Jdi na obsah Jdi na menu

Elia Martell

24. 6. 2014

462px-house_martell.pngElia Martell561px-house_targaryen_crest.png

 

 

300px-elia_martell_by_daenerys_mod.jpgElia Martell (257AL – 283AL) byla Dornská princezna. Vdala se za korunního prince, Rhaegara Targaryena a porodila mu dvě děti – princeznu Rhaenys a prince Aegona. Elia byla zavražděna serem Gregorem Cleganem během vyplenění Králova Přístaviště.

 

Charakter a vzhled

Říká se, že Elia byla velmi krásná a měla typický dornský vzhled – tmavé vlasy, černé oči a olivovou pleť. Podle sera Barristana se ale v kráse nikdy nemohla rovnat své společnici – Ashaře Dayne, vedle které prý vypadala jako děvečka z kuchyně. Elia byla něžná, hodná a laskavá dáma, ale křehká kvůli svému zdraví. Podle sera Barristana byla vlídná, chytrá a měla smysl pro humor.

 

Mládí

Elia Martell byla čtvrtým potomkem a jedinou dcerou úřadující Princezny Dorne. Jména jejich rodičů nejsou v knize zmíněna. Během dětství si byla velmi blízká se svým mladším bratrem, Oberynem Martellem. Když se Elia stala dost starou na vdávání, vzala ji a Oberyna jejich matka na cestu po Sedmi královstvích, za účelem nalezení vhodných partnerů pro oba dva. Mezi místa, která navštívili patří: Starfall, Arbor, Oldtown, Shield Islands, Crakehall a nakonec Casterlyova Skála. Většinou kvůli chování svého bratra, Oberyna Elia odmítla všechny své nápadníky. Dokonce i Baelora Hightowera, který se jí velmi líbil. Jenže jednou si Baelor před Eliou a Oberynem uprdl a Oberyn ho od té doby nazýval Baelor Kazivzdoušek, což zapříčinilo, že se na něho Elia nedokázala podívat aniž by se mu smála.

Eliina matka, která byla dobrou přítelkyní s lady Joannou Lannister poté přivedla Oberyna s Eliou do Casterlyovy Skály s myšlenkou spojit jejich rody svatbou Oberyna a Eliy s Joanninými dvojčaty – Cersei a Jaimem. Bohužel, lady Joanna zemřela během jejich cesty při porodu Tyriona Lannistera a když Martellové dorazili, lord Tywin její nabídku odmítl. Řekl, že Cersei se jednou vdá za korunního prince Rhaegara a když se Dornská princezna zeptala na Jaimeho, nabídl Tywin místo něho k sňatku raději Tyriona, což Martellové brali jako urážku.

 

Svatba

Eliina matka byla později schopná domluvit Elie sňatek s korunním princem, Rhaegarem Targaryenem. Rhaegar s Eliou měli dvě děti – princeznu Rhaenys a prince Aegona. Jejich manželství bylo celkem šťastné, když v něm poněkud chyběla zamilovanost. Eliino zdraví, které vždy bylo problematické, zůstalo po celou dobu dost křehké. Daenerys se později ptala sera Barristana, jestli byl Rhaegar do Eliy zamilovaný a ser Barristan odpověděl: „Princezna Elia byla dobrá žena. Byla laskavá a chytrá, měla dobré srdce a smysl pro humor. Vím, že princ do ní zcela určitě zamilovaný byl.“

Jon Connington jednou prohlásil, že Elia byla po porodu princezny Rhaenys šest měsíců upoutána na lůžko a při porodu prince Aegona málem zemřela. Maester poté princi Rhaegarovi sdělil, že Elia nebude moci mít žádné další děti.250px-denkata5698_rhaegar_elia_goodbye.jpg

 

Smrt

Na turnaji v Harrenhallu Eliin manžel, Rhaegar potkal mladou lady Lyannu Stark a očividně se do ní zamiloval. Rhaegar tento turnaj vyhrál a korunoval Lyannu královnou lásky a krásy přímo před Eliinýma očima. Eliina reakce na tuto událost je neznámá. O rok později Rhaegar buď Lyannu unesl, nebo spolu utekli, což vyvolalo Robertovu rebelii. Podle Viseryse Targaryena Rhaegar prostě nebyl spokojen se svým manželstvím.

Během války byl Rhaegar zabit lordem Robertem Baratheonem v Bitvě u Trojzubce (Battle of Trident). Rhaegarův otec, král Aerys II poté poslal svou manželku, královnu Rhaellu s princem Viserysem do Dračího Kamene. Eliu s jejími dětmi si ale ponechal u sebe v Králově Přístavišti, aby zajistil, že se Dorne nepřipojí k rebelům.

Po Bitvě u Trojzubce ustoupily zbytky Rhaegarovy armády zpět ke Královu Přístavišti. Robert Baratheon byl zraněn a nebyl schopen je dohnat a rozprášit, ale pověřil tímto úkolem Eddarda Starka. Eddard očekával, že až dojede do Králova Přístaviště, brány budou zavřené a Aerys s několika zbylými loajalisty bude vést obranný útok. Do města se Eddard dostal ve chvíli, kdy bylo město vypleněno sílami Tywina Lannistera a král Aerys mrtvý. Po většinu času rebelie byli Lannisterové neutrální a projevili se až ke konci, kdy už bylo o výsledku defakto rozhodnuto. Tywin si myslel, že je nezbytné dokázat Robertovi svou loajalitu a nechal své muže zabít princeznu Eliu a její dvě malé děti. Tywin později prohlásil, že mužům přikázal zabít pouze děti a o Elie se nezmínil. Oberyn Martell si ale myslí, že ji nechal zabít naschvál, jako pomstu za to, že se za Rhaegara vdala ona a ne jeho dcera, Cersei.

Eliina dcera, Rhaenys byla zabita serem Amorym Lorchem poté, co vyrazil dveře. Vytáhl ji, kříčící, z pod Rhaegarovy postele a více než padesátkrát jí bodnul nožem, zatímco její matka, Elia byla brutálně znásilněna a následně zavražděna serem Gregorem Cleganem. Malému Aegonovi ser Gregor rozdrtil hlavu o zeď.

 

Následky Eliiny smrti

250px-elias_last_moments.jpgEliino tělo, stejně jako těla jejích dětí, bylo následně zabaleno do Lannisterské vlajky a přehdozeno před nového krále, Roberta. Eddard Stark byl tímto činem velice znechucen a byl do konce života myšlenkou na Eliu a její děti pronásledován. Nicméně, Robert Baratheon byl za tento Tywinův čin ve skutečnosti rád.

Martellové byli smrtí princezny a jejích dětí rozzuřeni. Oberyn Martell plánoval pokračovat ve válce a na trůn dosadit mladého prince, Viseryse Targaryena, kterému se s jeho sestrou, Daenerys podařilo utéct do exilu. Nicméně, Doran Martell, mu zakázal vést válku, poněvadž věděl, že Dorne není tak silné, aby mohlo Roberta porazit.

 

Nedávné události

Když je Tyrion Lannister u soudu za údajnou vraždu Joffreyho Baratheona a potřebuje šampiona, dornský princ, Oberyn Martell se nabídl, že za něho bude bojovat, jelikož jeho protivníkem byl jmenován ser Gregor Clegane, který zabil princeznu Eliu. Oberyn sera Gregora poranil natolik, že ser Gregor později zemřel, ale ovšem až poté, co se mu podařilo Oberyna zabít.