Jdi na obsah Jdi na menu

Mance Nájezdník

4. 6. 2015

50px-minigdn.pngMance Nájezdník50px-minigdn.png

 

 

Mance Nájezdník kdysi býval mužem Noční hlídky, ale pak porušil svou přísahu a mance_rayder.jpgstal se divokým. Díky svým extrémním ovlivňovacím schopnostem se stal „králem za Zdí“.

 

 

Vzhled a charakter

Mance je střední výšky, má dlouhé nohy a je hubený. Disponuje širokým hrudníkem a rameny, má ostře řezané rysy v obličeji, hnědé oči a tmavé vlasy, které jsou již značně prošedivělé. Je to všedně vyhlížející muž ve středních letech s velikým zájmem o hudbu.

 

 

Historie

Potom, co bylo několik divokých nájezdníků popraveno muži Noční hlídky, Mance, coby divoké dítě byl odvlečen do Černého hradu a vychováván tak, aby se stal jedním z nich. Když jel lord velitel Qorgyle na návštěvu za Eddardem Starkem na Zimohrad, vzal s sebou Mance Nájezdníka, který zde potkal mladičké chlapce – Robba Starka a Jona Sněha.

Mance byl po většinu svého života loajálním mužem Noční hlídky, až do chvíle, kdy byl při průzkumu zraněn Stínokočkou a následně ošetřován divokou ženou. Zatímco se Mance zotavoval, žena spravila jeho roztrhaný plášť a dala na něj záplaty z červené látky. Když se Mance vrátil do Stínové věže, ser Denis Mallister mu přikázal, aby se převlékl, do řádné uniformy muže Noční hlídky. Tato malichernost Mance přesvědčila o tom, že tohle není život, který chce žít a tak opustil Stínovou věž a přidal se k divokým.

 

 

Nedávné události

Povídá se, že když Mance Nájezdník zjistil, že na Zimohrad přijede král Robert Baratheon, řekl si, že si to nemůže nechat ujít. Přelezl Zeď, v Daru si koupil koně a pod falešnou identitou hudebníka se dostal na hostinu, kde celý večer hrál na loutnu. Jeho přítomnost na hostině zůstala utajena, jelikož Eddard si ho zřejmě z jeho poslední návštěvy nepamatoval a Benjen Stark o něm sice slyšel, ale nikdy se s ním osobně nesetkal, jelikož v Noční hlídce sloužil pouhých pár let. Po návratu za Zeď se Mance seznámil se svou budoucí ženou, Dallou.

Mance se zavázal k monumentálnímu a téměř nemožnému úkolu – spojit všechny divoké do jedné veliké skupiny, která by pod jeho vedením vtrhla do Sedmi království. Sídlo měli ve Frostfangu. V návaznosti na zvěstech o Manci nájezdníkovi, začali divocí opouštět své vesnice a hromadně táhli právě do Frostfangu. Muži Noční hlídky začali připravovat velkou výpravu za Zeď, aby zjistili, proč divocí najednou opouštěli svá sídla.

Když se Jon Snow osobně setkal s Mancem, a přesvědčil ho o tom, že se chce přidat k nim, prozradil mu Mance, že vlastní legendární Roh Zimy, na který když zatroubí, Zeď se rozsype. Řekl mu ale také, že jeho lid není schopen ubránit se Bílým chodcům a jejich oživlým mrtvolám, proto že se prý chce dohodnout s Noční hlídkou, aby jeho lid nechali projít a aby Zeď nadále sloužila jako štít proti těmto společným nepřátelům.

Jonovi se podařilo zdržet Mancovy síly tak dlouho, než se na scéně neočekávaně objevila armáda Stannise Baratheona. Ačkoliv Mance osobně vedl nedisciplinovanou armádu divokých do boje proti mužům Noční hlídky z Východní hlídky u Moře, nebyl schopen se ubránit silám St400px-mance_abel_val.jpgannise Baratheona. Mancova žena, Dalla, zemřela během války těsně po porodu jejich syna.

Jonovi se podařilo Mancova syna propašovat za Zeď. Měl totiž obavy, že by rudá kněžka Melisandra mohla chtít tohoto chlapce obětovat. Vyměnil do za Fialčina syna a svěřil ho do péče Samwella Tarlyho a Fialky a poslal je do Citadely. Fialka mu později dala jméno Aemon Steelsong.

Stannis a jeho rudá kněžka, Melisandra upálili (falešného) Mance Nájezdníka na hranici, aby tak obětovali královskou krev. Místo Mance ale ve skutečnosti upálili Chřestivou košili. Melisandra Mance začarovala tak, aby vypadal jako Chřestivá košile a Chřestivou košili začarovala tak, aby vypadal jako Mance. Kromě Melisandry a Mance o tomto nikdo nevěděl.

Později, když na Zeď dorazila zpráva o plánovaném sňatku Aryi Stark a Ramsaye Boltona, navrhla Melisandra, aby Jon poslal „Chřestivou košili“ / Mance na Zimohrad, aby Aryu zachránil. Jon ale Chřestivé košili nevěřil, a tak mu Melisandra prozradila tajemství o záměně těchto dvou mužů. Jon tedy vyslal Mance a šest divokých žen na Zimohrad a byl si vědom toho, že Mance udělá cokoliv pro to, aby Aryu zachránil, jelikož věděl, že Jon má jeho malého syna. Netušil však, že jeho syn je dávno na cestě do Citadely a místo něho na Zdi žije Krasterův bastard.

Mance se v Zimohradu vydával za barda Abela a šest divokých žen za služebné. V Zimohradu strávili několik dní a poté ženy pomalu začaly zabíjet některé seveřany. Boltonovi nejdříve obviňovali Theona Greyjoye, později rod Maderlyových. Mancovi se podařilo přesvědčit Theona, aby „Arye“ / Jeyne Poole pomohl uprchnout, což se jim nakonec povedlo. Mance i se šesti ženami byli ovšem zajati. Ramsay Bolton všech šest žen zaživa stáhl z kůže a Mance zavřel do venkovní klece a místo pokrývek mu dal šest kůží z šesti stažených žen.