právě čtrnáct let, když doprovázel svého otce Eddarda, Robba, Brana a Theona Greyjoye na popravu zběha z Noční hlídky. Po cestě zpátky si s Robbem všimli mrtvé zlovlčice a jejích šesti živých štěňat. Lord Eddard nejprve nařídil, aby byla štěňata okamžitě zabita – ušetřilo by jim to trápení. Bran ale tak dojemně prosil, že jejich otec nakonec svolil k tomu, aby si každé jeho dítě smělo nechat jedno štěně jako mazlíčka. Jon si vybral outsidera vrhu, nejmenší a albínské štěně, a pojmenoval ho Duch.

Jon se v duchu potýkal s tím, že je černou ovcí rodiny a když mu jeho strýc, Benjen řekl, že Noční hlídka by potřebovala muže jako je on, neváhal ani minutu a přidal se k nim. Ještě předtím, než odjel na Zeď, byl svědkem královské návštěvy Zimohradu a spřátelil se s Tyrionem Lannisterem. Jon se nejprve rozloučil s Branem, který byl v komatu, potom s Robbem a nakonec s Aryou, které daroval meč Braavoského typu, který společně pojmenovali Jehla.

Když Jon dorazil na Zeď, zprvu se stranil ostatním rekrutům. Dělali se z něj legraci kvůli jeho původu. Později ale všichni zjistili, že je Jon velmi talentovaným bojovníkem a přirozeným vůdcem a postupně se skamarádili. Jon ochraňoval tlustého Samwella Tarlyho, aby ho nikdo nešikanoval. Jeho „nepřítelem“ se stal ser Alliser Thorne.

Když byl Jonův výcvik dokončen, byl zařazen do řádů stewartů. Jona to velmi rozčílilo, jelikož si přál stát se průzkumníkem. Samwell ho ale uklidnil tím, že lord velitel Noční hlídky – Jeor Mormont si ho vyžádal jako svého osobního stewarta, tím pádem má pro něj určitě veliké plány do budoucna. Jon se nad tím zamyslel, a trochu ho to uklidnilo. Když byl Černý hrad napaden oživlými mrtvolami, zachránil Jon život lordu veliteli Mormontovi. Ošklivě si přitom popálil ruce, ale za odměnu dostal meč z Valyrijské oceli, Dlouhý dráp.

Ikdyž Jon do Noční hlídky skvěle zapadal, měl veliké problémy odloučit se od svého starého života. Když se dozvěděl o tom, že Eddard Stark byl uvězněn a jeho bratr Robb táhne do války, měl sklony k útěku. Jeho přátelé mu v útěku naštěstí zabránili a zachránili ho tak od jisté smrti. (Za útěk z Noční hlídky se platí životem)

Jon začal nosit černé rukavice. Pravou kvůli svým popáleninám a levou proto, že by vypadalo hloupě nosit pouze jednu rukavici. Lord velitel Mormont Jonovi vyprávěl příběh jejich maestra Aemona. Jon se dozvěděl, že maester Aemon pocházel z rodu Targaryenů a když byla válka a celá jeho rodina byla v ohrožení života, Aemon i přesto zůstal věrný Noční hlídce a nepletl se do záležitostí v Západozemí. Jon si z něho vzal příklad, a přísahal, že bude dodržovat své povinnosti a závazky.

Jon se stal členem veliké skupiny mužů Noční hlídky, která se vydala na sever od zdi na průzkum. Cílem této výpravy bylo nalézt ztraceného Benjena Starka a další průzkumníky. Cestou potkali pár opuštěných vesnic a později se zastavili v Krasterově chatě, aby si zde odpočinuli. Kraster jim prozradil, že všichni divocí se shromažďují a pod vedením "krále za Zdí" Mance Nájezdníka tvoří obrovskou armádu. Poté, co se skupina dostala na Pěst Prvních lidí, vyhrabal Duch zpod sněhu prastarý roh, který prý dokáže zbořit zeď a také spoustu dračího skla. Za odměnu vzal Qhorin Půlruký Jona s sebou na průzkumnou výpravu.

Po pár dnech výpravy skupina vedená Qhorinem narazila na band350px-m.luisa_giliberti_jon_ygritte.jpgu divokých lidí. Jon byl jedním z mužů, kterým bylo nařízeno zbavit se jich. Jon zabil jednoho muže, a když se chystal na dalšího, zjistil, že je to žena jménem Ygritte a místo toho, aby ji zabil, vzal ji s sebou jako zajatkyni. Té noci Jon prozradil Ygritte, že je bastardem Eddarda Starka a Ygritte mu vyprávěla příběh Baela Barda a tvrdila, že díky němu proudí Starkům v žilách krev divokých. Později, když Qhorin nařídil Jonovi, aby Ygritte zabil, potají ji nechal jít. Když byla skupina mužů Noční hlídky přepadena a pozabíjena divokými, které vedl Chřestivá košile, nařídil Qhorin Jonovi, aby si zachránil život tak, že bude předstírat, že je zrádce a přidal se na stranu divokých. Aby Jon divokým dosvědčil, že je opravdu na jejich straně, musel za pomoci Ducha zabít Qhorina Půlrukého. Ygritte byla jedním z členů skupiny vedené Chřestivou košilí, a opravdu věřila, že se Jon svobodně rozhodl přidat k nim.

Když se Jon se skupinou divokých dostal do jejich obrovského tábora, seznámili ho s králem za Zdí - Mancem Nájezdníkem a Jon ho přesvědčil o tom, že jeho zrada Noční hlídky byla upřímná. Později se dozvěděl o tom, že Mance má stotisícovou armádu, ve které jsou i obři a mamuti a také o jeho plánu zaútočit na Zeď. Jon se postupně zamiloval do Ygritte a po nějaké době porušil svou přísahu a miloval se s ní. Chvilku uvažoval o tom, zda by opravdu kvůli ní neměl zůstat na straně divokých, ale pak si uvědomil, že se musí vrátit na Zeď a varovat své bratry před Mancem a jeho armádou. Jon byl vybrán do malé skupiny divokých, kteří přelezli Zeď a zanedlouho poté se mu naskytla příležitost utéci, díky tomu, že Léto Branův zlovlk – divoké napadl. Jon nasedl na koně a spěšně odjel do Černého hradu. Avšak ještě předtím, než odjel, střelila ho Ygritte za zradu šípem do nohy.

Když Jon dorazil do Černého hradu, sdělil mužům Noční hlídky Manceovy plány. Dozvěděl se také od Grenna o tom, že Theon Greyjoy zabil dva jeho malé bratry, Brana a Rickona. Když se trochu zotavil, pomáhal Donalovi Noyemu s obranou hradu před nájezdem skupiny divokých, se kterou přešplhal Zeď. Všichni divocí, včetně Ygritte byli zabiti. Po smrti Donala Noyeho Jon převzal velení nad Noční 250px-zippo514_ygrittes_death.jpghlídkou a úspěšně ubránil Zeď před útokem Manceovy obrovské armády. Po návratu sera Allisera Thorna a Janose Slynta byl Jon vsazen do ledové cely a odsouzen k smrti za zradu Noční hlídky a vraždu Qhorina Půlrukého. Maester Aemon se ale na svou čest za Jona zaručil a Thornovi došlo, že Jona nemůže nechat popravit už kvůli tomu, jak je mezi muži Noční hlídky oblíbený.

Mance Nájezdník tvrdil, že má roh, který dokáže zbořit Zeď, a slíbil Jonovi, že mu ho dá, když nechá zbytek divokých projít skrz Zeď na jih. Ještě předtím, než mohlo k této dohodě dojít, neočekávaně zasáhl Stannis Baratheon se svou armádou a rozprášili Mancovu skupinu divokých. Později se Stannis setkal s Jonem a nabídl mu, že pokud ho prohlásí právoplatným králem Západozemí, zařídí, aby byl Jon legitimován a uznán Starkem a lordem Zimohradu. Jon byl chvíli na vážkách a říkal si, že to bylo přece vše, co si kdy přál a vše, co Robbovi kdy záviděl. Aniž by o tom Jon věděl, Samwell Tarly ho zapsal jako kandidáta na 998. velitele Noční hlídky. Jon stále uvažoval, zda má pokleknout před Stannisem a splnit si svůj sen stát se lordem Zimohradu, ale odradil ho fakt, že Stannisova rudá kněžka, Melisandra měla v plánu spálit stromy srdce. Jon nakonec tuto nabídku odmítl a místo toho se stal lordem velitelem Noční hlídky.

Jon si pomalu zvykal na své nové postavení v Noční hlídce, a ačkoliv byl Stannisovi vděčný, za to, že jim pomohl porazit divoké, nemohl si dovolit dál živit jeho armádu. Aby zabránil rudé kněžce Melisandře v tom, aby kvůli kouzlu obětovala člověka s královskou krví, poslal Jon Samwella Tarlyho do citadely a společnost mu dělal stařičký maester Aemon, Fialka a Manceův novorozený syn. Fialčino miminko zůstalo na Zdi právě místo Manceova syna.

Když Jon nařídil Janosu Slyntovi, aby s pár muži obsadil a spravoval jeden z opuštěných hradů Noční hlídky, Janos odmítl. Jon mu dal tři šance a upozornil ho za to, že neuposlechnutí velitelových rozkazů se trestá smrtí. I přes to Janos Slynt Jonovi oponoval a nevěřil, že by ho Jon opravdu nechal popravit. Jon však svému slibu dostál a sám mu Dlouhým drápem sťal hlavu. Tím získal nejen respekt mužů Noční hlídky, ale i uznání krále Stannise.350px-lukasz_jaskolski_execution_ii.jpg

Jon poslal sestru Manceovy ženy, Val, aby vyjednávala se zbytkem divokých a nabídla jim Dar (the Gift) – území na jih od Zdi. Toto rozhodnutí ani náhodou nepotěšilo Jonovy bratry z Noční hlídky. Nově získané spojenectví s divokými mělo ale i své výhody. Někteří z nich slíbili, že pomůžou Noční hlídce v boji proti Bílým chodcům. Melisandra trvala na tom, že obětuje krále za Zdí, Mance Nájezdníka bohu Světla.Místo Mance Melisandra upálila Chřestivou košili a pravý Mance byl poslán do Zimohradu, aby zachránil jeho sestru Aryu ze spárů Ramsaye Boltona. Netušil však, že se jedná pouze o falešnou Aryu alias Jeyne Poole.

Stannis se rozhodl pochodovat na jih. Jon mu poradil, aby zkusil na svou stranu získat některé severské horské kmeny. Jakmile se severem rozšířila zpráva o sňatku (falešné) Aryi Stark a Ramsaye Boltona, Stannis okamžitě zaútočil na Zimohrad. Melisandra řekla Jonovi, že v plamenech viděla dívku na umírajícím koni, jak jede směrem ke Zdi, a že to musí být jeho sestra, Arya. Také prý viděla dýky ve tmě. Jon ale jejím vizím nevěřil. O pár dní později opravdu do Černého hradu dorazila dívka na umírajícím koni. Nebyla to ale Arya, nýbrž Alys Karstark, která utíkala před svým strýcem, Creganem Karstarkem, který si ji chtěl vzít za ženu jen proto, že byla dědičkou hradu Karhold. Jon Alys zařídil sňatek s jedním z divokých a vytvořil tím nový rod, Thenn. Když Cregan dorazil do Černého hradu, nechal ho Jon zavřít do ledové cely.

Týdny poté, co Stannis odešel ze Zdi, dorazil do Černého hradu dopis, adresovaný „Bastardovi“. Byl to dopis od Ramsaye Boltona, který informoval o tom, že Stannisova armáda byla zničena a Mance Nájezdník zajat. Ramsay požadoval, aby Noční hlídka poklekla před rodem Boltonů. Jon místo odpovědi vydal rozkaz, aby se muži Noční hlídky a divocí svobodně rozhodli a dobrovolníci s ním vyjeli na Zimohrad, zničit Ramsaye a jeho muže. Tento Jonův požadavek pobouřil některé muže Noční hlídky, protože podle přísahy mají zakázáno řešit problémy pánů Západozemí. V noci byl Jon surově pobodán Bowenem Marshem a dalšími muži, kteří přitom v slzách šeptali: „za Noční hlídku“. Jestli Jon tento útok přežil, není zatím známo.