Jdi na obsah Jdi na menu

Arthur Dayne

25. 6. 2014

dayne_coat_sigil.pngArthur Daynekingsguard.png

 

300px-ser_arthur_dayne_by_henning.jpgSer Arthur Dayne, také známý pod přezdívkou Sword of the Morning (Meč Jitra), byl slavným a legendárním rytířem Královské gardy krále Aeryse II Targaryena. Byl také nejbližším přítelem prince Rhaegara a bratrem lady Ashary Dayne. Lord Edric Dayne je Arthurův synovec.

 

Historie

Arthur vlastnil meč Úsvit, který nosil přehozený přes záda. K jeho úspěchům patří například vítězství v bitvě u Královského lesa. Obyvatelé Královského lesa ho měli rádi a poskytovali mu nezbytné zásoby. Ke konci bitvy Arthur zabil Usmívajícího se rytíře (Smiling knight) v bitvě muž proti muži a tím ukončil rebelii bratrstva. To tomto vítězství ser Arthur pasoval mladého Jaimeho Lannistera na rytíře, za jeho odvahu v bitvě. Jaime Lannister se později stal Arthurovým kolegou v Královské gardě.

Na turnaji v Bouřlivém Konci ser Artur zlomil dvanáct kopí při zápolení s princem Rhaegarem, ale nakonec prohrál. Při turnaji v Harrenhallu ho Rhaegar porazil znovu. Nějaký čas po tom Arthur a ser Oswell Whent pomohli princi Rhaegarovi unést lady Lyannu Stark. Během povstání, které následovalo byl lord velitel Královské gardy, ser Gerold Hightower poslán do Dorne, aby nalezl prince Rhaegara. Jelikož se situace v Králově Přístavišti vymykala králi Aerysovi z rukou, Rhaegar odjel do války a sera Arthura Dayna, sera Gerolda Hightowera a sera Oswella Whenta zanechal v Tower of Joy, aby hlídali lady Lyannu.

Arthur později zemřel v bitvě proti Eddardu Starkovi a jeho šesti společníkům, kteří přijeli Lyannu Stark osvobodit. Bran Stark si vzpomíná, že mu jeho otec vyprávěl o tom, že ser Arthur Dayne byl nejčestnější a nejlepší rytíř, kterého kdy viděl, a že nebýt Howlanda Reeda, byl by ho ser Arthur dozajista zabil. Podle lady Catelyn Tully byl ser Arthur Dayne nejnebezpečnějším rytířem královské gardy.

Ser Arthur byl nejen velmi zkušený bojovník, ale také čestný muž a pravý rytíř. Eddard Stark, Jaime Lannister, ser Barristan Selmy i Viserys Targaryen na sera Arthura vzpomínají s naprostým respektem. Lord Eddard po té události v Tower of Joy okamžitě odjel do hradu Starfall a navrátil lady Ashaře Dayne Arthurův meč, Úsvit.