Jdi na obsah Jdi na menu

Rhaella Targaryen

24. 6. 2014

561px-house_targaryen_crest.pngRhaella Targaryen561px-house_targaryen_crest.png

 

rhaella_targaryen.jpgRhaella Targaryen byla sestrou, manželkou a královnou krále Aeryse II Targaryena a dcerou krále Jehaeryse II Targaryena. Její dědeček byl král Aegon V Targaryen. Rhaella porodila tři děti – prince Rhaegara, prince Viseryse a nakonec princeznu Daenerys, po jejímž porodu zemřela.

 

Mládí

Podle sera Barristana Selmyho byla Rhaella ve svém mládí ještě před zasnoubením se svým bratrem, zamilovaná do rytíře, sera Bonifera Hastyho. Seru Boniferovi se podařilo vyhrát turnaj a korunoval princeznu Rhaellu královnou lásky a krásy. Jejich láska byla vášnivá, ale neuskutečnitelná, jelikož ser Bonifer pocházel z příliš malého a nevýznamného rodu na to, aby mohl být potencionálním nápadníkem Targaryenské princezny.

Když byla Rhaella stále princeznou, jejími společnicemi byly Joanna Lannister a matka dornského prince, Dorana Martella.

 

Svatba s bratrem

Na příkaz jejich otce, krále Jehaeryse II Targaryena si Rhaella vzala za manžela svého bratra, Aeryse. Jehaerys byl ovlivněn proroctvím jedné lesní čarodějnice, která předpověděla, že z jejich linie se narodí „princ, který byl slíben“. Podle sera Barristana mezi těmito dvěma nikdy nebyla láska.

Ve stejný den, kdy v tragédii u Summerhallu zemřel její dědeček a jeho nejstarší syn a dědic, princ Duncan, Rhaella porodila prvního syna, prince Rhaegara a Aerys se stal korunním princem.

 

Pozdější léta

V pozdějších letech, když Aerys pomalu „šílel“, začal královnu Rhaellu sexuálně zneužívat. Spal s ní pouze tehdy, pokud ten den viděl někoho uhořet zaživa.2013-10-08_20-20-36--50_149_171_156--lotr-hobbit-doll.jpg

Při poslední příležitosti, kdy spolu Aerys s Rhaellou něco měli, než byla poslána do Dračího Kamene, aby s malým Viserysem unikla nadcházejícímu obležení Králova Přístaviště, stál před jejím pokojem stráž ser Jaime Lannister. Jaime slyšel královnu přes dveře řvát a naříkat a chtěl vejít dovnitř a před králem ji ochránit, jenže ser Darry, který ten večer s Jaimem hlídal její komnatu, mu řekl, že sice mají za úkol královnu chránit, ale ne před králem. Rhaelliny služebné druhý den viděly škrábance, modřiny a kousance po celém jejím těle.

Podle sera Barristana se Rhaella ze všech sil snažila ochránit prince Viseryse před vlivem jeho otce, a pokoušela se o to, aby si ani nevšiml toho, že jeho otec pomalu ztrácí rozum.

 

Evakuace do Dračího Kamene

Poté, co rebelové vyhráli Bitvu u Trojzubce (Battle of Trident) ve které mimo jiné zabili Rhaellina nejstaršího syna, Rhaegara, byla Rhaella s Viserysem poslána do Dračího Kamene, aby se vyhnula obležení Králova Přístaviště. V té době byla Rhaella v časném stádiu těhotenství.

 

Smrt

Rhaella strávila celou dobu svého třetího těhotenství v Dračím Kameni. Devět měsíců po útěku z Králova Přístaviště se jí narodila princezna, Daenerys, zrovna když venku zuřila neuvěřitelná bouře. Rhaella zanedlouho po porodu zemřela na porodní komplikace. Rhaelliny přeživší děti – Viserys a Daenerys zdědil její korunu, kterou byli později nuceni prodat, aby byli schopni v exilu ve Svobodných městech vůbec přežít.