Jdi na obsah Jdi na menu

Tommen Baratheon

3. 6. 2014

joffrey_sigil_coat.pngTommen Baratheonjoffrey_sigil_coat.png

 

300px-king_tommen.jpgPrinc Tommen Baretheon je v Sedmi královstvích známý jako nejmladší potomek krále Roberta Baratheona a královny Cersei Lannister. Je členem královské rodiny Baratheonů z Králova Přístaviště a má dva starší sourozence – Joffreyho a Myrcellu.

 

Vzhled a osobnost

Tommen je buclatý, blonďatý chlapec, kterému je při návštěvě Zimohradu sedm let. Na rozdíl od Joffreyho je považován za dobrosrdečného a veselého chlapce, který se snaží dělat svým rodičům radost. Ačkoli nemá tak silnou vůli jako jeho bratr Joffrey, většina lidí si o něm myslí, že by byl lepším následníkem trůnu, než je Joffrey.

 

Dětství

Tommen byl spolu se svými sourozenci vychováván v Králově Přístavišti. Jednou adoptoval malého kolouška a velmi starostlivě se o něho staral, ale Joffrey ho zabil a stáhl z kůže. Je také známo, že Joffrey Tommena šikanoval.

 

Nedávné události

Tommen je součástí královské skupiny, která po smrti Jona Arryna navštěvuje Zimohrad. Na Zimohradu spolu Tommen s Branem Starkem soupeří a používají přitom dřevěné meče. Později v Králově Přístavišti Eddard Stark zjistí, že Tommen, Joffrey a Myrcella nejsou dětmi Roberta Baratheona, ale královnina bratra Jaimeho. Tommen je přítomen v trůnním sále, když Eddard o svém poznatku konfrontuje královnu Cersei.

Před začátkem Bitvy u Černovody se Cersei rozhodne poslat Tommena do bezpečí na hrad Růženín, pod ochranu lorda Gylese Rosbyho. Nicméně, Tommenův strýc Tyrion, který v té době slouží jako pobočník krále, pošle rytíře Jacelyna Bywatera, aby získal lorda Rosbyho na Tyrionovu stranu. Tyrion pak Cersei vyhrožuje, že cokoliv se stane Alayaye, prostitutce, kterou Cersei zajala pod falešnou domněnkou, že se jedná o Tyrionovu osobní společnici, se stane i Tommenovi. Po válce je Tommen dopraven zpět do Králova Přístaviště.

Alester Florent, který pracuje jako pobočník Stannise Baratheona, se pokusí urovnat napjaté vztahy mezi královským dvorem a Stannisem Baratheonem tím, že nabídne Stannisovu dceru Shireen k sňatku s Tommenem. Jeho plány se ovšem nevyplnily.

Po Joffreyho smrti je Tommen korunován králem a ožení se s Joffreyho snoubenkou Margaery Tyrell.

Po smrti Tywina Lannistera Tommen vystupuje jako král a za hlavního poradce má svou matku Cersei. Tommenovou oblíbenou „královskou“ činností je zapečeťovávání královských dopisů. Cersei pracuje s jeho tichou a tvárnou povahou a má defakto kontrolu nad celým královstvím. Nicméně po svatbě s Margaery Tyrell začíná Margaery Tommena ovlivňovat, což se Cersei nezamlouvá. Margery věnuje Tommenovi tři koťata. Tommen také projevuje zájem o rytířská klání a reaguje hněvem na Cersein nesouhlas s jeho rozhodnutím, jmenovat Margaeřina bratra Lorase členem královské gardy a svým osobním strážcem. Ironií je, že pokaždé, když se Tommen rozhodně odporovat své matce, je ser Boros Blout donucen mlátit Tommenova otloukánka Peta, dokud mu neteče krev z obou tváří. 200px-tommen_sketch.jpg

Po Cerseinu zatčení za velezradu a cizoložství Tommen pokračuje ve funkci krále Sedmi království. Svým poučníkem jmenuje svého prastrýce Kevana Lannistera.

Kevan ukrývá Tommena v Rudé Baště, když Cersei vykonává svůj nahý pochod ulicemi Králova Přístaviště, a prohlásí, že žádný syn by takto svou matku neměl vidět.

Při večeři se svou nově propuštěnou matkou a prastrýcem Kevanem, oba baví příběhy o svých koťatech. Kevan si o Tommenovi myslí, že je hodný chlapec.