Jdi na obsah Jdi na menu

Edmure Tully

5. 6. 2015

50px-house_tully.pngEdmure Tully50px-house_tully.png

 

 

Ser Edmure Tully je synem lorda Hostera Tullyho a Lady Minisy Whent. Je dědicem rodu Tullyů, lordů Řekotočí a lenních pánů Říčních krajin. Tento rytíř je mladším bratrem Catelyn Stark a Lysy Arryn.

 

 

Vzhled

edmure_tully.jpgEdmure má stejně jako většina Tullyů, kaštanové vlasy a modré oči. Nechává si narůst mohutný plnovous. Je středně vysoký a podsaditý.

Do bitev Edmure nosí pestrobarevné oblečení a štít. Nejčastěji mívá plášť v červeno-modré nebo v hnědo-modré barvě. Hřeben jeho helmy je ozdoben stříbrným pstruhem.

 

 

Historie

Edmure je třetím dítětem a jediným přeživším synem lorda Hostera Tullyho a lady Minisy Whent. Jeho matka zemřela, když byl ještě velmi mladý.

Když byl ještě chlapcem, bylo o něm známo, že je horkokrevný, ale dobrosrdečný. Měl spoustu přátel, kteří mu byli charakterově velice podobní – například Marq Piper. Jednou si zlomil ruku, když v Božím háji spadl ze stromu srdce. Chodil se často někam bavit a měl pár aférek. Jednou se opil tolik, že nebyl schopný ani mluvit. Jeden zpěvák, Tom, o Edmurovi napsal posměšnou píseň, kterou pojmenoval „Floppy Fish“. Od té doby Edmure neměl rád veškeré zpěváky.

 

 

Nedávné události

Začátkem Války Pěti Králů měl Edmure na starosti Řekotočí místo svého nemocného otce, Hostera. Když zaslechl, že ser Jaime Lannister shromažďuje vojsko v Casterlyově Skále, poslal Pipera s Vancem, aby s pár muži hlídali horský přechod. Kvůli tomu, že ser Gregor Clegane začal drancovat vesnice v Říčních krajinách, byl Edmure nucen rozdělit své síly a rozmístit je po hranicích. Jeho vazal, lord Frey se opozdil s dodávkou mužů. Edmure se chtěl Lannisterům pomstít, ale lord Hoster trval na tom, že nejprve musí dostat svolení od krále Roberta. Pobočník krále, lord Eddard Stark poslal lorda Berica Dondarriona se skupinou vojáků, aby zajali a zabili sera Gregora Clegana.

Po smrti krále Roberta a nástupu Joffreyho Baratheona lordi Tywin Lannister a jeho bratr, Kevan, porazili Edmurovo pohraniční vojsko a ser Gregor přemohl lorda Berica. Jaime Lannister mezitím na Zlatém Zubu rozdrtil Vance a Pipera, dostal se do Řekotočí a zajal sera Edmura.

Zatímco Jaime Lannister sídlil v Řekotočí, Edmurův synovec, Robb Stark s armádou neočekávaně zaútočil na Jaimeho armádu. Najednou se ser Jaime stal zajatcem Robba Starka a Edmure byl volný.

Edmure přemlouval Robba, aby říčním lordům dovolil vrátit se domů, a starat se o vlastní pozemky. Robb se rozhodl vyrazit na západ a poprosil Edmura, aby zatím hlídal Řekotočí a Robbovo zázemí. Zatímco Tywin Lannister plenil říční krajiny, Edmure schovával vystrašené vesničany přímo v hradu. Příkázal lordu Boltonovi, aby se spojil s Helmanem Tallhartem, a aby od Tywina Lannistera společně získali zpět Harrenhal. Věřil totiž, že Tywin bude chycen mezi Řekotočím a Harrenhalem, až se bude Robb vracet ze západu.

Edmurovi se podařilo ubránit přechod Rudá Vidlice, kde v bitvě u Kamenného mlýna porazil armádu sera Gregora Clegana. Když se Robb vrátil ze západu, veřejně pochválil Edmura za to, že ubránil Kamenný mlýn. V soukromí ale s Bryndenem Tullym na Edmura vyjeli, že překazil celý jejich plán, který spočíval v tom, nechat Tywina s armádou přejít Rudou Vidlici, pak uzavřít přechod a tím je uvěznit u Řekotočí. Místo toho, dali Tywinovi a jeho armádě příležitost k tomu, aby se spojili s Tyrelly a jeli králi Joffreymu pomoct do Bitvy u Černovody.

Po smrti Hostera Tullyho se Edmure stal lordem Řekotočí. Třikrát minul zapáleným šípem loďku, na které plulo Hosterovo mrtvé tělo, naštěstí lord Brynden zachránil situaci, a loďku zapálil on.

Aby Edmure odčinil svou chybu u přechodu, svolil k tomu, že si vezme za manželku jednu z dcer lorda Waldera Freye. Walder Frey byl rozčilený, že Robb porušil svůj slib, a místo jedné z jeho dcer si vzal krásnou Jeyne Westerling, a tak ho uklidnilo alespoň to, že Edmure s tím souhlasil. Edmure se obával, že lord Walder pro něho vybere nějakou ošklivou, a nebo starou dceru, a byl příjemně překvapen, když uviděl svou krásnou a mladou nastávající, Roslin. Krátce po obřadu nastal ceremoniál, ve kterém měli Edmure a Roslin zpečetit manželství. K tomu sice došlo, ale Edmura čekala nepříjemná zpráva. Všichni jeho příbuzní, kteří byli na svatbě přítomni, byli mezitím lordem Freyem zabiti, včetně jeho sestry, Catelyn a synovce, Robba.

Edmure, Patrik Mallister a Marq Piper byli zajati a drženi jako rukojmí.  Freyové pak s Edmurem, kterého drželi v zajetí, obléhali Řekotočí. Brynden Tully se ale stále odmítal vzdát, a tak Freyové Edmura každý den stavěli na šibenici a vyhrožovali, že ho oběsí. Ani to ale nepomohlo a musel zakročit ser Jaime Lannister. Ten Edmurovi řekl, že ho propustí, aby domluvil svému strýci. Pokud to prý půjde po dobrém, vezme ho jako zajatce do Casterlyovy Skály, kde bude mít ale pohodlný život. Žil by tam se svou manželkou Roslin, která o svatební noci otěhotněla. Slíbil mu také, že až jeho dítě dosáhne dospělosti, věnuje mu panství. Pokud se ale Řekotočí bude dál odmítat vzdát, všechny je pozabíjí. Edmure se vydal do Řekotočí a přesvědčil Bryndena k tomu, aby hrad odevzdal Lannisterům. Brynden se ale odmítl nechat zatknout a tak tajnou chodbou utekl. Edmure se potom připravoval na cestu do Casterlyovy Skály, aby tam začal život v zajetí.