Jdi na obsah Jdi na menu

Selyse Florent

9. 6. 2015

50px-house_florent.pngSelyse Florent50px-stannis_sigil_coat.png

 

 

Selyse Florent, také známá pod jménem Selyse Baratheon je ženou lorda Stannise Baratheona a lady Dračího Kamene. Selyse je vášnivou vyznavačkou R’hllora a zastánkyní Melisandry.

 

 

250px-selyse_florent_baratheon1.jpgVzhled a charakter

Selyse je nepříliš atraktivní ženou. Je stejně vysoká jako její manžel, hubená a má příliš veliké uši, což je typickým znakem Florentů. Má světlé oči, ostrý nos a na horním rtu jí rostou tmavé chloupky, takže vypadá, jako kdyby měla knírek. Její ústa jsou přísná a její hlas přímo bičující.

Selyse je provdána za Stannise Baratheona, ale je to lásku postrádající manželství. Jeden pro druhého chovají jen velmi málo citu. Mají spolu jedinou dceru, Shireen, která trpí šedým lupusem.

 

 

Historie

Svatba Selyse a Stannise proběhla v roce 287 po Aegonově vylodění. Během jejich svatební noci Stannisův bratr, Robert defloroval Selysinu sestřenici, Delenu Florent, na jejich svatebním loži. Delena později porodila Robertova bastarda, Edrica. Selyse později prohlásila, že právě to je důvod, proč se Stannisem nemohou mít syna.

Stannis ze své ženy není příliš nadšený. Spí spolu jen vzácně a i přes veškeré snažení spolu nemají žádného syna, pouze smutnou a nemocnou dceru, Shireen.

Nějakou dobu před Válkou Pěti Králů lord Varys informoval Malou radu o tom, že Selyse se spřáhla s nějakou rudou kněžkou.

 

 

Nedávné události

Když Melisandra přísahala věrnost Stannisovi, stala se ze Selyse její nejvěrnější spojenkyně a okamžitě začala uznávat Pána Světla – boha R’hllora. Potom, co si Stannis nárokoval trůn pro sebe, stala se Selyse jeho královnou. Ti ze Stannisových vojáků, kteří začali vyznávat R’hllora, si říkali „Královnini muži“.

Aby Joffreyho Malá rada Stannise pomluvila, vymysleli si historku o tom, že Shireen je není Stannisovou dcerou, ale že ji královna Selyse má s jejich šaškem, Strakošem.

Když Stannis odjel vyjednávat s Renlym do Bouřlivého konce, zůstala Selyse se svým strýcem, Axelem, v Dračím Kameni. Poté, co byl Renly zavražděn, začal Stannis více věřit v Pána Světla a i Selysina rodina přešla na jeho stranu. Selysin bratr, Imry Florent se stal velitelem Stannisovy flotily. Jejich víra byla ale dost pochroumána ve chvíli, kdy byl Stannis poražen v bitvě u Černovody.

Po bitvě u Černovody se Stannis se zbývajícími vojáky vrátil do Dračího Kamene, kde se na jistý čas úplně uzavřel do sebe a s nikým nekomunikoval. Mezitím Selyse za pomoci svého strýce, lorda Alestera Florenta řídila jejich královský dvůr. Později byl ale lord Alester zavřen pro zradu.

Selyse pomáhala Melisandře přesvědčit Stannise, aby obětoval Robertova bastarda, Edrica Bouři bohu Světla. Melisandra tvrdila, že když Stannis Edrica obětuje, kamenný drak na hradbách Dračího kamene ožije. Stannisův nový pobočník, ser Davos Mořský nechal Edrica odvézt do Svobodných měst ještě předtím, než k tomu mohlo dojít. Davos radil Stannisovi, aby se vydal raději na sever, kde hrozilo opravdové nebezpečí od Bílých Chodců. Stannis souhlasil a spolu se Selyse, Shireen a zbytkem svých mužů zamířil na Zeď. Selyse a Shireen nechal ve Východní hlídce u moře a sám zamířil do Černého hradu, aby ho pomohl ochránit před invazí Divokých.

Selyse byla nespokojená se svým pobytem ve Východní hlídce. Vyžadovala přestěhování do Nightfortu, který byl po opravě přislíben Stannisovi.  Když bylo oznámeno, že Nightford už je obyvatelný, vyrazila Selyse se Shireen, svými dvorními dámami a padesáti muži do Černého hradu. Tam jí byla dána komnata v Královské věži. Lord velitel Noční hlídky, Jon Snow si o Selyse myslel, že ohnivá koruna, kterou nosí, je jediným teplem kterým královna disponuje.

Selyse domluvila sňatky třem dcerám Gerricka Kingsblooda. Jednu z nich si měl vzít její strýc, Axel Florent, druhou ser Brus Buckler a třetí ser Malegorn z Redpoolu. Selyse tvrdila, že Gerrick je pravým králem za Zdí. Také chtěla, aby si Val vzala sera Patreka z Královské Hory, ale to nevyšlo.