Jdi na obsah Jdi na menu

Shireen Baratheon

17. 6. 2014

stannis_sigil_coat.pngShireen Baratheonstannis_sigil_coat.png

 

sara_biddle_shireen_baratheon.jpgShireen je jediným potomkem lorda Stannise Baratheona a lady Selyse Florent.

 

Vzhled a charakter

O Shireen se říká, že je to velmi milá a chytrá dívka, ovšem není moc hezká. Má modré oči a podědila otcovu vyčnívající čelist a matčiny veliké uši. Kvůli šedému lupusu má polovinu obličeje a skoro celý krk pokrytý tvrdou šedo-černou mrtvou kůží. Je jí devět let.

 

Historie

Když byla Shireen miminko, utrpěla infekci, zvanou šedý lupus, na kterou tenkrát málem zemřela. Tato infekce zanechala levou část jejího obličeje a krku pokryté šedo-černou ztvrdlou, šupinatou, mrtvou kůží.

Jako dcera a dědic Stannise Baratheona žije se svou rodinou v Dračím Kameni a je vyučována maestrem Cressenem. Obvykle je vídána ve společnosti blázna Strakoše, jejich šíleného šaška, kterého Shireen nazývá Patches, a který ji svým chováním občas děsí.300px-patchface.jpg

 

Nedávné události

Shireen společně s otcem a matkou žije v Dračím Kameni a maester Cressen o ní prohlašuje, že je to smutně vypadající dítě.

Jako odplatu za to, že Stannis rozeslal po Sedmi královstvích informaci o tom, že Joffrey, Myrcella a Tommen nejsou děti jeho bratra, Roberta, ale bastardi Jaimeho Lannistera, si v Králově Přístavišti vymysleli historku o tom, že Shireen není Stannisova. Tyrion Lannister navrhuje prohlásit, že Shireen je dítě Selyse a Axella Florenta, vzhledem k jejím velkým uším. Petyr Baelish ale Tyriona přebil tím, že si vymyslel mnohem šťavnatější příběh o tom, že Shireen je dítě Strakoše a Selyse Florent, kvůli jejich podobně kropenaté tváři a skutečnosti, že si jsou velmi blízcí. Tato pomluva, kterou Cersei velmi podporuje, byla šířena přes Malíčkovy bordely a díky Varysovi i v hospodách a obchodech s hrnci.

Shireen si v Aegonových zahradách často hrála se svým bratrancem, Edricem Bouří a začala ho mít velmi ráda. Ser Davos poznamenal, že vedle Edrica vypadá Shireen o mnoho šťastnější.

Když Stannisova armáda odjíždí na Zeď, Shireen je se svou matkou poslána do Východní hlídky u moře.

Nakonec je Shireen se Selyse přestěhována do Černého hradu, kde dívku velmi zaujal obr Wun Wun. Val se Shireen bojí, kvůli jejímu znetvořenému obličeji a svěřuje se lordu veliteli Noční hlídky Jonu Sněhovi, s tím, že Shireen není čisté dítě a měla by být zabita. Jon je rád, že toto prohlášení neslyšel nikdo z královniných mužů.