Jdi na obsah Jdi na menu

Jon Arryn

3. 6. 2014

559px-house_arryn.pngJon Arryn559px-house_arryn.png

 

250px-970110_1331165364981_full.jpgJon Arryn byl hlavou rodu Arrynů, což zahrnuje také titul Lord Orlího hnízda, ochránce Údolí a Východu. Až do své náhlé smrti sloužil Robertu Baratheonovi jako pobočník krále.

 

Vzhled

Jon měl velmi široká ramena. V době, kdy si bral lady Lysu Tully, mu chyběla už polovina zubů.

 

Mládí

Jon byl narozen jako nejstarší syn a dědic lorda Jaspera Arryna. O jeho mládí, nebo jeho rodičích není známo příliš informací. Měl mladšího bratra, Ronnela, a sestru, Alys, která se vdala za Elyse Waynwooda. Za života svého otce sloužil jako strážce Měsíčních bran, po jeho smrti se stal Lordem Orlího hnízda a na post strážce Měsíčních bran jmenoval svého bratra, Ronnela a později svého bratrance, Denyse.

 

Robertova rebelie

Jon vychovával Eddarda Starka a Roberta Baratheona jako své svěřence v Orlím hnízně. Jak ti dva rostli, považovali jeden druhého za bratry a Jona Arryna za druhého otce. Poté, co král Aerys II Targaryen popravil Eddardova otce a bratra, vyžadoval po Jonu Arrynovi, aby popravil EddardaRobertem. Jon místo toho svolal své vazaly a připojil se k rebelii. Po bitvě u Gulltown, kde rozdrtili pár lordů, kteří zůstali věrní Targaryenům, Jon bojoval v Battle of the Bells a bitvě u Trojzubce. Během války se oženil s Lysou Tully, při obřadu zvaném také jako „Dvojitá svatba“, za účelem zisku spojenců a potomstva.

Během vyplenění Králova Přístaviště přišel o život nejen král Aerys II, ale i manželka a děti prince Rhaegara. Eddard byl šokován brutalitou těchto činů, ale Robertova nenávist k Targaryenům ho donutila shledat tyto vraždy nezbytnými. Tato neshoda v názorech vedla k velkému rozporu mezi Nedem a Robertem. Když byl Robert korunován, jmenoval Jona svým pobočníkem.

 

Pobočník krále

Prvním úkolem, kterého se Jon zhostil bylo usmíření s Dorne. Dorne bylo pobouřeno smrtí prince Lewina, princezny Eliy a jejích dětí. Oberyn Martell se snažil donutit království k podpoře Viseryse Targaryena – přeživšího syna krále Aeryse II. Rok poté, co byl Robert korunován, se Jon vypravil do Dorne a na usmířenou s sebou přivezl ostatky prince Lewina. Nicméně, rytíři Gregor Clegane a Amory Lorch, kteří zabili Eliu a její děti, zůstali nepotrestáni, což zůstalo trnem v oku Dorňanů.

Aby Jon posílil Robertův nárok na trůn, domluvil mu sňatek s Cersei Lannister, dcerou mocného Tywina, a doporučil mu, aby jejího bratra, Jaimeho, který zavraždil Aeryse II, ponechal v Královské gardě. Také mu rozmluvil rozhodnutí, nechat zavraždit Viseryse a Daenerys Targaryen, kteří byli posledními žijícími Targaryeny.250px-king_robert_baratheon_hand_jon_arryn.jpg

Robert nechal většinu rozhodování na Jonovi, ale ani Jon nedokázal Roberta zastavit od utrácení nesmírného množství peněz za turnaje a jiné akce, což uvrhlo říši do obrovských dluhů. Po dobu Jonova působení v králově přístavišti vládl jako lord Orlího hnízda a správce Údolí lord Nestor Royce. Jonova manželka Lysa donutila Jona, aby dosadil Petyra Baelishe do funkce správce pokladny.

 

Smrt

Jon, který byl do té doby považován za na svůj věk velmi silného a čilého, zemřel den poté, co si od velmistra Pycella vypůjčil Malleonovu knihu. Jonův vlastní mistr, Colemon se pokusil léčit předpokládanou žaludeční chorobu tím, že pročistí tělo. Umírající Jon Lyse a králi Robertovi stále opakoval jméno „Robert“ a jeho poslední slova před smrtí byla „sémě je silné“, což si Lysa vyložila jako odkaz na jejich vlastního syna, Roberta. Avšak více pravděpodobné je, že měl na mysli to, co se při studiu Malleonovy knihy dozvěděl o linii Roberta Baratheona. Poté se jeho řeč stala příliš nesrozumitelnou, na to, aby se dala pochopit a Jon Arryn následujícího rána zemřel.

Po Jonově smrti nabídl Robert Baratheon jeho ovdovělé manželce Lyse, aby poslala jejich neduživého syna do Casterlyovy Skály, jako svěřence lorda Tywina Lannistera, což Lysa okamžitě odmítla a později i se synem opustila hlavní město a vrátila se do Orlího Hnízda.

 

Nedávné události

Eddard Stark, který nastoupil po Jonu Arrynovi do funkce pobočníka krále, zjistil, že Jon Arryn se spolu se Stannisem velmi zajímal o bastardy Roberta Baratheona. Dokonce spolu navštívili zbrojírnu Tobha Motta, kde byl zaměstnán Gendry, jeden z Robertových potomků, který byl svému otci nápadně podobný. Navštívili také Chatayin bordel, ve kterém žila Robertova dcera Barra, která mu taktéž byla nepopiratelně podobná.

Jon hledal další důkazy, které by nasvědčovaly tomu, že Cerseiny děti nejsou Robertovy, a tak si od velmistra Pycella vypůjčil Malleonovu knihu, ve které se dočetl, že pokaždé, když se uskutečnil sňatek Lannistera s Baratheonem, vykazovali potomci výraznou podobnost Baratheonské linii – tmavé vlasy, robustní postavy, což se nedalo říct o Joffreym, Myrcelle ani Tommenovi. Jonovo vyšetřování se stalo známým mnoha členům dvora, včetně Pycella, Cersei, Petyra Baelishe a Varyse.

V době, kdy Eddard Stark zjistí, co vlastně Jon Arryn vyšetřoval, je už příliš pozdě na to, aby o svém poznatku informoval Roberta. Robert byl v té době na lovu, ze kterého se vrátil smrtelně zraněn.

 

Manželství a dědicové

Jon Arryn byl ženatý třikrát. Jeho první manželkou byla Jeyne Royce, a druhou byla jeho sestřenice Rowena Arryn. Ani z jednoho z těchto manželství nevzešlo potomstvo. Vzhledem k tomu, že neměl děti, jmenoval několik dědiců, kteří postupně umírali. Prvním byl jeho synovec Elbert Arryn, syn Jonova mladšího bratra, Ronela. Poté, co byl Elbert popraven králem Aerysem II, přišel na řadu Denis Arryn, který pocházel z nižší větve rodu Arrynů, a byl ženatý s Jonovou neteří. Avšak byl zabit v Battle of the Bells.

Během Robertovy rebelie se Jon potřetí oženil, tentokrát s mladou Lysou Tully, dcerou Hostera Tullyho. Jejich manželství nebylo vzhledem k velikému věkovému rozdílu příliš šťastné. Po několika potratech porodila Lysa neduživého syna a Jonova dědice, Roberta.