Jdi na obsah Jdi na menu

Gendry

5. 7. 2014

Gendry

 

300px-gendry_amoka.pngGendry je kovářský učeň u mistra Tobha Motta v Králově Přístavišti. Když byl Gendry dostatečně starý, neznámý lord zaplatil za jeho kovářské vyučení. Gendry sám ani netuší, že je bastardem krále Roberta Baratheona.

 

Vzhled a charakter

Gendry je stejně starý jako Robb Stark. Je vysoký a velmi svalnatý, má modré oči a husté černé vlasy. Když si nechal narůst vousy, byly také černé a husté. Je tvrdohlavý a nechá se snadno zmanipulovat.

 

Historie

Gendry se narodil v Králově Přístaviši a netušil, kdo je jeho otcem. Jeho matka pracovala jako číšnice v pivnici a zemřela, když byl Gendry ještě malý chlapec. Jediné, co si Gendry zapamatoval, bylo, že jeho matka měla blonďaté vlasy. Tobho Mott, mistr kovář přijal Gendryho do učení poté, co byl zaplacen neznámým lordem, který si přál zůstat v utajení. Tímto neznámým lordem by mohl být Varys.

 

Nedávné události

Když Eddard Stark v Králově Přístavišti vyšetřoval smrt lorda Jona Arryna, setkal se s několika lidmi, se kterými lord Arryn mluvil těsně předtím, než zemřel. Lord Stark navštívil také Gendryho. Ihned si všiml jeho nápadné podoby s králem Robertem, a zjistil, že Gendry je jeho bastardem. Eddard Stark poté řekl Tobhu Mottovi, že kdyby měl Gendry někdy zájem naučit se s mečem, má ho poslat za ním. Gendry se ukázal jako velmi slibný učedník. Sám si ukoval helmu ve tvaru býčí hlavy a odmítl ji lordu Eddardovi prodat.250px-gendry_by_henning.jpg

Po náhlé popravě lorda Starka byl Gendry poslán s Yorenem jako rekrut noční hlídky. Gendy cestoval na sever ve společnosti dalších třiceti rekrutů, včetně Aryi Stark, která byla v přestrojení za chlapce. Dalšími společníky byli Zelenoruký Lommy, Horký Koláč, Jaqen H’ghar, Rorge, Kousač a další. Nedaleko od Králova Přístaviště byla skupina zastavena Zlatými plášti z městské hlídky, kteří chtěli, aby jim Yoren vydal Gandryho, že si ho žádala královna Cersei. Yoren ho odmítl vydat a pomocí svých nových rekrutů Zlaté pláště zahnal.

Později byli rekruti nedaleko opuštěného města u Božího oka napadeni muži, vedenými serem Amorym Lorchem. Yoren byl v této potyčce zabit, ale Gendrymu, Arye Stark, Lommymu a Horkému Koláči se podařilo uprchnout. Když byl Gendry na průzkumu s Aryou, informoval ji o tom, že ví, že je dívka. Arya se zprvu bránila, ale nakonec se mu přiznala a odhalila mu svou skutečnou identitu. Gendry a jeho skupinka byla později odchycena serem Gregorem Cleganem, který se rozhodl ušetřit jeho život, díky jeho kovářskému vyučení. Sladký Raff zabil Lommyho a ostatní byli odvedeni do hradu Harrenhall. V Harrenhallu Gendry pracoval jako kovář. Když se Arya rozhodla z hradu utéct, vzala Gendryho a Horkého Koláče s sebou.

Když Arya, Gendry a Horký Koláč cestovali směrem k Řekotočí, byli odchyceni Bratrstvem bez znaků (Brotherhood without Banners). Gendry byl fascinován Thorosem z Myru a vyprávěním o blahu, které přináší Bratrsto a rozhodl se stát jeho členem. Gendry byl serem Bericem Dondarrionem pasován na rytíře a stal se tak „Rytířem Gendrym z Dutého Kopce“. Ve městečku Stoney Sept Gendry odmítl spát s prostitutkou jménem Bella.

Když byla Brienne z Tarthu na výpravě s cílem najít Sansu Stark, potkala Gendryho, v hostinci Na Rozcestí, kde pracoval jako kovář. Brienne byla ochromena jeho podobou s Renlym Baratheonem a zprvu si myslela, že je to opravdu on. Gendry později zachránil její život, když zabil Kousače, který ji napadl.