Jdi na obsah Jdi na menu

Robert Arryn

22. 6. 2014

559px-house_arryn.pngRobert Arryn559px-house_arryn.png

 

robert_arryn.jpgRobert Arryn, také známý pod přezdívkou Sladký Robin (Sweetrobin) je jediným synem lorda Jona Arryna a jeho ženy, lady Lysy Tully. Je to nemocný, ufňukaný, otravný a velmi rozmazlený šestiletý chlapec. V současné době slouží jako lord Orlího Hnízda a ochránce Údolí Arryn. Své jméno dostal po králi Robertu Baratheonovi.

 

Vzhled a charakter

Robert je malý a bledý chlapec s hnědými vlasy a velikýma očima. Po smrti jeho matky si odmítá nechat ostříhat vlasy, takže je má velice dlouhé.

Robert je postižen nemocí, která mu způsobuje časté záchvaty třesavky. Jeho maester ho velmi často vyšetřuje a během záchvatů mu podává léky proti bolesti, které jsou ve velkém množství jedovaté. Robert je intelektuálně i fyzicky zakrnělý a ve svých šesti letech stále pije mléko z matčiných prsou.

 

Nedávné události

Po smrti jeho otce, Jona Arryna se Robert stal lordem Údolí Arryn, ale titul ochránce východu, který taktéž náležel jeho otci, místo něho převzal Jaime Lannister. Ještě před Jonovou smrtí lord Tywin Lannister přišel s nápadem, aby byl Robert poslán jako svěřenec do Casterlyovy Skály. Eddard Stark si později uvědomil, že Tywin chtěl Roberta využít jako rukojmí. Robert Baratheon plánoval přijmout tuto nabídku, ale Lysa Arryn ještě před uskutečněním pláchla i s Robertem do Orlího Hnízda.

Robertova matka, Lysa poté vládla Údolí Arryn jako regentka v Robertově jméně, ale ani se nepokusila Roberta vzdělávat v politice. Robert byl později přítomen při soudu Tyriona Lannistera, který byl obviněn z pokusu o vraždu Robertova bratrance, Brana Starka. Robert byl velmi rozhozen, když Tyrionův šampion, Bronn, porazil lorda Vardise Egena z Údolí, poněvadž už se těšil, jak nechá lorda Tyriona „letět“ Měsíčními dveřmi.

Později Robert použil svou panenku ke zničení stavby ze sněhu, kterou postavila jeho sestřenice, Sansa Stark, která se v té době vydávala za bastardní dceru lorda Baelishe – Alayne Kámen. Sansa se na Roberta naštvala a rozbila jeho panenku, což Robertovi způsobilo obrovský záchvat třesavky. Lord Tywin Lannister později Robertovi navrátil jeho titul ochránce východu.

Po smrti Robertovy matky lord Petyr Baelish díky krátkému manželství s lady Lysou přebral její pozici regenta a vládl Údolí v Robertově jméně. Někteří z lordů v Údolí byli s tímto rozhodnutím nespokojeni a podepsali protest, ve kterém se snažili lorda Baelishe vyhostit a sami chtěli vládnout Údolí.  Říkali si „Lordi Deklaranti“.

Robert se po smrti Lysy stal ještě více emocionálně nevyrovnaným a stal se prakticky závislým na své sestřenici, Sanse, kterou považoval za náhradní matku. Lord Baelish navrhl maestru Colemonovi, který Roberta ošetřoval, aby mu během záchvatů podával Sladký spánek (Sweetsleep), avšak maester Colemon z toho měl strach a tvrdil, že jeho časté užívání je pro Roberta příliš nebezpečné.