Jdi na obsah Jdi na menu

Hoster Tully

20. 6. 2014

561px-house_tully.pngHoster Tully561px-house_tully.png

 

350px-jonathan_standing_hostert.jpgHoster Tully je hlavou rodu Tullyů, lord Řekotočí a lenní pán Říčních krajin. Se svou manželkou, Minisou Whent má tři děti – Catelyn, Lysu a Edmura. Také je bratrem Bryndena Tullyho alias Černé ryby.

 

Vzhled a charakter

V mládí býval Hoster velmi vysoký a ramenatý, s modrýma očima a kaštanovými vlasy. Postupem času se stával poněkud zavalitým. Když byl Hoster mladý, nikdy nevydržel dlouho na jednom místě a často někde cestoval. V časové ose knih je již starým mužem, který je už po dva roky vážně nemocen a ztratil na váze.

 

Historie

Ve válce War of the ninepenny kings se Hoster spřátelil s otcem Petyra Baelishe, což následně vedlo k tomu, že Petyr byl později poslán do Řekotočí jako svěřenec lorda Hostera. Nějaký čas po válce se Hoster snažil zasnoubit svého bratra a válečného hrdinu, Bryndena Tullyho s Bethany Redwyne, ale Brynden odmítl. Toto odmítnutí vedlo k v desítky let trvající spor mezi těmito dvěma bratry.

Hosterova manželka, Minisa Whent porodila čtyři syny a dvě dcery, z čehož pouze Catelyn, Lysa a Edmure přežili kojenecký věk a dožili se dospělosti. Minisa zemřela při porodu jejich čtvrtého syna, který zemřel pár dní po ní. Minisina smrt Hostera hluboce ranila a nikdy se z ní plně nevzpamatoval. O pár let později lord Hoster zakázal své dceři Lyse sňatek s Petyrem Baelishem a donutil ji k potratu dítěte, které s ním čekala.

Těsně před začátkem Robertovy rebelie Hoster zasnoubil svou starší dceru, Catelyn s dědicem Zimohradu, Brandonem Starkem. Poté, co byl Brandon na rozkaz krále Aeryse II. upálen v Králově Přístavišti, se Hoster připojil k rebelii proti trůnu. Se svým vojskem bojoval v bitvě Battle of the Bells, kde byl zraněn současným pobočníkem krále, Jonem Conningtonem. Nakonec oženil Catelyn Brandonovým mladším bratrem, Eddardem Starkem a Lysu se starším Jonem Arrynem, lordem Údolí Arryn. Několik Hosterových vazalů, jako například Mootoni, Goodbrookové, Rygersové a Darrysové zůstalo věrných koruně, a tak na ně Hoster zaútočil a rozprášil je.

V roce 296AL Hoster onemocněl.

 

Nedávné události

V době, kdy Lannisterové plení vesnice na hranicích Říčních krajin, Hoster zachovává svou nemoc v tajnosti a jeho syn, Edmure, převzal většinu jeho povinností na sebe. Když záškodníci pod vedením sera Gregora Clegana napadli Říční krajiny, lord Hoster trval na tom, aby se o tom dozvěděl Železný trůn, aby pak nemohli říct, že protiútok nebyl vyprovokován.

Hoster je upoután na lůžko, když je Řekotočí v obležení armádou Jaimeho Lannistera a Edmure v zajetí. Poté, co jeho vnuk, Robb Stark prolomil obležení, navštěvuje Hostera jeho dcera Catelyn. Brynden Černá ryba je také přítomen a oba bratři se usmířili.

Jeho mysl stále víc a víc prokluzuje a Hoster ztrácí přehled o času a dění okolo sebe.

Během posledních pár týdnů je Hoster schopen mumlat jen několik slov, které většinou ani nedávaly smysl, a ani nepoznává své děti. V té době Edmure převzal plnou kontrolu nad Řekotočím. Hoster ve svém blouznění často mluvil o své dceři Lyse a jejím vynuceném potratu, což ze začátku Catelyn velmi mátlo, poněvadž šeptal slova „Tansy“ (řebříček) a „The blood“ (krev). Ačkoli Edmure a Catelyn Lyse poslali dopis, aby se s jejich otcem přijela rozloučit, ona na něj nikdy neodpověděla.

Na Hosterově pohřbu je jeho tělo vsazeno do lodičky a posláno po řece. Součástí pohřebního zvyku v Řekotočí je zasáhnout loďku s tělem hořícím šípem a tím loďku zapálit, zatímco pluje po proudu. Edmure v náporu smutku loď s tělem svého otce třikrát netrefil. Když to viděl Brynden, raději sám vzal luk a na první pokus loďku zapálil, ještě než stihla zmizet všem z očí.