Jdi na obsah Jdi na menu

Brienne z Tarthu

19. 6. 2014

600px-house_tarth.pngBrienne z Tarthuhouse_stark.png506px-rainbow_guard.png

 

brienne_of_tarth.jpgBrienne, Panna z Tarthu nebo občas posměšně nazývána Brienne Kráska, je členkou rodu Tarthu. Je jediným žijícím potomkem a dědicem lorda Selwyna Tartha z Večeropadu.

 

Vzhled a charakter

Brienne má zřetelně neženský vzhled a na poměry v Západozemí je považována za extrémně neatraktivní. Je velmi vysoká, svalnatá, má plochou hruď, je nemotorná, má vlasy barvy slámy, široké a hrubé rysy a obličej posetý pihami. Její zuby jsou velmi nápadné a křivé a po zajetí skupinou mužů, kteří si říkají Brave Companions (Stateční Společníci) jí dva zuby chybí. Její ústa jsou široká, rty nateklé a její nos byl více než jednou zlomený. I Přes její celkovou ošklivost si Jaime Lannister všimnul jejích překvapivě pěkných modrých očí, které se při bitvě lesknou jistotou.

Brienne byla po většinu svého života terčem posměchu, opovržení, odmítnutí a - v nejlepším případě – lítosti. Když se snažila oblékat a chovat jako řádná dáma, setkala se s výsměchem a pohrdáním pro její neatraktivní vzhled a nedostatek ženských křivek. Když se otočila ke kariéře vhodnější pro její bojovnický talent, získala opět jen posměch a odpor k jejímu pohlaví, i přes její zjevné nadání pro boj.

Kvůli tomuto všemu má na rozdíl od jiných ženských válečnic (jako je například Dacey Mormont) velmi nízké sebevědomí. Brienne touží po uznání a respektu od ostatních a snadno dává lásku a oddanost těm několika málo lidem, kteří se k ní chovají hezky. Renly Baratheon, Catelyn Stark a Jaime Lannister jsou ti, kteří si tímto způsobem zajistili její služby a přátelství.

Brienne je tvrdohlavá, kritická, ale také upřímná, přímočará, věrná a odhodlaná. I když od většiny rytířů obdržela velmi nepříjemné zacházení, neustále naivně lpí na idealizovaném „rytířství“.

 

Historie

Brienne se narodila jako nejstarší dcera lorda Selwyna Tartha, lorda Večeropadu. Její matka zemřela, když byla tak malá, že si ji Brienne ani nepamatuje. Brienne měla jednoho staršího bratra, který se utopil, když mu bylo osm let, a dvě mladší sestry, které obě zemřely už v kolébce. Toto dělá z Brienne jediného potomka lorda Selwyna. Jediným řešením v zachování rodu je najít Brienne vhodného partnera. Vzhledem k její ošklivosti a povaze bojovníka byl tento úkol příliš těžký. Brienne měla vlastního učitele boje – sera Goodwina.

Její otec našel tři muže, kteří byli ochotni si Brienne vzít, hlavně díky bohatství Tarthu. Prvním snoubencem byl mladší syn lorda Bryena Carona. Potkali se pouze jednou, při příležitosti jejich zásnub, když bylo Brienne sedm a jemu deset let. O dva roky později její snoubenec i s rodiči a sestrami zemřel. Kdyby nebyl zemřel, vzali by se s Brienne v den, jejích třinácti let. Druhým snoubencem byl ser Ronnet Connington, který byl o šest let starší než Brienne. Rudý Ronnet dal Brienne růži, prohlásil, že to je to jediné, čeho se od něho dočká a zrušil zasnoubení. Třetím snoubencem byl ser Humfrey Wagstaff, který Brienne varoval, že po ní po svatbě bude vyžadovat, aby se chovala jako žena. Brienne mu na to odpověděla, že toto po ní bude moci chtít pouze muž, který ji dokáže porazit v souboji. Ser Humfrey tenkrát z Večeropadu odjel se třemi zlomenými kostmi a zrušeným zasnoubením.

Po této události lord Selwyn vzdal veškeré pokusy o Briennino další zasnoubení. Briennino jediné pozitivní setkání s mužem bylo, když jejich mladý lenní pán, Renly Baratheon navštívil ostrov Tarth. Brienne byla pověřena aby Renlyho provedla po ostrově. Renly se k ní choval hezky a ona se do něho zamilovala. Později lord Selwyn poslal Brienne do Bouřlivého Konce jako svěřenkyni.300px-chris_dien_brienne.jpg

 

Nedávné události

Když Renly Baratheon ve Vysoké Zahradě sám sebe prohlásil králem, Brienne se k němu přidala na cestu do Králova Přístaviště. V Renlyho táboře byla Brienne neustále terčem posměchu a někteří z mladých rytířů uzavírali sázky o to, kdo z nich bude první, který si vezme její panenství. Kdo ví, jak by vše dopadlo, kdyby lord Randyll Tarly nezakročil. Lord Tarly Brienne zachránil, ale také jí řekl, že už její pouhá přítomnost v táboře způsobuje problémy.

Později král Renly pořádal během cesty turnaj, při kterém se Brienne společně s dalšími 115 rytíři zúčastnila velkého melee. Nejen, že porazila i obávaného Lorase Tyrella (Rytíře Květin), ale i několik svých potencionálních nápadníků, kteří se jí do té doby posmívali. Jako svou cenu za výhru, požádala Brienne Renlyho, aby ji přijal do své Duhové gardy. Renly souhlasil a Brienne se stala Brienne Modrou.

Brienne byla přítomna při Renlyho neúspěšném vyjednávání se Stannisem a sloužila přitom s Lorasem Tyrellem jako jeho bodyguard. Druhého rána, když se Renly připravoval k bitvě, Brienne mu pomáhala obléknout jeho zbroj. Najednou se ale objevil mysteriózní stín, který tvarem a velikostí velmi připomínal Stannise, a Renlyho zabil. Brienne byla okamžitě obviněna z jeho vraždy, avšak přítomna byla i Catelyn Stark, která stín také viděla a okamžitě vzala Brienne pod svou ochranu a uprchla i s ní do kempu Robba Starka. Když obě dorazily do Řekotočí, Brienne chtěla jet zpět a Renlyho pomstít, avšak Catelyn ji přesvědčila, aby místo toho vstoupila do jejích služeb.

Když do Řekotočí dorazily zprávy o smrti Brana a Rickona, Catelyn tajně propustila Jaimeho Lannistera na svobodu, a poslala Brienne jako jeho doprovod a pověřila ji, aby dohlédla na to, aby k ní byly výměnou za Králokata její dcery, Sansa a Arya, bezpečně vráceny.

Brienne Jaimeho zručně bránila a dozvěděla se spoustu informací z jeho minulosti, o kterých jen málokdo v Západozemí ví. Tito dva si k sobě během cesty vybudovali jakýsi zdráhavý respekt. Když se Robb Stark dozvěděl o tom, že jeho matka Catelyn propustila Králokata, nechal je sledovat. Díky Brienninu plánu, naházet na pronásledující loď balvany, unikli. Později, mezi Duskendalem a Maidenpoolem byli napadeni bandity a jejich společník, Cleos Frey byl zabit. Jaime se poté snažil Brienne uprchnout a napadl ji, ovšem rok v zajetí způsobil to, že ji nebyl schopný přemoci.

Později byli Jaime s Brienne chyceni Vargem Hoatem a skupinou prodejných rytířů. Jeden z těchto mužů usekl Jaimemu jeho pravou ruku – ruku, ve které držel meč. Useknutou ruku mu přivázali na provázek a pověsili mu ji kolem krku. Brienne byla nucena čichat smrad z hnijící useknuté ruky, jelikož byla přivázána čelem k Jaimemu a oba byli posazeni na jednoho koně. Jaime byl zoufalý z toho, že s jeho pravou rukou ztratil i smysl svého života, jelikož vše co uměl, bylo bojovat. Brienne ho ale přesvědčila o tom, že existují i další věci, pro které stojí za to žít, například pomsta. Jaime naoplátku zachránil Brienne před znásilněním tím, že namluvil prodejným rytířům, že briennin otec Selwyn Tarth je velmi bohatý a určitě bude ochoten zaplatit za ni obrovské výkupné.

V Harrenhalu Jaime s Brienne sdíleli koupel a Jaime ji odhalil několik svých tajemství, například celý příběh o tom, jak to bylo v den vyplenění Králova Přístaviště. Lord Roose Bolton následně propustil Jaimeho, ale Brienne nechav Harrenhalu, jako trofej Varga Hoata. Jaime 350px-marc_simonetti_bear_brienne_jaime.jpgsice odjel a nechal ji tam, avšak zanedlouho se pro Brienne vrátil, a už podruhé ji zachránil.

Poté, co společně dorazili do Králova Přístaviště, byla Brienne odchycena serem Lorasem Tyrellem, který ji obvinil z vraždy Renlyho Baratheona. Jaime Lorasovi přikázal, aby ji nechal na pokoji a zachránil ji tak potřetí.

Po Catelynině smrti na Krvavé svatbě, daroval Jaime Brienne svůj meč, ukutý z Valyrijského meče Eddarda Starka, kterému Brienne dala jméno Oathkeeper, a poslal ji najít Sansu Stark a ochránit ji, jak to slíbila lady Catelyn. Kromě meče jí dal také zbrusu novou zbroj, koně, dva měšce mincí a dopis podepsaný novým králem, Tommenem, který měl sloužit k její ochraně.

Brienne začala s hledáním Sansy Stark v Duskendale, kde se k ní připojil bývalý panoš Tyriona Lannistera, Podrick Payne. Jejich další zastávka byla v Maidenpool, kam se dostali díky nechtěné pomoci sera Hyla Hunta, jednoho z rytířů, kteří se jí v Renlyho kempu posmívali. V Maidenpoolu narazili na lorda Randylla tarlyho, který je vyslechl a neochotně jim dovolil pokračovat v cestě. V krčmě se poté Brienne s Podrickem setkali s podivným chlápkem, Dickem Crabbem, o kterém si Brienne myslí, že by to mohl být ser Dontos Hollard, v jehož společnosti byla Sansa naposledy viděna. Trio poté cestovalo přes Crackclaw Point až do Whispers, kde stálo bývalé sídlo předchůdců sera Crabba. V těchto místech byla skupinka napadena rytíři, kteří si říkali Brave Companions (Stateční Společníci) a ser Crabb byl zabit. Brienne následně zabila všechny Statečné Společníky. Po tomto souboji se k Brienne a Podrickovi připojil i ser Hyle Hunt, který je celou cestu z Maidenpoolu tajně pronásledoval.

Brinne poslechla rady sera Hyla Hunta a zamířila zpět do Říčních krajin a pokusila se najít Sandora Clegana, který byl viděn po boku Aryi Stark. V Maidenpoolu se k nim do skupinky přidal septon Meribald a doprovodil je do Saltpans. Poté Brienne se svou skupinkou navštívila nedaleký Tichý ostrov, kde se dozvěděla, že Sandor Clegane je mrtvý.

Na křižovatce, vedle Trojzubce Brienne bojovala s další skupinkou Statečných Společníků, vedených Rorgem, který se vydával za Clegana, zatímco plenil vesničky v Říčních krajinách a znásilňoval ženy. Brinne se sice podařilo Rorga zabít, ale byla vážně zraněna mužem, zvaným Kousač, který jí ukousl dost veliké množství masa z její tváře. Poté, co ji Gendry zachránil před Kousačem, byla Brienne zajata muži z Brotherhood without Banners (Bratrstvo bez znaku).

Nemrtvá Catelyn Stark, která nyní pod jménem „Lady Stoneheart“ velela tomuto bratrstvu, nevěřila Brienne její příběh o tom, že hledá Sansu, aby ji mohla ochránit a prohlásila o ní, že ji zradila a přidala se na stranu Lannisterů. Brienne tvrdila opak, a tak jí Lady Stoneheart dala na výběr – buď zemře, nebo jí donese hlavu Jaimeho Lannistera. Brienne jí informovala o tom, že se Jaime změnil a raději se rozhodla zemřít. Avšak když byl nejprve oběšen její společník, Podrick Payne, vykřikla jedno jediné slovo, které jí zachránilo život. (Slovo je neznámé)

Později se Brienne letmo objevila v Pennytree, kde se setkala s Jaimem Lannisterem. Následně Jaimeho požádala, aby jí pomohl zachránit Sansu Stark, kterou údajně našla ve společnosti Sandora Clegana a tvrdila, že jsou den jízdy odtamtud. Naléhala ale, že Jaime s ní musí jet sám, jinak prý Clegane Sansu zabije. Tento scénář zní ale dost nesmyslně, neboť Sansa byla naposledy viděna v Údolí Arryn a Clegane je dávno mrtvý.