Jdi na obsah Jdi na menu

Léto

10. 6. 2015

50px-wolff2.pngLéto50px-wolff2.png

 

 

Léto je zlovlk patřící Branu Starkovi. Jeho sourozenci jsou Šedý vítr, Lady, Nymeria, Duch a Chundeláč.

 

 

bran_stark_and_hodor.jpgVzhled a charakter

Léto má stříbrno-šedou barvu srsti a žluté oči.

 

 

Nedávné události

Léto byl se svými sourozenci nalezen v lese na sněhu, poblíž těla jejich mrtvé matky. Našli je Jon Snow a Robb Stark. Bran měl veliké problémy s výběrem jména pro svého zlovlka. Prošel tisíce jmen, ale nebyl schopný žádné vybrat. Po Branově pádu trávil Léto veškerý čas vytím pod jeho oknem. Jednou ho Starkovi muži na příkaz lady Catelyn odehnali, ale on se vrátil a pokračoval ve vytí. Když do Branovy komnaty přišel neznámý muž a měl v úmyslu Brana zabít, vtrhl Léto dovnitř a prokousl mu hrdlo, čímž zachránil nejen Brana, ale i lady Catelyn. Ve chvíli, kdy se Bran probudil z komatu, dal zlovlkovi jméno Léto.

Když se Tyrion Lannister vrátil ze Zdi na Zimohrad, Šedý vítr, Léto a Chundeláč ho zahnali do kouta a nechali ho na pokoji, až když byli odvoláni svými pány. Během Branovy první vyjížďky na koni, se od něho Robb, Theon, Šedý vítr a Léto odpojili, jeli lovit jeleny a Brana nechali samotného. Zanedlouho si Brana vyhmátla malá skupina Divokých, vyhrožovali mu a pokusili se ho oloupit. Naštěstí Léto s Robbem a Šedým větrem včas zasáhli a Brana zachránili. Léto zabil divokou ženu, Hali, a utrpěl přitom lehká zranění od její dýky. Všichni Divocí byli zabiti, až na Oshu, která byla odvedena do Zimohradu jako zajatkyně.

Na nějaký čas byli Chundeláč s Létem zavřeni do Božího háje, jelikož Chundeláč se stal nezvladatelným a napadl malého Waldera Freye. V době, kdy do Zimohradu vtrhli Železní muži vedeni Theonem Greyjoyem, je Léto cítil a pokusil se vyšplhat na strom, aby mohl utéct z Božího háje a pomoct Branovi. Nicméně to ale dopadlo tak, že ze stromu spadl. Následující noci oba vlci se svými pány ze Zimohradu utekli.

Bran otevřel své třetí oko a jako měnič vstoupil do Létovy mysli. Jeho očima viděl skupinu vlků, kteří právě požírali čerstvou kořist. Bran ovládal Létovu mysl, aby mu pomohl porazit vlka a mrtvolu získat pro sebe. Bran si tolik oblíbil obývání Létovy mysli, že museli zakročit Hodor s Jojenem Reedem a Brana odtamtud dostat.  V Královnině Koruně Léto napadl Styrovu skupinu Divokých, a tím umožnil Jonu Sněhovi utéct. Léto byl ale zraněn a Bran měl potom problémy se vstupováním do jeho mysli, když byl v bolestech. Prostřednictvím Léta měl Bran sen o smrti Robba a Šedého větra.

Jon Snow, který je také schopný vstupovat do mysli svého zlovlka, Ducha, zjistil, že Duch už není schopen cítit Léta. Je to tím, že se Léto nacházel za Zdí. Léto měl ze souboje s Divokými zraněnou nohu a kulhal. Když Bran vstupoval do jeho mysli, cítil jeho bolest. Také zjistil, že Léto cítí, že Studenoruký je po smrti.  Když skupina dorazila do opuštěné vesnice, poslal Bran Léta na lov. Léto na lovu potkal smečku vlků, krmících se na zběhovi z Noční hlídky. Potom, co Léto porazil alfa samce této smečky, sám se stal jejím leaderem.

Léto doprovázel Brana k Tříoké vráně. Když byla skupina napadena oživlými mrtvolami, Léto neohroženě bránil Brana, který právě ovládal Hodorovu mysl. Potom, co byly mrtvoly poraženy díky pomoci od Leaf, šel Léto s Branem dovnitř jeskyně, ve které bydlel poslední člověk se zeleným viděním – Tříoká vrána.