Jdi na obsah Jdi na menu

Renly Baratheon

8. 7. 2014

544px-house_baratheon.pngRenly Baratheon544px-house_baratheon.png

 

renly_baratheon.jpgRenly Baratheon je lordem Bouřlivého Konce a mladším bratrem krále Roberta Baratheona a lorda Stannise Baratheona. Je synem lorda Steffona a lady Cassany. Slouží v Robertově Malé radě.

 

Vzhled a charakter

Renly je pohledný a charizmatický muž, který snadno získává přátele, ale některým lidem se zdá být poněkud povrchní. Renly si velmi užívá lovy a turnaje, ale neholduje tolik jídlu, pití a děvkám jako jeho starší bratr, Robert.

Renly je jednadvacetiletý, vysoký, černovlasý a velmi pohledný muž. Spousta lidí mu říká, že vypadá stejně, jako Robert zamlada. Na sobě nosí smaltovanou zelenou zbroj s helmou, která má pár zlatého paroží. Udržuje své tělo v dobré kondici a jeho dlouhé, husté vlasy jsou vždy pečlivě učesané. Upřednostňuje hladké oholení.

I přesto, že mnoho žen je Renlym okouzleno, je homosexuál. Udržuje tuto svou „úchylku“ v tajnosti, přesto někteří lidé o jeho tajemství vědí. Podle Lorase Tyrella Renly pohrdal učením z knih. Vlastnil ale pár knih, ze kterých by septoni oslepli – tyto knihy obsahovali pornografické kresby.

 

Historie

Renly byl narozen jako třetí dítě lorda Steffona Baratheona a lady Cassany Estermont. Během Robertovy rebelie byl Renly ještě dítě a byl držen v bezpečí Bouřlivého konce, aby nemohl být zajat a použit jako rukojmí. Obléhání Bouřlivého Konce strávil uvnitř hradu a byl svědkem velikého hladovění.300px-renly_baratheon_2_by_henning.jpg

Ikdyž byl Renly Robertovým mladším bratrem, Robert mu daroval sídlo rodu Baratheonů – Bouřlivý Konec a staršímu ze svých mladších bratrů, Stannisovi, dal „jen“ Dračí Kámen. Půda okolo Bouřlivého Konce je mnohem úrodnější a větší, čímž dal Robert Renlymu víc síly než Stannisovi.

Během času stráveného v Bouřlivém Konci si Renly jako svého panoše zvolil mladého Lorase Tyrella, se kterým si vybudoval velmi blízký vztah. I když nic není stoprocentně potvrzeno, říká se, že Renly s Lorasem byli mnohem víc než jen přátelé.

Nějaký čas potom, co se Renly oficiálně stal mužem, byl jmenován členem Robertovy Malé rady a přestěhoval se do Králova Přístaviště. Bouřlivý Konec dostal na starosti kastelán ser Cortnay Penrose, který se také staral o Robertova bastarda, Edrica.

 

Nedávné události

Když se Robert se svou skupinou vracel ze Zimohradu, na cestě se k nim připojil Renly se serem Barristanem Selmym a serem Ilynem Paynem. Renly byl velice pobaven, když zjistil, že jeho synovce Joffreyho odzbrojila Arya Stark, dívka mladší než on sám. Smál se tolik, že musel odejít z místnosti.

V turnaji v Králově Přístavišti si Renly vedl velmi dobře. V pokročilejší části turnaje byl sražen z koně Sandorem Cleganem. Renly byl u dvora docela oblíbený díky svému atraktivnímu vzhledu, přátelskosti a charizma. Jednoho večera se Renly zastavil v komnatách Eddarda Starka, ukázal mu obrázek Margaery Tyrell a ptal se ho, jestli se podobá jeho zemřelé sestře, Lyanně. Eddard byl tímto dotazem ochromen a odpověděl, že dívka na obrázku nevypadá ani v nejmenším jako Lyanna. Později vyšlo najevo, že Renly s Lorasem měli v plánu Margaery nabídnout Robertovi jako novou královnu a doufali, že kdyby byla podobná Lyanně, bylo by to snazší.

Později se Renly přidal ke svému bratru, Robertovi na jeho osudný lov do Královského lesa. Když Robert ležel na smrtelné posteli, Renly nabídl Eddardu Starkovi, že se s ním spojí, zajmou děti královny Cersei ještě předtím, než bude moci zasáhnout. Eddard Renlyho nabídku odmítl a Renly společně s Lorasem Tyrellem za soumraku opustil město.

Ačkoli měl po Robertově smrti Renlyho bratr Stannis větší nárok na trůn, Renly díky svému charisma získal na svou stranu sympatie Stormlandských lordů, včertě rodu Tyrellů. Oženil se s Margaery Tyrell, avšak říká se, že s ní nikdy nespal. Renly vlastnil největší armádu v Západozemí a korunoval sám sebe Králem Sedmi království.

renly_margaery.jpgRenly strávil spoustu času cestou na jih, na které postupně získával na svou stranu další a další lordy a čekal na vhodnou příležitost k útoku. Během cesty také pro své muže zorganizoval turnaj, kterým zablokoval přísun potravin do Králova Přístaviště, čímž způsobil v hlavním městě veliké hladovění. Během tohoto času čekal, než se Lannisterové se Starky pobijí mezi sebou. Tento plán by vycházel brilantně, kdyby Stannis nezačal obléhat Bouřlivý Konec, což donutilo Renlyho jednat. Catelyn Stark, která byla přítomna při vyjednávání znepřátelených bratrů, je nabádala, aby se usmířili a spojili dohromady. Renly se ale odmítl vzdát svého nároku na trůn a situaci pohřbil tím, že Stannisovi podal broskev a řekl, aby se radši vzdal a snědl si tu broskev.

Během příprav na bitvu proti svému bratru, byl Renly zabit mysteriózním stínem, který byl stvořen Rudou kněžkou, Melisandrou, která sloužila Stannisovi. Lorasův bratr, Garlan Tyrell později do bitvy u Černovody vyjel v Renlyho zbroji, aby to vypadalo, že Renlyho duch se přijel Stannisovi pomstít.